‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

13 juni 2024

 
 

Nieuwsbrief West

 

Bewonersavond Energie Paddepoel – 26 juni

Op 26 juni aanstaande organiseert Paddepoel Energiek een avond over energie. Er is veel te doen in de energietransitie en je hoort en leest er van alles over. Wat is er aan de hand met de warmtenetten in de Randstad? Geldt dat ook voor Groningen? Wat gebeurt er in Paddepoel met de energietransitie? Wat betekenen de plannen van het aanstaand kabinet voor duurzame energie? 

Er zijn veel vragen en we proberen die voor jou op een rijtje te krijgen tijdens een bewonersavond over energie op 26 juni in de Plutozaal aan de Plutolaan 329, van 19.30 uur tot 21.30 uur.
De toegang is vrij, maar we stellen het op prijs als je je vooraf aanmeldt via mail, zodat we je nog nadere informatie kunnen sturen.

Energiespreekuur
Voor vragen en advies over energie kun je terecht bij Piet Hazekamp, op de laatste maandag van de maand van 15.00 u tot 17.00 uur, ook in de Plutozaal aan de Plutolaan 329.

 

Nij Begun: 50-100% subsidie voor het isoleren en ventileren van je woning

Voor alle eigenaren van een woning in de provincie Groningen en in Noord-Drenthe is er goed nieuws. Voor iedereen die zijn/haar huis wil isoleren en ventileren is er een nieuwe subsidie. 

Vanaf het eerste kwartaal van 2025 kan de subsidie aangevraagd worden voor koopwoningen en huurwoningen. Deze nieuwe subsidie is onderdeel van het maatregelenpakket dat de rijksoverheid heeft genomen om de schade na 60 jaar gaswinning in Groningen te compenseren. Om woningen te versterken en de ereschuld aan de regio in te lossen.

Vanaf het eerste kwartaal 2025 is het mogelijk subsidie aan te vragen. Daarover wordt later dit jaar meer duidelijk. Meer informatie kunt u vinden op: Isolatieaanpak woningeigenaren (maatregel 29 van Nij Begun) | Gemeente Groningen

 

De burgemeester van Selwerd

Stel je voor: je woont in een fijne straat, in een fijne buurt, met goed contact met je buren. En dan moet je je huis uit, omdat door de wijkvernieuwing jouw huis wordt gesloopt. Isabella Weemhoff en haar gezin verhuisde van de Lijsterbeslaan naar de Vlierstraat in de wijk Selwerd. Slechts 400 meter verderop, maar toch verandert er ook dan nog best veel. Gelukkig blijft Isabella doen wat ze altijd al deed: dingen organiseren voor de straat en de buurt. Want wie elkaar tegenkomt, is eerder geneigd een beetje op elkaar te passen.

 ‘‘Als je weet dat iemand zich alleen voelt, nou, dan kun je gemakkelijk regelmatig even langs om samen koffie te drinken. Je kunt zo veel doen om te helpen en het is echt niet moeilijk. Je moet het alleen even weten, en daarvoor moet je elkaar kennen”, aldus Isabella.

Lees het hele verhaal op www.wijkvernieuwing.groningen.nl

 

Nieuw asfalt zorgt voor verkeersstremmingen in West

• Siersteenlaan, gedeelte tussen rotonde Goudlaan en Friesestraatweg (N370)
Zaterdag 22 juni van 01:45 uur tot zaterdagochtend 22 juni 06:00 uur: frezen asfalt
Zaterdag 22 juni 19:00 uur tot zondagochtend 23 juni 07:00 uur: aanbrengen deklaag asfalt

• Atoomweg en Protonstraat
Donderdag 20 juni van 19:00 uur tot vrijdag 21 juni 06:00 uur: frezen asfalt
Vrijdag 21 juni 19:00 uur tot zaterdag 22 juni 06:00 uur: aanbrengen deklaag asfalt

• Peizerbaan (busbaan) gedeelte tussen Qbuzz en Vesta
Vrijdag 21 juni 19:00 uur tot zaterdag 22 juni 01:00 uur: frezen asfalt
Zaterdag 22 juni 01:00 uur tot 06:00 uur: deklagen en markering

 

Inloop vleermuisvriendelijk maken Merodegraft en Roegebostocht in de Held

Voor de ontwikkeling van het nieuwe Stadsdeel De Suikerzijde op het terrein van de oude suikerfabriek, is natuurcompensatie nodig. In het gebied met de voormalige vloeivelden zoeken beschermde water- en meervleermuizen naar voedsel boven het water. Daarvoor zijn andere geschikte plekken nodig zoals misschien de Merodegraft en Roegebostocht.  

Samen met het Waterschap Noorderzijlvest hebben we gekeken naar de manier waarop we deze waterpartijen geschikt kunnen maken voor water- en meervleermuizen. We willen ook tegelijkertijd op die plekken de biodiversiteit versterken. We lichten deze maatregelen toe tijdens een inloopbijeenkomst op dinsdag 25 juni, tussen 16:30 – 18:30 uur buiten aan de oever van de Merodegraft op de Hoek Leegeweg – James Baldwinstraat.  

 

Wijkwandeling vleermuizen omgeving Merodegraft in de Held

Ben je benieuwd naar wat er groeit, bloeit en vliegt in jouw buurt? Ontdek het samen met onze ecoloog! Tijdens een avondwandeling gaan we onder andere met de batdector op zoek naar vleermuizen. De wandeling is dinsdag juli van 21.30 uur tot ongeveer 23.00 uur. Wil je meewandelen? Stuur dan een mail, je ontvangt dan nadere informatie van ons. 

 

Grote hoogtes, glasbak gluren én gezelligheid

Hoe ziet de Grote Markt eruit vanuit een hoogwerker? Wordt het glas in een glascontainer écht op kleur gescheiden? Kun je maaien vanuit een boot? En: hoe oud is de oudste vuilniswagen van Groningen? Ontdek het tijdens de Open Huiskamer op zaterdag 15 juni op de Grote Markt en maak kennis met de mensen die onze gemeente schoonhouden. 

Voor Mark van Dijken is de Grote Markt zijn dagelijkse werkplek. “We zijn de hele dag bezig om de gemeente er netjes uit te laten zien", zegt Mark. "Mensen hebben niet altijd in de gaten wat er voor nodig is om een plek als de Grote Markt schoon te houden. Er ligt iedere dag weer nieuw zwerfvuil. Dat is niet altijd fris en het lijkt soms wel eens dweilen met de kraan open. Maar ik doe mijn werk met veel plezier", lacht hij. Lees meer op onze website.

Fotobijschrift: Stella Dekker Fotografie

v.l.n.r. Eelco Eikenaar, Desi Ghauharali, Marloes de Bie (projectleider), Aissa Allaui

 

Groningen viert de liefde tijdens roze zaterdag

Op zaterdag 22 juni kunnen bezoekers van de Akerk elkaar de liefde verklaren in het bijzijn van een trouwambtenaar. Het evenement is onderdeel van Roze Zaterdag en is bedoeld voor iedereen die liefde en vriendschap voelt voor een ander en die liefde wil delen en vieren met elkaar en anderen.

Het uitspreken of hernieuwen van je trouw- of vriendschapsbelofte kan van 13:00 tot 17:00 uur in de Akerk aan het Akerkhof 2. De hele middag zijn er twaalf trouwambtenaren aanwezig. Je kunt vrij inlopen en je hoeft je niet aan te melden. “Groningen viert de liefde” is onderdeel van de programmering van Roze zaterdag 2024. Dit evenement is gericht op het vergroten van de zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap.

Kijk voor meer informatie en het overzicht van alle activiteiten op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni op de website van Roze Zaterdag Groningen .

 

Check die zwemplek

Met het vliegtuig naar Ibiza? In de file naar Zandvoort? Waarom al die moeite doen als je ook lekker kunt neerstrijken aan het water in onze eigen gemeente? En het is nog eens gratis ook. “Er zijn zoveel plekken waar je als het wat warmer wordt verkoeling kunt zoeken. Maar check wel even de kwaliteit van het water. Ziek worden na een zomerse dag is niet de bedoeling.”  

“De website zwemwater.nl geeft een overzicht van veilige locaties waar je buiten kunt zwemmen. Ook zie je wat de kwaliteit van het water is en welke voorzieningen er zijn”, aldus beleidsmedewerker Klaas Hoomans. Handig om te checken voor je je zwempak of -broek in de tas stopt. Maar waar moet je op letten als je op een niet-officiële zwemlocatie een duik wilt nemen? Dat lees je in het interview met Klaas op onze website.

 

De Koninklijke onderscheiding - Lintjesregen 2025

Wie moet een lintje krijgen volgens jou? Ken je iemand die:

  • Zich langdurig inzet voor de medemens?
  • Al jaren actief is binnen bijvoorbeeld een (sport-)vereniging?
  • Zich op een andere manier waardevol inzet voor de maatschappij?

Draag hem of haar dan voor via onze website of via mail.

 
                                                          Â