Nieuws van de bibliotheek over oa de kinderboekenweek en mediawijsheid  
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Lees deze nieuwsbrief online
De media staan er bol van; ‘de leesvaardigheid van leerlingen moet omhoog en bibliotheken en scholen maar ook ouders kunnen elkaar hierin helpen’. Met een groepsbezoek of activiteit van de bibliotheek is een goed begin in ieder geval gemaakt.
Wil je wat meer de diepte in, of overleggen vanwege de corona beperkingen? Vraag dan een gesprek aan met een van onze specialisten en bespreek samen de mogelijkheden voor een programma op maat.
We hopen ook dat alle scholen ouders en kinderen wijzen op de leuke activiteiten tijdens de Kinderboekenweek, bij alle bibliotheken in Utrecht!
Boek je bibliotheekbezoek
Foto: Anna van Kooij, met dank aan Marwa, Howaida, Yassin en Kaira van OBS De Panda
Met de klas naar de bieb. Of een schrijver naar de klas. Woorden en boeken opzoeken in de bieb, leren hoe je aan de slag gaat voor een werkstuk of duik in de wereld van 3D-prints en robots. Klik op de bezoeken hieronder en lees meer per groep.  
Wist je dat
Onze specialisten ook kunnen adviseren bij:
  • het opstellen van een leesplan
  • het opstellen van een leerlijn digitale geletterdheid
  • het aanbieden van lesmateriaal en boekencollecties
  • een lesaanbod op maat
Mail ons op educatie@bibliotheekutrecht.nl.
Boekentips van Annemieke
Als er iemand veel van kinderboeken weet dan is het Annemieke de Geest wel, onze collectiespecialist. Deze keer tipt ze:
De gemene moord op Muggemietje van Ted van Lieshout
Muggemietje vliegt niets vermoedend een boek in en BAM het boek wordt dicht geslagen en Muggemietje is dood. Wie heeft dat gedaan? Kan een boek een moord plegen en kunnen de letters uit dat boek zich dan ook slachtoffer voelen, net als Muggemietje (ook al heeft Muggemietje daar niets meer aan)? De kinderen in de klas waarin dit boek wordt voorgelezen geven het boek de schuld. De letters komen hiertegen in opstand: zij konden er toch niets aan doen. Zij krijgen nu ook straf want niemand wil dit boek meer aanraken, laat staan lezen. De letters organiseren een heropening van het boek én een heropening van het onderzoek naar de moord op Muggemietje.
Komen we te weten wie de werkelijke moordenaar was?
(voor)lezen dus! iedereen vanaf groep 4/5

Keizer ei van Karst-Janneke Rogaar
Is leiden nu met een lange ij of korte ei? Ja, het kan allebei maar dan verandert wel de betekenis. Lastig hoor, al die ij / ei – woorden! Gelukkig is er nu een leuk hulpmiddel: een verhaal met alleen maar ei-woorden. Heid en Teit gaan per schip op reis naar een eiland en ontmoeten daar een lakei en een keizer… Zie je wel hoe makkelijk het nu is? Voortaan is kiezen tussen ij- en ei nog maar een “eitje”
Voor kinderen om zelf te lezen vanaf groep 4 / 5
Kinderboekenweek
De Kinderboekenweek is vandaag begonnen! Dit jaar is het thema ‘En toen’ en duiken we in verhalen uit de geschiedenis.
De bieb is natuurlijk de leukste plek om de Kinderboekenweek te vieren! Er wordt 70 x voorgelezen in verschillende vestigingen in de stad, er zijn workshops van o.a. het Centraal Museum en Universiteitsmuseum en er is een Sprookjesparade voor de jongere kinderen. In de LAB’s kun je mee terug naar de bronstijd of meer leren over ruimtevaart. Tot slot kunnen kinderen in Bibliotheek Neude meedoen aan een spannende speurtocht of het bijzondere Tijdgala waarbij ze door verschillende tijdperken reizen.

Benieuwd naar alle activiteiten om aan ouders en kinderen te tippen? Je vindt ze hier.
Workshop ‘Een mediawijze leraar maakt mediawijze leerlingen’
Van 6 t/m 13 november is de Week van de Mediawijsheid met als thema ‘Gezond Mediagebruik’.
Apps, online challenges of groepen op sociale media kunnen heel leuk zijn. En je kunt er ook veel van leren. Het is wel belangrijk dat je er verstandig en bewust mee omgaat. Daarom besteedt de Bibliotheek veel aandacht aan de Week van de Mediawijsheid in de vorm van een aantal workshops.

Voor leerkrachten organiseert de bibliotheek op maandag 9 november van 15.00 tot 18.00 uur de workshop: ‘Een mediawijze leraar maakt mediawijze leerlingen’. Een inspirerende en interactieve training i.s.m. Beeld en Geluid. We nemen je mee in jouw mediawereld en in de mediawereld van je leerlingen.

Na de training ben je je bewust van nut en noodzaak van mediawijsheid, het belang ervan voor je leerlingen en heb je genoeg kennis en zelfvertrouwen om mediawijsheid op school op de kaart te zetten. Het laatste uur gaan we praktisch aan de slag met het maken van een animatie in ons Laboratorium.
Wat vind je van deze nieuwsbrief?
 
Bibliotheek Utrecht - Neude 11 - 3512AE - Utrecht
Profiel wijzigen - Afmelden