Nieuws voor het primair onderwijs van de Bibliotheek Utrecht  
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lees deze nieuwsbrief online
Leesoffensief voor kinderen
Groot nieuws in alle kranten: deze week, op 3 december, stuurde onderwijsminister Ingrid van Engelshoven een brief naar de Tweede Kamer. Zij bepleit daarin het starten van een leesoffensief voor kinderen, waarbij zij het advies volgt van de Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur. In dit advies staan leesplezier en leesmotivatie centraal. Daarnaast refereert de minister aan de uitkomsten voor Nederland uit het Pisaonderzoek, waaruit duidelijk wordt dat kinderen van 15 jaar steeds minder over een goede leesvaardigheid beschikken; een proces dat al begint in het primair onderwijs. Een goede leesvaardigheid is noodzakelijk om mee te doen aan de samenleving.
In dat advies concluderen de beide Raden dat Nederlandse kinderen en jongeren minder vaak lezen. Àls zij lezen, doen zij dat met minder plezier. Kinderen en jongeren lezen op het eerste gezicht wel, maar besteden minder tijd aan geconcentreerd lezen van langere teksten of boeken. Daarnaast laat internationaal onderzoek zien dat een derde van de jongeren lezen niet leuk vindt. Slechts een kwart beleeft plezier aan het lezen.

In het rapport worden drie concrete aanbevelingen gedaan:
  • Onderwijs: leesmotivatie moet een vast onderdeel van het curriculum worden. Leesmotivatie en leesplezier zouden een nadrukkelijke plaats hierin moeten krijgen;
  • Bibliotheken hebben een taak op het terrein van leesbevordering, en moeten ‘verplicht’ gesteld worden om scholen in hun regio te bedienen met leesbevorderingsprogramma’s;
  • Er moet meer worden geïnvesteerd in structurele leesbevordering.
Wil je met jouw school meer inzetten op lezen en leesbevordering? En samen kijken met de bibliotheek hoe we je daarbij kunnen ondersteunen? Neem dan contact op met een van onze accountmanagers.
Contactpersonen:
  • Tineke van der Schaaf Accountmanager voor de scholen rondom de Centrale Bibliotheek, bibliotheek Hoograven, Lunetten, Kanaleneiland, Overvecht, Tuinwijk en Zuilen.
    Mailadres:c.van.der.schaaf@bibliotheekutrecht.nl

  • Jessie Hanssen Accountmanager voor de scholen rondom de Bibliotheken Oog in Al, Leidsche Rijn Centrum, De Meern, Vleuterweide, Vleuten en Waterwin.
    Mailadres: j.hanssen@bibliotheekutrecht.nl
Wat vind je van deze nieuwsbrief?
 
Bibliotheek Utrecht - Oudegracht 167 - 3511AL - Utrecht
Profiel wijzigen - Afmelden