‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

17 oktober 2024

 
 

Nieuwsbrief West

 

Locatie bij De Kring in beeld voor nieuwe plekken woonwagens

Tussen de Johan van Zwedenlaan en de Peizerweg komen misschien nieuwe plekken voor woonwagenbewoners. Dit is nog niet helemaal zeker. Het gaat om ongeveer 30 nieuwe woonplekken. De woningnood in onze gemeente is hoog, ook voor woonwagenbewoners. De wachttijd voor een standplaats is meer dan tien jaar. 

Deze nieuwe locatie scoorde het beste na een zorgvuldige zoektocht aan de westkant van de stad. De gemeente gaat nu nog beter onderzoeken of deze plek geschikt is. Wat zijn bijvoorbeeld de financiële, juridische en technische gevolgen om voor deze plek te kiezen.  

Groningen moet een fijne woongemeente zijn met een passend thuis voor iedereen. De gemeente zet zich daarom ook in voor inwoners die liever anders wonen. Bijvoorbeeld in een tiny house, woonboot of woonwagen. Lees meer op onze website. 

 

Duurzame verwarming voor 2.000 huurwoningen

Groningse woningcorporaties en WarmteStad willen voor eind 2026 ongeveer 2000 huurwoningen aansluiten op het Groningse warmtenet. Het gaat om woningen in Kostverloren, Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen.

Er zijn al ruim 6.000 woningen en gebouwen in de stad aangesloten. Als jouw woning ook in aanmerking komt voor een aansluiting op het warmtenet, neemt de woningbouwcorporatie contact met jou op.

De corporaties, WarmteStad en gemeente vroegen samen een grote subsidie aan en kregen deze ook. Dit helpt om de aansluiting mogelijk te maken. Dat is fijn, want het warmtenet is een belangrijke energievoorziening in de overgang naar aardgasvrije wijken. Het maakt verduurzaming haalbaar en betaalbaar voor álle inwoners van deze wijken. Lees het hele bericht op onze website.

 

Gemeente wil groene en gastvrije entree stationsgebied

Een levendige groene entree met het monumentale stationsgebouw als middelpunt. Een gebied waar voetgangers en fietsers de ruimte krijgen en waar de singels met bomen aan het water centraal staan. Een gebied met meer ruimte voor werken, wonen en ontmoetingen. 

Dit is een eerste beeld van hoe de gemeente de voorkant van het stationsgebied voor zich ziet, nadat het busstation in 2026 naar de achterkant verhuist. 

Wethouder Rik van Niejenhuis over de plannen: “We willen dat reizigers als ze uit de trein stappen direct zien dat ze in Groningen zijn. Het plein aan de voorkant moet een visitekaartje voor de stad zijn en een verlenging van de binnenstad.” Lees meer op onze website. 

 

Nieuwe aanpak voor het beheer van de openbare ruimte

De gemeente Groningen beheert de openbare ruimte, zoals wegen, parken en speelplekken. Wij werken aan een nieuwe aanpak voor het beheer van die plekken. Dit is nodig door klimaatverandering, de aandacht voor gezonder leven en het verbeteren van de biodiversiteit.

Bij het onderhoud richten we ons op negen belangrijke waarden, zoals klimaatadaptatie. Deze waarden leiden tot veranderingen zoals meer bomen op straat en meer ruimte om te sporten. De negen waarden lees je op onze website. Voordat de plannen definitief worden, kan iedereen tot en met 17 november reageren op de nota waarin de plannen staan beschreven. Op onze website lees je de nota en hoe je daarop kunt reageren. Op dit plaatje zie je een samenvatting van de plannen.

Foto gemaakt door Stella Dekker

 

Concept beleidskader participatie 2025 ligt ter inzage

De gemeente heeft het concept beleidskader participatie 2025 ‘Samen maken we Groningen’ en de concept Participatieverordening gemeente Groningen 2025 vastgesteld en ter inzage gelegd. De ambitie van de gemeente Groningen, zoals ook in het coalitieakkoord staat, is inwoners meer zeggenschap geven. De gemeente vindt het belangrijk om participatie goed te regelen voor onder meer een visie, beleid, plan, project. Ook landelijke wetten stellen dit als vereiste.

“Werken aan meer zeggenschap is niet nieuw”, aldus wethouder Mirjam Wijnja. ”Bijvoorbeeld De Stem van Groningen en de gebiedsteams spelen daarin belangrijke rollen. Kennis en ervaring van bewoners zijn belangrijk. Sterk Hoogkerk is een mooi voorbeeld hoe je bewoners samenbrengt, samen plannen laat maken en samen verantwoordelijkheid laat nemen.” Lees meer op onze website. 

 
                                                          Â