Nieuwsbrief Veilig Wonen

7 years ago


Text only:

Indien deze email niet goed wordt weergegeven, klik dan hier voor de webversie.

CCV e-Nieuws | Juni 2011 | Nummer 48      nieuwsDen Helder treedt op tegen woonoverlast en huisjesmelkersVeenendaal lanceert website over veiligheidWoninginbrakenteam zet nieuwe media in voor opsporingAlmere loopt warm voor subsidie preventiemaatregelen woninginbraakKierstandhouders voor senioren in Amsterdamse RivierenbuurtSubsidieregeling Slachtoffers Overval verlengdVerslag 'Beheer en Veiligheid in Amsterdam Zuidoost’Wijzigingen PKVW-handboeken 2011   PUBLICATIESCCV-programmaleider Veilig Wonen over aanpak woningovervallenWonen, wijken en interventiesUiteindelijk is het allemaal maatwerk agendaWorkshop woonoverlast en huisjesmelkersproblematiekAanpak woonoverlast: wat werkt wel en wat niet?     nieuws Den Helder treedt op tegen woonoverlast en huisjesmelkers De gemeente Den Helder gaat optreden tegen woonoverlast en huisjesmelkers. Zij slaat de handen ineen met andere organisaties om deze problematiek via een sluitende ketenbenadering aan te pakken. 
  

In één buurt zal geen kamerverhuur meer worden toegestaan, in drie andere buurten kan drie procent van de gebouwen met een woonbestemming een vergunning aanvragen voor kamerverhuur. De gemeente kan hier, in het kader van een spreidingsvereiste, voorwaarden aan koppelen en bij de rechter vragen om sociale gedragsaanwijzingen.

   Veenendaal lanceert website over veiligheid De gemeente Veenendaal heeft een website over veiligheid gelanceerd. Via deze site informeert de gemeenten inwoners over het Veenendaalse veiligheidsbeleid.
  Veiligheid is een van de speerpunten van het gemeentelijk beleid. Op de nieuwe website krijgen bezoekers informatie over veiligheid. Hierin wordt de nadruk gelegd op maatregelen die inwoners zelf kunnen nemen.   Woninginbrakenteam zet nieuwe media in voor opsporing Het Woninginbrakenteam (WIT) van het politiecluster De Kempen gaat nieuwe media inzetten bij de opsporing en preventie van woninginbraken. Met behulp van Twitter wordt de hulp van het publiek gevraagd en worden preventietips gegeven.
  

Via het account WIT_Kempen worden de (pogingen van) woninginbraken gemeld en wordt het publiek om tips gevraagd. Foto's die bij de opsporing kunnen helpen, verstuurt de politie vanaf de plaats delict. Er is ook te lezen hoe de inbraak is gepleegd.

   Almere loopt warm voor subsidie preventiemaatregelen woninginbraak Inwoners van Almere met een koopwoning kunnen sinds 1 maart gebruikmaken van een subsidieregeling voor preventiemaatregelen tegen woninginbraak. Inmiddels zijn er al ruim 100 subsidieaanvragen verwerkt.
  Als aan de voorwaarden van de subsidieregeling voldaan wordt, kan een bewoner van een koopwoning de helft van de gemaakte kosten declareren bij de gemeente, tot een maximum van 400 euro per woning. Alle woningeigenaren die gebruikmaken van de subsidie, ontvangen binnenkort een pakketje SelectaDNA. Dit bevat een speciaal middel waarmee waardevolle spullen in huis gemerkt kunnen worden. De politie verspreidt deze pakketjes ook in straten waar meer dan gemiddeld wordt ingebroken.   Kierstandhouders voor senioren in Amsterdamse Rivierenbuurt Senioren in de Amsterdamse Rivierenbuurt krijgen een gratis kierstandhouder op hun deur. Deze actie van het project Veilig Wonen is een gezamenlijk initiatief van het Politieteam Rivierenbuurt, het CCV en Stadsdeel Zuid.
  

De kierstandhouder is een eenvoudig hulpmiddel om de voordeur op een kier te zetten, zodat gezien wordt wie er voor de deur staat. De deur blijft echter wel geblokkeerd. De houders worden aangeboden vanuit het CCV/ de Taskforce Overvallen. Tijdens informatiebijeenkomsten konden senioren zich inschrijven voor een gratis kierstandhouder. Deze worden nu in de wijk uitgedeeld en gemonteerd door het klusteam van de Rivierenbuurt.

   Subsidieregeling Slachtoffers Overval verlengd Het aantal overvallen is in het eerste kwartaal van 2011 met veertien procent gedaald. Om het aantal overvallen nog verder terug te dringen én om preventie te stimuleren, kunnen slachtoffers van een overval subsidie krijgen voor preventieve maatregelen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft de tijdelijke subsidieregeling uit 2010 met een jaar verlengd.
  Bewoners of bedrijven die zijn overvallen, kunnen in het kader van de regeling een subsidie van maximaal 1.000 euro aanvragen voor het nemen van preventieve maatregelen. Preventieve maatregelen die vergoed kunnen worden zijn bijvoorbeeld camera’s, kierstandhouders, beveiligen volgens PKVW of een overvaltraining. De regeling wordt uitgevoerd door het Schadefonds Geweldsmisdrijven.   Verslag 'Beheer en Veiligheid in Amsterdam Zuidoost’ Na Nijmegen en Tilburg was Amsterdam de laatste gastgemeente voor deze serie van workshops over Binnensteden. Het onderzoeksgebied was dit keer het centrumgebied van Amsterdam Zuidoost.
  De workshop werd verzorgd door de SVOB in samenwerking met het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Het stadsdeel lichtte samen met andere betrokken partijen (zoals corporaties en de politie) de problematiek, aanpak en resultaten toe. Daarbij was uitdrukkelijk ruimte voor de inbreng van de deelnemers om kennis en ervaringen te delen.

Het verslag van deze bijeenkomst is beschikbaar via de website van het CCV.

   Wijzigingen PKVW-handboeken 2011 Het PKVW wil niet alleen een veilige woning, maar ook een veilige woonomgeving creëren. Daarom bevatten de nieuwe PKVW-handboeken themateksten over woningbrand, de combinatie van zorg- en woonfunctie, geweld in de woonwijk, woningovervallen en speciale doelgroepen. De nieuwe handboeken zijn naar verwachting op 1 augustus klaar.
  Eens in de drie jaar worden de PKVW-handboeken herzien en de eisen en aanbevelingen doorgelicht op de actuele modus operandi. Bij de totstandkoming van de nieuwe handboeken staan deskundigheid, draagvlak en het organiseren van open bijeenkomsten centraal. Een CCV-redactiecommissie ziet toe op de totstandkoming van de definitieve uitgaven.  publicaties CCV-programmaleider Veilig Wonen over aanpak woningovervallen "De buit bij een woningoverval is gemiddeld maar 250 euro. Maar de immateriële schade is zoveel groter". Dit zegt CCV-programmaleider Veilig Wonen Lilian Tieman in een interview met het AD.
  Volgens Tieman rekent een overvaller vaak op meer buit dan er daadwerkelijk in de woning aanwezig is. Dit kan volgens haar voor de overvaller reden zijn om excessief geweld te gebruiken. In het artikel geeft Tieman meer achtergrond over het fenomeen woningovervallen en tips om overvallers buiten de deur te houden.   Wonen, wijken en interventies De situatie in probleemwijken is tussen 1998 en 2008 nauwelijks verbeterd. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een onderzoek naar de ontwikkelingen in stadswijken, waaronder de 40 aandachtswijken.
  Volgens het onderzoek verbetert de aanwezigheid van sport- en speelvelden en meer groen in de wijken de leefbaarheid en veiligheid nauwelijks. Het is mogelijk dat deze veldjes (nieuwe) gebruikers aantrekken die voor overlast zorgen en de veiligheidsbeleving negatief beïnvloeden.   Uiteindelijk is het allemaal maatwerk ‘Uiteindelijk is het allemaal maatwerk’ is de evaluatie van het 'Actieplan aanpak woonoverlast' van de gemeente Rotterdam. Het doel van het actieplan is om het aantal inwoners dat vaak overlast van omwonenden ervaart, fors te laten dalen.
  De evaluatie besteedt aandacht aan drie hoofdthema's: De ervaringen met en de haalbaarheid van de doelstellingen uit het Actieplan.Het proces en de werkwijze van de betrokkenen.De effectiviteit en functionaliteit van het instrumentarium.  agenda Workshop woonoverlast en huisjesmelkersproblematiek Donderdag 7 juli 2011, Den Helder 
  

De gemeente Den Helder verzorgt op 7 juli 2011, in samenwerking met het CCV en de Rijksuniversiteit Groningen, een workshop over woonoverlast en huisjesmelkersproblematiek. De workshop is bedoeld voor zowel interne als externe stakeholders. Doelstelling van deze workshop is het vergroten van het bewustzijn over deze problematiek, zodat een sluitende ketenaanpak nu en in de toekomst mogelijk wordt en blijft.

Bent u als organisatie of instelling geïnteresseerd in deze workshop? Deelname kan nog steeds. Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met K. Harteel van de gemeente Den Helder.

   Aanpak woonoverlast: wat werkt wel en wat niet? Dinsdag 27 september 2011, Utrecht 
  

Het CCV verzorgt op donderdag 23 juni een Uitgelicht-bijeenkomst met het thema 'Aanpak woonoverlast: wat werkt wel en wat niet?'

Diverse sprekers delen tijdens deze bijeenkomst hun ervaringen in de aanpak van (extreme) woonoverlast. Uitgebreide aandacht is er voor de (vernieuwde) handreiking 'Aanpak woonoverlast en verloedering' van de VROM-Inspectie.

  Nieuwsbrief pkvw en twitter  

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid geeft elke twee maanden de nieuwsbrief PKVW uit. Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Aanmelden kan via de website van het CCV.

Het CCV is ook actief op Twitter. Kijk voor meer informatie op de Twitter-pagina van het CCV.

      Service Stuur nieuwsbrief door Aanmelden Afmelden Reageer     Veiligheid door samenwerken Powered by E-mark  

E-mark.nl

Categories: Media advertising agency Internet Others | Miscellaneous
Age: 31 until 64 years 19 until 30 year

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018