Beste ,

Vorige week, de laatste week voor het zomerreces, vond in de Tweede Kamer het debat over de regeringsverklaring plaats. Het werd een onwerkelijk debat, waarin het gezag van de nieuwe minister-president vrijwel direct werd ondermijnd door zijn eigen coalitie. 

Een deel van het debat ging over uitspraken van de nieuwe ministers Faber en Klaver, die rechtstreeks ingaan tegen onze grondwet. Daarom dienden we moties van wantrouwen in tegen deze PVV-ministers.

Daarnaast hebben we voorstellen gedaan die snel tot lastenverlichting van werkende Nederlanders moeten leiden. De coalitiepartijen hebben zich helaas meteen van hun meest asociale kant laten zien - de voorstellen haalden het niet.

De Tweede Kamer is vanaf deze week met reces. Na deze nieuwsbrief gaan ook wij er even tussenuit. De volgende nieuwsbrief kun je begin september in je inbox verwachten. Voor nu sturen we je de zomer in met onze kijk-, luister- en leestips voor de vakantie en mooi nieuws uit Europa!

Linkse Vrienden-actie

Nu het kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB op het bordes staat en Nederlands een afslag naar rechts neemt, zien wij ook een tegenbeweging. Een steeds groter wordende groep mensen die zegt: wij willen het anders.

Hoe we dat zien?

Sinds afgelopen najaar werden al meer dan 10.000 nieuwe mensen lid van GroenLinks of de PvdA. Samen kunnen we dit jaar nog de magische grens van 100.000 leden bereiken.

Daarom hebben we deze zomer een speciale Linkse Vrienden-actie: als jij twee linkse vrienden lid maakt, ontvang je tijdelijk een superleuk t-shirt én onze eeuwige dankbaarheid. Doe je mee?

👉 Maak twee linkse vrienden lid!

 🇪🇺 Nieuws uit Europa

👆 Dit zijn ze: de Europarlementariërs van GroenLinks-PvdA. Bas Eickhout, Marit Maij, Lara Wolters, Tineke Strik, Kim van Sparrentak, Mohammed Chahim, Catarina Vieira en Thijs Reuten gaan zich de komende jaren inzetten voor een groen, sociaal en sterk Europa. Dat doen ze met een stevige delegatie in zowel de groene als de sociaal-democratische fractie: Bas is gekozen tot voorzitter van de Groenen, en Mohammed tot vice-voorzitter van de S&D. Gefeliciteerd!

📈 Linkse overwinningen

Waar Nederland met dit kabinet een ruk naar rechts maakt, laten de landen om ons heen zien dat het ook anders kan. In het Verenigd Koninkrijk werd het sociaal-democratische Labour met afstand de grootste partij, en de Groenen verviervoudigden het aantal zetels.

Maar de echte verrassing kwam dit weekend uit Frankrijk. Tegen alle verwachtingen in boekte het Nouveau Front Populaire, een combinatie van linkse en progressieve partijen, een klinkende overwinning in de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Samen kan het! 💚❤️

☀️ Onze tips voor de zomer!

👀 Wij kijken:

  • Eerder deze week, met Keti Koti, vierden en herdachten we dat het 151 jaar geleden is dat de slavernij in Suriname en de Caraïbische gebieden bij wet werd afgeschaft. Op de website van de NPO vind je een collectie met maar liefst zestien kijk- en luistermogelijkheden.
  • In de documentaireserie Verward loopt Jessica Villerius mee met GGZ-teams, crisisdiensten en arrestatieteams. Een indringende serie, die duidelijk maakt welke impact de jarenlange bezuinigingen op de GGZ hebben op de hele maatschappij.
  • In Oekraïne blijft de oorlog voortduren. In de Oscarwinnende documentaire 20 days in Mariupol is te zien hoe een team van Oekraïense journalisten hun werk blijft doen vanuit de belegerde stad. Let op: alleen te zien met een NPO Plus account (eerste maand gratis).
  • In de film The Perfect Candidate (NPO Plus), van de Saudische regisseur Haifaa Al Mansour, probeert een jonge vrouwelijke arts het glazen plafond in Saudi-Arabië te doorbreken: ze stelt zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen.

📖 Wij lezen:

  • In een interview in de Volkskrant waarschuwt Frans Timmermans voor het nieuwe kabinet, en zet hij onze oppositie-strategie uiteen: “Ik zal de confrontatie behoorlijk aangaan, maar altijd op een beleefde manier.”
  • Onze arbeidsmarkt heeft een schaduwzijde, laat journalist Jeroen van Bergeijk zien in zijn prijswinnende boek Undercover aan het werk. Het boek biedt op een unieke manier inzicht op de onderkant van de arbeidsmarkt, omdat de schrijver zelf (undercover) het werk heeft gedaan waar hij over schrijft. Koop het boek bij je lokale boekhandel of bestel het hier.
  • Huizen zijn niet te vinden en te betalen, en het aantal daklozen is de afgelopen jaren fors gestegen. In Uitgewoond legt Cody Hochstenbach de structurele oorzaken van de wooncrisis uit én beschrijft hij hoe het beter kan. Koop het boek bij je lokale boekhandel of bestel het hier.
  • Ons Tweede Kamerlid Raoul White sprak in Den Bosch op de Keti Koti-viering. Zijn speech is hier terug te lezen.
  • Hoe in Nederland over armoede wordt gedacht, klopt van geen kant. Dat laat Tim ‘S Jongers, directeur van de Wiardi Beckman Stichting, zien in zijn bestseller Armoede uitgelegd aan mensen met geld. Koop het boek bij je lokale boekhandel of bestel het hier.
  • De tijd om de klimaat- en natuurcrisis aan te pakken slinkt snel, en veel zal afhangen van de Europese Unie. In zijn boek Groen Realisme laat onze Europese lijsttrekker Bas Eickhout zien hoe we onze samenleving en economie op een rechtvaardige en realistische manier hervormen. Koop het boek bij je lokale boekhandel.
  • In haar nieuwe boek reconstrueert Merel van Rooy een 'schandaal dat nooit een schandaal werd': de verkeersboetewet. Net als bij het toeslagenschandaal werden tienduizenden Nederlanders gedupeerd door een uit de hand gelopen systeem. Koop De Boetefabriek bij je lokale boekhandel of bestel het hier.
  • In zijn nieuwe boek laat voormalig GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak aan de hand van allerlei voorbeelden (van Martin Luther King tot Wakker Dier) zien hoe effectieve campagnes werken. Koop Recept voor maatschappelijke verandering bij je lokale boekhandel of bestel het hier.

🎧 Wij luisteren:

  • Hoe bouwen we links uit tot dé politieke beweging van Nederland? Die vraag staat centraal in De Linkse Revolte, de nieuwe podcast van de Wiardi Beckman Stichting en het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. En het leuke is: jij mag meedenken! Luister op Spotify, Apple Podcasts of kijk via YouTube en praat mee op Vriend van de Show.
  • Hedy d’Ancona heeft een podcast! Samen met haar dochter Hadassah praat ze elke week over onderwerpen die haar bezighouden. Luister op Spotify of Apple Podcasts.
  • In de nieuwe aflevering van Bellen met Bas spreken we met Bas Eickhout én Malik Azmani, de VVD-leider in het Europees Parlement. Over samenwerken, samenwerken op de inhoud. En natuurlijk bespreken we de verkiezingen in het VK, Frankrijk, en de nieuwe politieke realiteit in het Europees Parlement. Luisteren dus, op Spotify of Apple Podcasts.

🗓️ Agenda

  • Vrijdag 5 juli t/m maandag 2 september 2024: zomerreces

Dit was 'm weer. Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar vragen@groenlinkspvda.nl. 

Tot na de zomer! ☀️

Schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.