Nieuws van de bibliotheek over de week van de mediawijsheid  
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lees deze nieuwsbrief online
Week van de Mediawijsheid
Vrijdag 6 november start de Week van de Mediawijsheid. Het thema ‘Wat is jouw digitale balans?’ gaat over gezond mediagebruik.
In deze nieuwsbrief vind je veel tips en inspiratie om op jouw school aan de slag te gaan met mediawijsheid. Bekijk het webinar speciaal voor leerkrachten , doe met je klas in mee met Hackshield of schrijf je groep 7/8 in voor Mediamasters en informeer ouders alvast over de activiteiten en workshops in deze week.
Webinar leerkrachten
Wat is jouw digitale balans? Je hoeft geen computernerd of expert te zijn om aan de slag te gaan met kritisch online mediagebruik in de klas. In dit webinar geeft Berber Chaqan Broekstra je inzicht in je eigen mediagedrag, dat van leerlingen en hoe je daar in de klas aandacht aan kunt besteden.
Aan de slag met Mediamasters
Webinar bekeken? Ga dan aan de slag met Mediamasters. Een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media. Speciaal voor groep 7 en 8. Aanmelden kan tot 5 november.
Webinar ouders
Wat is jouw digitale balans? Hoe ga je verantwoord om met al die schermen in huis? Ebru Aydin vertelt hoe je thuis voor digitale balans kunt zorgen. Deel dit webinar bij de introductie van het thema op social schools en je eigen mediakanalen. Zo neem je ook ouders mee in dit onderwerp.
Workshops voor kinderen en ouders in het lab van de bieb
Apps, online challenges of groepen op sociale media kunnen hartstikke leuk zijn. Kinderen kunnen er veel van leren. Het is wel belangrijk dat ze er verstandig en bewust mee omgaan. Daarom geven we bij onze labworkshops in de Week van de Mediawijsheid veel tips. Deel onze workshops op social schools en je eigen mediakanalen. Van ‘greenscreen’ tot de volwassen-kindworkshop ‘Foto bewerken’: je vindt ze op onze website.
Gemeente Utrecht zoekt Junior Cyber Agents!
Kinderen spelen online games, appen en brengen veel tijd door op sociale media. Maar weten ze dat ze een gemakkelijke prooi voor hackers en andere online criminelen kunnen zijn? Daarom roept de gemeente Utrecht kinderen tussen de 8 en de 12 jaar op om de online game HackShield te spelen. Kinderen worden getraind tot Cyber Agent, die niet alleen zichzelf, maar ook hun ouders, opa's en oma's leren beschermen tegen online criminaliteit. Alle informatie vind je op: joinhackshield.nl/ 
Doe je voordeel met Het Mediagesprek
Het Mediagesprek: Een site vol informatie voor ouders en opvoeders die hun kinderen willen helpen in de online wereld. Ook voor jouw klas vind je hier informatie en handige tips om samen met kinderen in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.
Bibliotheek Utrecht en Mira Media ondersteunen scholen met mediawijsheid
De bibliotheek werkt al jaren samen met Mira Media, expert voor digitale geletterdheid. Vanaf volgend schooljaar gaat Mira Media op in de bibliotheek. Samen verzorgen we workshops, gastlessen of ouderavonden op maat. Daarnaast denken we mee over financieringsmogelijkheden voor projecten op het gebied van digitale geletterdheid. 

Wil je op school verder met de onderwerpen mediawijsheid, informatievaardigheden, ict-basisvaardigheden en computational thinking? Kijk dan voor inspiratie op www.onwijsdigiwijs.nl en/of neem contact op met educatie@bibliotheekutrecht.nl 

Tip: volg ons in de Week van de Mediawijsheid op Facebook, Instagram en Twitter voor de leukste en beste Mediawijsheidtips.
Wijzingen voorbehouden, kijk voor actuele informatie op bibliotheekutrecht.nl
Wat vind je van deze nieuwsbrief?
 
Bibliotheek Utrecht - Neude 11 - 3512AE - Utrecht
Profiel wijzigen - Afmelden