Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van DelflandBekijk de webversie
Deze nieuwsbrief verschijnt na de vergadering van het algemeen bestuur van Delfland, de verenigde vergadering.

De bijdragen worden aangeleverd door
de fracties in onze VV.



27 september 2024
Nieuwsbrief Verenigde Vergadering
Vergadering in het kort
Donderdag 26 september stond de VV aan het begin van de vergadering stil bij het overlijden van Ries Smits. Daarna heeft de VV een nieuw lid toegelaten, Mariska Heijs. Zij zal namens de PvdA zitting nemen in de VV.

Verder stonden verschillende hamerstukken op de agenda, waaronder de Bestuursrapportage. Hierin zijn de financiële wijzigingen ten opzichte van de begroting van 2024 vastgelegd. En tot slot werden drie moties ‘vreemd’ ingediend. AWP verzocht in een motie het college om het aantal waterkwaliteitsmetingen en de pakkans bij overtredingen te vergroten. Deze motie is aangenomen. Natuurterreinen diende twee moties in. Met de eerste verzocht de fractie het college op om met een duiding te komen over de inspanningsverplichting voor peilbesluiten en de resultaatverplichting voor KRW. Met de tweede verzocht de fractie het college op om met een voorstel te komen hoe monitoringsresultaten van waterkwaliteitsmetingen eerder beschikbaar en gepubliceerd kunnen worden. Deze moties zijn door het college overgenomen en werden niet in stemming gebracht.

De vergaderstukken en besluiten zijn hier te vinden: Agenda Delfland - Verenigde Vergadering donderdag 26 september 2024 09:00 - 10:30 - iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl)
De ingediende moties zijn hier te vinden: Overzichten Delfland - iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl)
Vandaag is onze fractie versterkt. Mariska Heijs werd beëdigd als VV-lid. Fijn dat we nu weer compleet zijn.

De vergadering stond in het teken van waterkwaliteit. Naar aanleiding van de commissievergadering werden er drie moties ingediend met als doel de waterkwaliteit te verbeteren. Onze waterkwaliteit is niet op orde. Het is belangrijk dat we meer doen om de waterkwaliteit te verbeteren. Schoon water is van levensbelang voor de natuur en voor ons. Wij deden mee met de motie van AWP over meer meten. Wij zijn daar groot voorstander van. Meten is weten! We zijn blij dat de motie ondanks negatief advies van het college is aangenomen en hopen dat er snel meer gemeten gaat worden. We steunden de aangenomen motie van Natuurterreinen om te kijken hoe we omgaan met mogelijke conflicten tussen peilbeheer en waterkwaliteit. De motie over sneller communiceren van Natuurterreinen werd overgenomen door het college.
Tijdens de bestuursvergadering is stilgestaan bij het overlijden van Ries Smits. Ries heeft in vrijwel alle lagen van het openbaar bestuur gezeten. Hij was van 2015 tot 2019 Hoogheemraad namens het CDA. Daarvoor was hij Kamerlid, raadslid, wethouder en lid van onze VV. Als fractie herinneren wij ons Ries als een bevlogen en integer bestuurder, die vooral het goede wilde doen voor inwoners. Ook na zijn afscheid bleef hij de fractie oplettend volgen en van advies voorzien. Wij wensen zijn naasten veel sterkte met dit verlies en zullen hem missen.
 
De moties om voor de waterkwaliteit meer te meten en sneller resultaat te krijgen heeft het CDA gesteund. Daarbij was het wel nodig om bruggen te slaan binnen de VV. Precies zoals Ries dat ook gedaan zou hebben.
Tijdens de Verenigde Vergadering op 26 september 2024 heeft de VVD-fractie een motie gesteund die oproept tot een actieve inzet voor een hogere pakkans bij overtredingen van bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater in 2025. De motie vraagt om concrete voorstellen aan te dragen voor de Verenigde Vergadering. Het is van groot belang dat de verhoogde pakkans duidelijk wordt gecommuniceerd naar zowel de glastuinbouwsector als de inwoners van Delfland. Door transparante communicatie zorgen we ervoor dat iedereen goed geïnformeerd is over de strengere handhaving en onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor schoon water. Daarnaast heeft de VVD-fractie ingestemd met de Bestuursrapportage 2024, waarin het college verantwoording aflegt over de begroting. Ondanks uitdagingen zoals arbeidsmarktkrapte en stijgende prijzen, is er een positief financieel resultaat dankzij meevallers. Tegelijkertijd benadrukken we het belang van aandacht voor tegenvallers, zoals extra kosten voor onderhoudsbaggeren. Dank aan het college en de organisatie voor hun inzet en succes met het begrotingsjaar.
De BBB fractie heeft niet stilgezeten. Een werkbezoek bij radijsteler JongFresh in Monster heeft waardevolle praktijkinformatie verschaft, welke we in de debatten, waar veelvuldig een theoretische werkelijkheid overheerst, gebruiken.

Op korte termijn zal de werving vanuit Delfland plaatsvinden om het nieuwe vrijwilligersbeleid vorm te geven. De aanleiding van het opstellen van dit beleid komt vanuit de wens van o.a. de BBB om met meer vrijwilligers te kunnen werken en de gemeenschap te betrekken bij het waterschap in tijden van langdurige arbeidsmarktkrapte.

Ons fractielid Leendert Verheij is toegelaten tot de auditcommissie. Een belangrijke commissie van het Hoogheemraadschap aangezien deze het college en VV adviseert over het te voeren duurzaam financieel beleid en de jaarrekening beoordeeld op doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gevoerde beleid.

De fractie van de BBB feliciteert het Hoogheemraadschap Delfland dat op de dag af op 8 september 735 jaar bestaat.
CU/SGP heeft ingestemd met de bestuursrapportage van 2024. Goed om te zien dat er extra budget vrijgemaakt is voor ecologisch baggeren, wat bijdraagt aan een betere waterkwaliteit.

Onze fractie vindt het goed om naar de mogelijkheden te kijken om te verduurzamen. Het voorstel om vloeibare CO2 te maken op de locatie van AWZI Houtrust is goed, maar we zetten wel vraagtekens bij het onder kostprijs aanbieden. Het vloeibaar maken van CO2 kost veel energie en daarom pleit CU/SGP fractie voor een integrale aanpak van het CO2 vraagstuk met o.a. de zware industrie, productiebedrijven en de glastuinbouw.

CU/SGP heeft ingestemd met de moties om meer watermonsters te nemen en sneller te analyseren om verboden vervuiling te vinden. Het dumpen van schadelijke bestrijdingsmiddelen in het water moet stoppen. Ten slotte kijken we terug op een fijn bezoek aan de Zwethsluis die bijna gereed is. Mooi voorbeeld van functioneel en mooi houden van historisch erfgoed voor komende generaties.
Water Natuurlijk feliciteert het Hoogheemraadschap van Delfland met haar 735-jarig bestaan.

Vandaag is in de VV naast de bestuursrapportage ook de verordening om een auditcommissie in te stellen vastgesteld, waarvoor ook een fractielid van ons is benoemd.

In de VV lagen een drietal ingediende moties voor die moeten leiden tot een echte verbetering van de waterkwaliteit in Delfland. De moties gaan over het vergroten van de pakkans bij normoverschrijdingen, om de doorlooptijd tussen monstername en vaststelling te verkorten en monitoringsresultaten sneller te publiceren en tot slot de vraag aan het college om de spanning tussen waterkwaliteit en waterkwantiteit te duiden.

Tot genoegen van Water Natuurlijk zijn alle moties aangenomen of in strekking overgenomen.

Daarnaast hebben wij verzocht om op korte termijn de verbetering van de waterkwaliteit in haar totaliteit te bespreken in de commissie. En aandacht gevraagd voor het in beeld brengen van verouderde vergunningen en onze zorgen omtrent tank-cleaning.