Nieuwsbrief algemeen bestuur Delfland
View this email in your browser
Nieuwsbrief verenigde vergadering - 20 november 2020

Dit is de nieuwsbrief die verschijnt na de vergadering van het algemeen bestuur van Delfland, de verenigde vergadering. De bijdragen worden aangeleverd door de fracties in onze VV.

In 2021 toch hogere lasten voor meeste bewoners
 
Helaas zullen de meeste bewoners toch meer gaan betalen voor het waterschap. Het doel van gelijkblijvende lasten per huishouden wordt niet waargemaakt. Dat komt doordat de partijen in het college en de geborgde zetels (Ondernemers en boeren) niet willen sleutelen aan de zogenaamde Kostentoedelingsverordening. Vanwege de waardeontwikkeling van met name huizen zullen in 2021 inwoners meer gaan betalen en bedrijven minder. De doelstelling van het bestuursakkoord zal zo niet worden gehaald, tot grote teleurstelling van de PvdA.
 
De nieuwe belastingverordeningen zijn vastgesteld. Hopelijk geven deze minder ruimte voor belastingontwijking door sommige bedrijven, zoals in 2020 wel voor 300.000,- euro is voorgevallen.
 
De PvdA is geschrokken van de urgent-beoordeling van sommige primaire dijken in Rotterdam en Schiedam, en roept Delfland op niet alleen normatief, maar ook breder te kijken naar onze waterveiligheid. Dat voorkomt problemen in de toekomst.
 
Meer informatie op Facebook: http://bit.ly/PvdAHHD
In de Algemene Beschouwingen 2021 heeft 50PLUS aandacht gevraagd voor de menselijke maat. Veel bedrijven gaan failliet, mensen worden werkloos en pensioenkortingen dreigen. Dit alles kan leiden tot een toeneming van het niet kunnen betalen van belastingaanslagen. Er dient voor gewaakt te worden dat mensen daardoor hun woning moeten verlaten.

Het kostentoedelingssysteem doet geen recht aan het voornemen in het bestuursakkoord om de lasten niet te laten stijgen. De grote stijging van de waarde van het onroerend goed is daar de oorzaak van. De door 50PLUS gesteunde twee amendementen om hierin voor 2021 een oplossing te geven hebben het niet gehaald. De discussie wordt in 2021 voortgezet.

50PLUS heeft ingestemd met de begroting voor 2021 en waardering uitgesproken voor de opstellers. De kerntaken kunnen worden uitgevoerd en de schulden nemen af. Er moet wel kritisch gekeken blijven worden naar de kostenontwikkeling en de uitdijing van de begroting.
Bij de Algemene Beschouwingen heeft de PvdD aandacht gevraagd voor een tweetal zeer belangrijke thema’s; klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Delfland zal de komende jaren veel aandacht moeten geven aan het borgen van de waterbelangen in de omgevingsvisies en aan een zorgvuldigere uitvoering van haar taken. De zorgplicht voor de natuur dient hierbij voorop te staan.
 
Verdeeldheid overheerste bij de Kostentoedelingsverordening. Wijselijk is besloten om zo snel mogelijk toch tot een gedragen oplossing te komen. Complexe materie, dat in de basis recht doet aan het Bestuursakkoord, maar in de praktijk niet het gewenste effect heeft. De systematiek maakt het ondoenlijk om te sturen op eerlijke tarieven. Voor de PvdD is het uitgangspunt altijd geweest dat de tarieven voor iedereen gelijk blijft. Iedereen! Boeren, bedrijven, huurders en woningbezitters. Als verwoord in het Bestuursakkoord.
 
Wij gaan graag met alle fracties opzoek naar een werkbare oplossing. Ook op de voor ons belangrijke thema's.
Uitvoering van waterstaatstaken vormt een stimulans voor ruimtelijke ontwikkelingen. Dit wordt nog miskent. Dit geldt ook voor de baten. Bijzondere provinciale landschappen moeten worden ingericht als klimaatbuffers. Het betreft Midden-Delfland, het Oostland en de kust. De verwachte zeespiegelrijzing maakt een zeewaartse kustuitbreiding urgent.

In stedelijke gebieden is de aanleg van een netwerk van wadi’s noodzakelijk. Ook de modernisering en uitbreiding van de grote zuiveringsinstallaties is urgent om de waterkwaliteit op orde te brengen.
In gesprek te gaan met de omgeving; interactieve communicatie is hierbij een voorwaarde.

Het samen met de Algemene Waterschapspartij ingediende voorstel om het kostenaandeel voor de ingezetenen te verlagen is helaas afgewezen. Verlaging van het kostenaandeel biedt een financieel voordeel voor de minder draagkrachtige huishoudens en huurders. Ook huiseigenaren met een woning tot een waarde van 500.000 euro gaan er iets op vooruit. Onderzoek van de universiteit Groningen wijst uit dat het kostenaandeel van de ingezetenen te hoog is.
Voor het derde jaar op rij zullen uw lasten niet stijgen. Dit is en blijft een belangrijk (verkiezings)punt voor ons en wordt door VVD-hoogheemraad Ouwendijk ook voor 2021 gerealiseerd.

In de vergadering is lang gediscussieerd over de verdeling van de lasten tussen de categorieën. Dat vinden we een verkeerde discussie, de VVD kijkt liever hoe de lasten voor iedereen omlaag kunnen. Daarvoor hebben we de toezegging gekregen dat er een onderzoek komt om de kosten te verlagen.

De vergadering heeft unaniem ingestemd met het voorstel voor het nieuwe belastingstelsel. Hiermee is een belangrijke stap gezet naar een flexibeler stelsel waarmee waterschappen belasting kunnen heffen.
Ook voor het komende jaar blijft de VVD inzetten op de veiligheid van onze ingelanden, goed bestuur en investeren in de toekomst zoals u kunt lezen in de bijdrage van de fractievoorzitter op https://delfland.vvd.nl/
De Algemene Waterschapspartij (AWP) vindt dat burgers nog steeds te veel betalen voor 'droge voeten'. Dat komt o.a. door de veel grotere stijging van de WOZ-waarde van woningen in vergelijking met bedrijven. Daarom stelden wij voor om de lastenverdeling meer naar bedrijven te verschuiven en het boerenbedrijf gelijk te houden. Ondanks de steun van enkele partijen is dat nu niet gelukt. Er komt een herkansing begin 2021, want dan wordt met meer cijfermateriaal speciaal naar de verdeling gekeken.

De AWP is akkoord met de begroting 2021, maar vindt wel dat nu eindelijk werk gemaakt moet worden van het opsporen van lozers van verboden bestrijdingsmiddelen in de sloten. De AWP is tevreden met de boodschap die de dijkgraaf meekrijgt in de laatste bespreking in dit jaar van het nieuwe belastingstelsel. Er is al gekozen voor een model met meer mogelijkheden voor het verdelen van de lasten. Nu nog de punten en komma's.

https://www.algemenewaterschapspartij.nl/waterschappen/delfland/

Water Natuurlijk heeft in de algemene beschouwingen haar toekomstbeeld geschetst. In 2030 is er meer natuur en meer biodiversiteit. In de gemeenten hebben de bewoners minder last van hitte en heftige regens omdat er meer ruimte voor water en natuur is gerealiseerd. Het waterschap benut daarbij de kennis van bewoners over hun leefomgeving.

We hebben voldoende zoet en schoon water, vrij van bestrijdingsmiddelen en microverontreinigingen. Zwemmen is een plezier voor jong en oud. We zijn opgewassen tegen klimaatverandering, zeespiegelstijging en hebben een robuust watersysteem neergezet. Delfland werkt circulair, tuinders hergebruiken gezuiverd water, grondstoffen uit ons afval worden opnieuw benut. We maken energie met onze waterzuiveringsinstallaties, we hebben zonnepanelen op onze gebouwen en windmolens waar het kan.
 
Water Natuurlijk is er trots op dat Delfland, midden in de Coronatijd, is blijven investeren in een duurzame toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.
Wij hebben ingestemd met de begroting voor 2021 en de nieuwe Kostentoedelingsverordening. Wij hebben aangegeven dat sober en doelmatig de leidraad moet zijn. De besluiten bepalen respectievelijk hoeveel belasting het waterschap op wil halen en hoe die kosten verdeeld worden. De tarieven stijgen voor het derde jaar op rij niet. 

Daarnaast werd er uitgebreid gesproken over de nieuwe belastingvoorstellen van de Unie van Waterschappen. Hierin wordt o.a. de weeffout aangepast: de waarde en daarmee de tarieven van ongebouwd worden sterk beïnvloed door de waarde van (spoor)wegen. Tevens hebben wij samen met Bedrijven de Dijkgraaf opgedragen, om tijdens de komende Unie vergadering, duidelijk te maken dat een verschillend tarief voor woningen en niet-woningen alleen mogelijk is op basis van de WOZ waarde en niet als extra knop!

Ook hebben we ingestemd met het investeringskrediet “Beter Benutten Bergsluis”, op voorwaarde dat de subsidie wordt toegekend. Anders komt het voorstel weer op tafel. 

 
De VV heeft unaniem ingestemd met de begroting voor 2021. De tarieven voor bedrijven, bewoners en agrariërs blijven voor het derde jaar op rij gelijk. De fractie bedrijven roept op tot soberheid en doelmatigheid en plaatst investeringen voor de kerntaken van het waterschap en afbouwen van de schuldenlast voorop. Dit gelet op de onzekerheden rond Corona, de impact hiervan op de economie en de gevolgen voor bedrijven en ingezetenen en mogelijk tegenvallende inkomsten voor Delfland.

De fractie bedrijven spreekt in de VV haar afkeuring uit over de totstandkoming van het voorstel belastingherziening. Het door de Unie gevolgde proces is strijdig met de geformuleerde uitgangspunten en ook binnen Delfland is het proces niet correct verlopen. De Unie kiest voor snelheid boven zorgvuldigheid. De op de valreep toegevoegde mogelijkheid tot tariefdifferentiatie voor gebouwd is door de Unie in de wetstekst foutief geformuleerd en iedere vorm van uitwerking ontbreekt.

De fractie bedrijven roept de Dijkgraaf met klem op om in de besluitvormende Unie vergadering namens Delfland een duidelijk signaal af te geven ten aanzien van het ontbreken van een eenduidige methodiek voor de tariefdifferentiatie en de Unie op te roepen deze methodiek alsnog op te nemen in de stukken die voor wetgeving bij het ministerie worden aangeboden.
Voor het eerst zijn er binnen Delfland Algemene Beschouwingen gehouden. Het was een succes. Het CDA heeft aangegeven dat Delfland in coronatijd een belangrijke taak heeft om te blijven investeren en de omgeving te betrekken bij het beleid en uitvoering. Delfland heeft komende jaren grote uitdagingen zoals de Omgevingswet, KRW doelstellingen, droogteproblemen, klimaatveranderingen en circulair worden. Dat kan alleen door intensief met andere overheden, ondernemers en inwoners samen te werken.

De begroting laat een gezond financieel beleid zien. Tarieven blijven gelijk en de schuldenlast gaat omlaag. Het CDA heeft gevraagd om vanaf nu bij alle werkzaamheden een Materialenpaspoort te hanteren. Daarmee wordt uiteindelijk bespaard op bouwmaterialen en het bevordert het hergebruik van materialen. Het college heeft dit van harte overgenomen.
Afmelden nieuwsbrief    Gegevens wijzigen   Email Marketing Powered by Mailchimp
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
YouTube
YouTube