Beste ,

Het is alweer eind januari, dus officieel is het allang te laat voor de beste wensen. Maar omdat dit de eerste update is van 2024 doen we het toch: we wensen je een fijn, liefdevol, en gelukkig nieuwjaar! 

Vanaf nu kun je iedere twee weken een update verwachten vanuit de gezamenlijke fractie van GroenLinks-PvdA. Er is deze maand al veel gebeurd, dus lees vooral verder. Veel plezier! 💚❤️

Afgelopen weekend droeg de lijsttrekkerscommissie Bas Eickhout voor als kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks-PvdA voor de Europese Parlementsverkiezingen. Onze stemgerechtigde leden kunnen daar nu hun stem over uitbrengen.

Bas is gezaghebbend lid van het Europees Parlement en heeft bewezen hoe je een groener en socialer Europa dichterbij kan brengen. De commissie gelooft dat de samenwerking tussen GroenLinks en PvdA onder zijn leiding kan uitgroeien tot een voorbeeld voor sociaaldemocraten en groenen in Europa.

👀 Wil jij Bas beter leren kennen voor je je stem uitbrengt? Vanavond organiseren we een Zoomgesprek. Je bent vanaf 19.30 uur van harte welkom om al je vragen te stellen! Meld je hier aan, dan sturen we je de link.

Op dit moment debatteert Kamerlid Kati Piri in de Tweede Kamer met demissionair premier Mark Rutte over de Nederlandse opstelling in de oorlog in Gaza. Nederland heeft een zeer pro-Israëlische houding en onthield zich al twee keer van stemming over een humanitair staakt-het-vuren bij de Verenigde Naties. Afgelopen week onthulde NRC dat Rutte zich persoonlijk actief met het Nederlandse beleid bemoeit en een pro-Israëlische koers afdwingt - tégen het advies van ambtenaren in.

Inmiddels zijn er in Gaza al meer dan 25.000 mensen gedood, onder wie duizenden kinderen. Daarom roept GroenLinks-PvdA al sinds oktober op tot een humanitair staakt-het-vuren. Om een einde te maken aan het geweld tegen weerloze burgers.

👉 Volg ons op Instagram voor de laatste ontwikkelingen. 

Deze week krijgen veel werknemers hun eerste salaris van het jaar binnen. Dat is voor iedereen fijn, maar voor mensen die lastig rond kunnen komen extra belangrijk. GroenLinks-PvdA diende vorig jaar een initiatiefwet in om het minimumloon te verhogen. Nu is het dan zo ver. Voor 250.000 mensen die werken in bijvoorbeeld de horeca, winkels, of schoonmaak ziet de loonstrook er gunstiger uit dan in 2023. Dat kan maandelijks ruim 200 euro bruto schelen! 

Deze verhoging is een mooi resultaat van de linkse samenwerking, maar wat ons betreft nog niet genoeg. We willen naar een minimum uurloon van 16 euro, zodat mensen weer rond kunnen komen van het werk dat ze doen. 

👉 Bekijk wat wij nog meer willen doen om mensen bestaanszekerheid te geven.

Welke bestuurders hebben in 2023 het beste werk geleverd voor hun gemeente? Er zijn maar liefst 6 regionale talenten van de PvdA en GroenLinks genomineerd! 

Genomineerden Beste Bestuurder 2023:

  • Wethouder Mark Tuit (PvdA) - gemeente Hoogeveen
  • Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh (GroenLinks) - gemeente Amersfoort

Genomineerden Beste Bestuurder 2023 jonger dan 40 jaar: 

  • Wethouder Ani Zalinyan (GroenLinks) - gemeente Heemskerk
  • Wethouder Dennis de Vries (PvdA) - gemeente Utrecht
  • Wethouder Arjen van Drunen (PvdA) - gemeente Breda

Genomineerden Beste Bestuurder 2023 kleine gemeente:

  • Burgemeester Erica van Lente (PvdA) - gemeente Dalfsen

Zet onze mensen in het zonnetje en breng je stem uit! Dit kan nog tot 30 januari. 

👉 Stem op de beste bestuurder van 2023

Wij lezen/luisteren/kijken

  • Even voorstellen: Leer onze nieuwe Tweede Kamerleden beter kennen met een potje Dit of Dat. Waar gaan zij zich voor inzetten?

  • Mooie maidenspeeches: Hoewel de regering nog gevormd moet worden, is de Tweede Kamer al volop aan het werk. Vier nieuwe Kamerleden hebben voor het eerst een speech mogen houden namens GroenLinks-PvdA. Kijk ze hier terug. 

  • 100 dagen in de vergeten wijk: Hoe is het gesteld met het sociale vangnet in Nederland? In het programma '100 dagen in de vergeten wijk' nemen programmamakers de proef op de som in de Haagse wijk Laak. 

Evenementen

Speciaal voor al onze nieuwe leden is er op 4 februari een nieuwe-ledenbijeenkomst in de Effenaar in Eindhoven. Dit belooft een bijzondere dag te worden met Frans Timmermans, onze Kamerleden, en andere nieuwe leden uit de buurt. Kom langs en ontdek wat jij kunt doen in onze partij! 

Agenda

4 februari: Nieuwe-Ledenbijeenkomst
12 februari: Het Antwoord van Links - met Noortje Thijssen en Tim 'S Jongers

Schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.