Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
20 april 2022
Nieuwsbrief Wonen & Zorg

Met deze nieuwsbrief informeren we u regelmatig over actualiteiten rond wonen en zorg in Amersfoort. Meer informatie is te vinden op de website Wonen en Zorg. Stuur deze nieuwsbrief vooral door naar andere geïnteresseerden. Wilt u zich aanmelden voor deze nieuwsbrief? Meld u hier aan. Heeft u vragen of tips: Wonen-Zorg@amersfoort.nl.

 
 

Uitvoeringsprogramma Wonen & Zorg voor ouderen

We werken met verschillende partijen samen aan een gezamenlijk uitvoeringsprogramma voor (kwetsbare) ouderen in Amersfoort. In dit uitvoeringsplan geven we prioriteit aan passende woningen, een inclusieve wijk en passende zorg en ondersteuning. De komende maanden wordt het programma verder geconcretiseerd met daarin de uitwerking hoe we dit met elkaar willen aanpakken.

Bij de totstandkoming van dit programma is een brede uitvraag gedaan aan betrokken partijen in de stad. Daarbij zijn de Amersfoortse ouderen en seniorenorganisaties gevraagd om mee te denken. Bij de uitwerking en realisatie worden zij opnieuw uitgenodigd om mee te lezen en denken op welke thema’s zij een actieve rol willen spelen.

Het uitvoeringsprogramma wordt aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders en vervolgens wordt de gemeenteraad geïnformeerd via een raadsinformatiebrief (RIB). Daarna wordt het uitvoeringsprogramma op de wonen en zorg pagina van de gemeente Amersfoort geplaatst.

Uiteraard laten deze thema’s niet op zich wachten tot vaststelling van het programma. De gemeente is samen met de zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties nu al op diverse terreinen actief voor (kwetsbare) ouderen. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van geschikte locaties voor nieuwbouw van geclusterde woningen, het betrekken van marktpartijen bij de opgave en het in beeld brengen van de kwaliteit en hoeveelheid van ontmoetingsruimten in de stad.

Landschapsschets wonen en zorg

Wij zetten in op een inclusieve samenleving waarin mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag zo veel mogelijk in hun eigen omgeving geholpen worden. In 2021 stelde de gemeenteraad het beleidskader inclusieve stad en de regiovisies voor Specialistische Jeugdzorg en Ondersteuning met noodzakelijk verblijf vast. De hierin beschreven verandering richting zelfstandig(er) wonen van mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag zorgt voor een andere vraag naar en behoefte van aanbod van wonen en woonzorgvoorzieningen. De ontwikkeling naar zelfstandig(er) wonen hebben we vertaald naar de huisvestingsopgave. Dit noemen wij de ‘landschapsschets wonen en zorg‘. 

Hiervoor heeft adviesbureau Companen het toekomstig benodigde aanbod van woonvormen inzichtelijk gemaakt voor Amersfoort. Corporaties, zorgaanbieders en gemeente Amersfoort zijn in gesprek over het duiden en concretiseren naar te nemen stappen. De acties moeten uiteindelijk landen in het uitvoeringsprogramma Wonen en Zorg. Inzichten uit de landschapsschets Wonen en Zorg worden meegenomen in het aanbestedingstraject in het sociaal domein en worden benut in lopende ruimtelijke ontwikkelingen. Meer informatie hierover is te lezen op de pagina landschapsschets wonen en zorg.

Samenwerken aan een inclusief en toegankelijk Amersfoort

Sinds 14 juli 2016 is er een VN-verdrag voor mensen met een handicap en/of chronische ziekte in Nederland aangenomen. Het verdrag stelt voorop dat mensen met een beperking het recht hebben om zelf beslissingen te nemen over hun eigen leven. Daarnaast staat er in artikel 19 van dit verdrag dat mensen met een handicap en/of beperking het recht hebben om zelfstandig te wonen met dezelfde keuzemogelijkheden als ieder ander. Als gemeente Amersfoort vinden wij het belangrijk om een inclusieve samenleving met gelijke rechten te stimuleren. Om dat voor elkaar te krijgen werken we samen met woningcorporaties, zorginstellingen, ontwikkelaars, verenigingen en stichtingen.

Jaarlijks stellen we de Agenda Amersfoort Toegankelijk op. Hierin omschrijven we de uitvoering van concrete activiteiten. Om de juiste activiteiten in de agenda op te nemen, vragen wij aan ervaringsdeskundigen (inwoners uit de gemeente Amersfoort met een beperking) wat zij nodig hebben en wat wij als gemeente kunnen doen om dat mogelijk te maken.

Toegankelijk (ver)bouwen
Als gemeente Amersfoort schrijven wij de Integrale Toegankelijkheid standaard (ITS) voor bij het ontwerp en de realisatie van nieuwe openbare gebouwen en projecten. De ITS is aanvullend op het Bouwbesluit voor te schrijven bij werk, diensten en leveringen door ontwerpers, aannemers en leveranciers. Uit onderzoek van RIGO, in opdracht van het ministerie van BZK, delen experts de overtuiging dat als bij de nieuwbouw vanaf het begin nagedacht wordt over toegankelijkheid dit geen extra geld hoeft te kosten. Bij bestaande bouw vraagt dit uiteraard maatwerk.  

Werkt u met ons samen aan een inclusief en toegankelijk Amersfoort?

Maatregelen werken: meer doorstroming in Amersfoort

In juni 2021 startte een pilot met doorstroomregelingen voor de Amersfoortse woningmarkt. De eerste uitkomst is dat ze werken: er waren hierdoor in een half jaar tijd 76 verhuizingen. Vooral de voorrangsregeling Van Groot naar Beter was een succes. Hierdoor verhuisden 47 Amersfoorters naar een beter passende woning.

Het doel van de doorstroomregelingen is het beter benutten van woningen in Amersfoort en meer mensen een passend (t)huis bieden qua prijs, woningtype, woonwensen en -behoeften. De gemeente en woningcorporaties Omnia Wonen, Portaal en de Alliantie sloegen hiervoor de handen ineen met de invoering van diverse stimulerende regelingen. Die variëren van hulp van een wooncoach tot woonlastengewenning, een verhuispremie en/of voorrang op een huurwoning.

Onderzoeks- en adviesbureau RIGO monitort het effect van de regelingen 2 keer; na een half jaar en aan het einde van de pilot (mei 2022). Na de tweede monitor blijkt of de pilot het gewenste effect heeft en definitief wordt voortgezet.

Meer informatie over de regelingen waarop Amersfoorters aanspraak kunnen maken, is te vinden op www.amersfoort.nl/doorstroming. Meer informatie over de eerste uitkomsten van de pilot is te vinden op Amersfoort - Eerste uitkomsten pilot: doorstroomregelingen werken.

Bewoners nemen deel beheer De Pionier op zich

De bewoners van het gemengd wonen project De Pionier aan de Amsterdamseweg hebben een deel van het beheer op zich genomen. Tijdens een feestelijk moment op donderdag 17 februari zette Jochem Hellingwerf als voorzitter van het bestuur van de woonvereniging zijn handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst (SOK) én de bruikleenovereenkomst met de woningcorporaties Omnia Wonen en Portaal. Hiermee wordt de woonvereniging verantwoordelijk voor onder meer het beheer van de algemene ruimte (de woonkamer) en de selectie van nieuwe bewoners. Beheerders van Portaal en Omnia Wonen blijven aanwezig om – meer coachend – het reilen en zeilen van 208 jonge bewoners in goede banen te leiden. De bewoners kregen letterlijk de sleutel van de algemene ruimte, maar ook symbolisch. Daarnaast kregen ze een cheque van 500 euro om een mooie start te kunnen maken. En natuurlijk kreeg het voltallige bestuur van de woonvereniging van de corporaties ook een paar bijpassende sokken.

Meer informatie: https://www.youtube.com/watch?v=qNZtZkZVc-M en www.depionier033.nl

129 extra tijdelijke woningen in het Hoefkwartier

In Amersfoort hebben we een grote behoefte aan woningen voor mensen die in een nijpende situatie zitten. Het gebouw Het Plot aan de Plotterweg 31-33 in Amersfoort biedt een uitkomst voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een tijdelijke woonruimte. Het kantoorgebouw wordt omgebouwd tot 129 kleine betaalbare woningen met gemeenschappelijke voorzieningen en een gezamenlijke ruimte op de begane grond. In augustus 2022 gaan de eerste bewoners hier wonen.

In Het Plot gaan verschillende mensen met elkaar samenwonen en samenleven. Een combinatie van statushouders, mensen die met spoed een woning zoeken en economisch dak- en thuislozen. Ieder woont in zijn eigen ruimte en toch samen.

Kenmerkend voor Het Plot is het tijdelijke karakter van de woningen (5 jaar). Door het ombouwen van het leegstaande kantoor naar woningen is er minder bouwafval en minder overlast voor de omgeving. Een flexibele woonoplossing die relatief snel en goedkoop kan worden gerealiseerd.

Economisch dak- en thuisloze mensen worden aangemeld door het Leger des Heils, Kwintes of het Wijkteam bij eigenaar Monoma. Mensen die met spoed een woning zoeken kunnen vanaf de eerste week in mei het woningaanbod van Het Plot vinden op www.newnewnew.space.

Samen voor Wonen en Zorg Amersfoort

We werken in Amersfoort samen met woningcorporaties, zorgaanbieders, welzijnswerk en wijkteams zodat mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben steeds vaker zelfstandig thuis kunnen wonen. Om deze samenwerking meer zichtbaar te maken is er een illustratie gemaakt. Deze illustratie kunnen alle wonen en zorg partners gebruiken en is te downloaden via Wonen en Zorg in Amersfoort: een thuis voor iedereen. De illustratie werkt ondersteunend om ons gezamenlijke verhaal uit te beelden. We werken samen met bewoners en met elkaar!

Kort nieuws:
  • De gemeente werkt aan de opvang en huisvesting van Oekraïners, asielzoekers, statushouders en andere spoedzoekers op diverse locaties. Burgemeester Lucas Bolsius vertelt hierover in een video.
  • Aan de Plotterweg 26-28 in Hoefkwartier is een tweede opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne geopend. Op deze locatie is ruimte voor 250 mensen.
  • De rekenkamer van Amersfoort heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het woonbeleid. Uit het onderzoek blijkt dat het woonbeleid van de gemeente Amersfoort effectief is wanneer het gaat om het bouwen van voldoende woningen. Voor de huisvesting van kwetsbare doelgroepen, waaronder ook kwetsbare ouderen, zijn de maatregelen in het woonbeleid te beperkt en onrealistisch. Het onderzoek is op 22 februari 2022 aangeboden aan de raad.
  • Er is een nieuwe monitor Leefbaarheid en Veiligheid. Hoewel veel vormen van criminaliteit zijn gedaald, voelt men zich iets onveiliger in de buurt.
  • Op verzoek van de grootste partij D66 heeft informateur Kiki Hagen (Tweede Kamerlid D66) gesprekken gevoerd met alle dertien politieke partijen. De informateur adviseert dat D66, GroenLinks, CDA, Amersfoort2014 en Partij voor de Dieren verder met elkaar in gesprek gaan om te komen tot een meerderheidscoalitie.
  • De provincie Utrecht helpt gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars bij het terugdringen van het woningtekort. Via deze website delen zij kennis, informeren ze over beleid en bieden ondersteuning aan. 
  • Minister Ollongren heeft toegezegd dat mantelzorgwoningen vergunningsvrij geplaatst kunnen blijven worden.
  • Minister Hugo de Jonge komt binnenkort met een Nationale Woon- en Bouwagenda met zes onderliggende programma’s. Hierin worden woningbouw, de huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen, leefbaarheid en verduurzaming nader uitgewerkt.
  • LATEI bestaat 30 jaar. In die 30 jaar is er veel veranderd in de manier waarop wij wonen en leven. LATEI gaat in 2022 op zoek naar antwoorden op de vraag: hoe wonen en leven wij in 2052? Wat moet er gebeuren om iedereen een passende woning te bieden? Je kunt je idee of visie delen met LATEI.

Nieuwsbrief inclusieve stad en woningbouw

De Gemeente Amersfoort brengt met regelmaat verschillende digitale nieuwsbrieven uit. Misschien is de nieuwsbrief inclusieve stad of de nieuwsbrief woningbouw interessant voor u.

 
Volg ons
F   T   Y   I

Afmelden voor nieuwsbrief / gegevens wijzigen
Afmelden voor alle nieuwsbrieven
Contact