Kunt u deze e-mail niet goed lezen?
Lees hier de nieuwsbrief in uw browser.
Nieuwsbrief header Follow on Twitter Friend of Facebook
Nieuwsbrief nr. 5 - 2020
Zorg Innovatie Forum


Onze zomer zal er anders uitzien dan normaal. Maar de komende periode is het wel tijd om even te ontspannen en weer op te laden, zodat we in september weer fris en fruitig de draad kunnen oppakken. In deze laatste nieuwsbrief voor de zomer kunt u lezen over  de activiteiten van het ZIF in de afgelopen weken en laten twee van onze partners zien hoe ze de Corona-tijd zijn doorgekomen.

Nieuws

Van OFFLINE naar ONLINE samenwerking in de zorg
Bijna veertig deelnemers schoven woensdag 24 juni om 16.00 uur digitaal aan bij het webinar over zorgtechnologie, georganiseerd door het ZIF in samenwerking met GINO Software en Tiny-Eye. Marcel Nijp, directeur van Gino Software, vertelde over het online zorgplan. Dit online platform wordt gebruikt door een groot aantal hulpverleners en bevordert online ketensamwerking. Mila Rozema nam het stokje over en was aan het woord over telelogopedie van Tiny-Eye. Via online hulpverlening ondersteunt Tiny-Eye volwassenen en kinderen met o.a. stemproblemen, articulatie- of taalontwikkelingsstoornissen of taalachterstanden. Meer weten over het webinar? Dat kan via deze link


René van der Most en Syl Slatman van het Zorg Innovatie Forum zorgden dat het webinar op rolletjes verliep.

Zomeractiviteiten voor 60-plussers in Scheemda en Winschoten
In beweging blijven is altijd belangrijk, en zeker in deze Corona-tijd. Bewegen is goed voor hart, longen en spieren en heeft een positief effect op het immuunsysteem. Daarnaast, en dat is minstens zo belangrijk, zorgt samen bewegen voor veel gezelligheid. Daarom worden, in het kader van Vitaliteit Dichtbij de komende zomer 60-plussers aangemoedigd om aan buitenactiviteiten mee te doen. Vitaliteit Dichtbij wordt uitgevoerd in samenwerking tussen het ZIF, Ommelander Ziekenhuis Groningen en Beweeglink, en wordt ondersteund door het Longfonds, Diabetes Vereniging Groningen en Harteraad. Onder de noemer Fit door de Zomer worden er in Scheemda en Winschoten buitensportactiviteiten voor 60-plussers georganiseerd. Ook een keer meedoen of meer informatie over de sportieve activiteiten? Klik dan hier.

Studenten in de Veenkoloniën
Dankzij een samenwerking tussen de opleiding Social Work van de Hanzehogeschool Groningen, het ZIF en Kans voor de Veenkoloniën konden de afgelopen periode 580 eerstejaars studenten Social Work toch hun opdracht in het kader van het vak 'Kennismaken met de participatiesamenleving’ uitvoeren, uiteraard geheel 'Corona-proof'. De 76 groepjes deden onderzoek naar bewonersinitiatieven in Drenthe en Groningen en brachten vervolgens een advies uit. “Wij doen er alles aan om studievertraging bij onze studenten te voorkomen, maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de leerervaringen. Met deze mooie samenwerking en creatieve oplossing kunnen we aan beide voldoen,” stelt Michèle Garnier, dean van de Academie voor Sociale Studies. Benieuwd wat voor adviezen de studenten hadden? Neem dan een kijkje op de website van Kans voor de Veenkoloniën.



Partners aan het woord

In deze nieuwsbrief laten we zien hoe twee van onze partners zich aangepast hebben tijdens de Corona-crisis. Zo heeft Actium hun huurders verrast met een draaiorgel en bezoekcabines geplaatst bij zorginstellingen, en heeft Lentis direct een kernteam samengesteld om hun medewerkers zo snel mogelijk te kunnen voorzien van actuele informatie. Lees hieronder meer over welke acties beide organisaties hebben ondernomen in deze bijzondere tijd.  


Actium
Woningcoöperatie Actium biedt zo’n 16.000 huishoudens in Drenthe en Zuidoost Friesland een plek om te wonen.Tijdens de Corona-crisis is er hard gewerkt om extra te zorgen voor met name de kwetsbare huurders in bijvoorbeeld instellingen of aanleunwoningen.

Ansichtkaartjes sturen naar ouderen in één van de zorginstellingen of een draaiorgel dat een deuntje speelde; dat zijn o.a. dingen waarmee Actium mensen een hart onder de riem stak. Ook plaatste Actium zogenaamde flexotels waardoor ouderen makkelijker bezoek konden ontvangen in een coronaproof omgeving, en werd een aantal buurtinformatiecentra in Assen ingericht als opvangcentrum voor eventuele Corona-patiënten of familie hiervan.

Wilt u uitgebreid lezen hoe Actium heeft gewerkt aan prettige dienstverlening voor hun huurders in de Corona-tijd, en wat de huurder daar van vonden? Kijk dan op onze website!



Lentis
Geestelijke gezondheidszorgorganisatie Lentis heeft geprobeerd om zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden toen het Corona-virus in maart ons land binnen kwam.

De Corona-crisis begon in Brabant, waardoor gezondheidsprofessionals en organisaties in het Noorden iets meer tijd hadden om zich voor te bereiden. Binnen Lentis werden op hoog tempo protocollen opgesteld, medicijnen en beschermende middelen geïnventariseerd en er werden noodziekenhuizen ingericht. Alles om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de eerste Corona-patiënten in de regio. Uiteindelijk zijn de noodziekenhuizen gelukkig amper gebruikt, omdat Noord-Nederland geen grote uitbraak van het virus heeft gehad. 

Communicatie bleek tijdens de crisis erg belangrijk voor Lentis. Vier keer per week  werd er een communicatiebulletin naar de werknemers gestuurd, en het kernteam sprak elkaar dagelijks. Deze complexe situatie zorgde voor een versnelling in besluitvorming bij Lentis, en versnelde het overschakelend naar digitale dienstverlening. 

Wilt u lezen hoe Lentis de draad weer oppakt, nu het normale leven grotendeels weer doorgang vindt? Kijk dan snel op onze website

Alle medewerkers van het Zorg Innovatie Forum wensen wij u een fijne zomer!

Agenda

3 september 2020
Vervolg bijeenkomst Hans Borstlap (op uitnodiging)

18 september 2020
Webinar ouderenparticipatie (informatie volgt)

22 september 2020
Koplopersbijeenkomst (op uitnodiging)
 
Er nog geen informatie te geven over de rest van onze agenda, omwille van de Corona-materegelen. Heeft u vragen of wilt u meer weten?
Mail dan naar
info@zorginnovatieforum.nl


Kijk ook eens op:


www.zorginnovatieforum.nl
www.andersoud2030.nl
www.kvdvk.nl
 

Veel aandacht voor Jonge Mantelzorgers

Van 1 tot 7 juni was de landelijke week van de Jonge Mantelzorger met veel (digitale) activiteiten. Tijdens deze week werd ook de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg digitaal gelanceerd. Kennisdeling tussen professianls en jonge mantelzorgers staat hierin o.a. centraal. Niewsgierig wat er nog meer gedaan is voor Jonge Mantelzorgers? Klik dan even op de link!
Zorg Innovatie Forum
TopSportZorgCentrum
Laan Corpus den Hoorn 101, 3e etage
9728 JR Groningen
050 800 3245
info@zorginnovatieforum.nl
www.zorginnovatieforum.nl
twitter.com/ZIF_Noord

Via deze link kunt u onze privacy verklaring bekijken.

Wilt u deze nieuwsbrief ook ontvangen of kent u iemand anders die deze nieuwsbrief wil ontvangen, klik dan hier.

Copyright © ZORG INNOVATIE FORUM






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zorg Innovatie Forum · Laan Corpus den Hoorn 101 · Groningen, Groningen 9728 JR · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp