Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Zuid
 
 
13 oktober 2023
 
 
Afrit Helpman vanaf Julianaplein definitief dicht
 
Afrit Helpman vanaf Julianaplein definitief dicht
 
Op maandag 6 november gaat afrit 36b Helpman vanaf de zuidelijke ringweg definitief dicht. Het gaat om de afrit naar de Hereweg vanaf het Julianaplein. De afrit vanaf de andere kant, vanaf het oosten naar de Hereweg, blijft voorlopig wel open.

De afrit gaat 's ochtends om 06.00 uur dicht. Hoe je vanaf 6 november het beste naar Helpman kunt rijden, hangt af van je vertrek- en eindpunt. Vanaf Ring Zuid word je met borden omgeleid naar de volgende afrit, afrit 37 bij de Europaweg. Daar word je de ringweg weer opgeleid in de andere richting en kun je afrit 36b Helpman nemen om op de Hereweg te komen. Lees meer op de website van Groningen Bereikbaar.
 
 
 
 
 
Nieuwe plattegronden voor Stadspark
 
Nieuwe plattegronden voor Stadspark
 
Wethouder Mirjam Wijnja heeft donderdagochtend de eerste plattegrond onthuld bij de entree van het Stadspark ter hoogte van Vesta Woonforum. Het Stadspark is 140 ha groot en daarmee het grootste park van de gemeente Groningen. Veel bezoekers kennen dan ook maar een klein deel van het park. De nieuwe plattegronden helpen om de weg te vinden in het park, maar willen bezoekers ook verleiden om er op ontdekkingstocht te gaan.

In totaal komen er vijf plattegronden bij verschillende entrees van het Stadspark te staan. Zodra de werkzaamheden aan de Zuidelijke Ringweg zijn afgerond, komt er nog een zesde plattegrond bij Deze krijgt een plek aan de Concourslaan bij de Gasunie.

Op de plattegrond staat een QR-code die verwijst naar de website stadsparkgroningen.nl waar informatie staat over wat er allemaal te doen is in het park. De nieuwe plattegrond kun je hier ook downloaden.
 
 
 
 
 
Koffie en een goed gesprek in De Wijert
 
Koffie en een goed gesprek in De Wijert
 
Soms loop je in je eentje na te denken over van alles en nog wat. Het kan dan fijn zijn om eens met leeftijdsgenoten van gedachten te wisselen. Dat kan tijdens de UP!-groepsgesprekken. Met behulp van open vragen, ingebracht door een getrainde gespreksleider, hebben we het over belangrijke onderwerpen die ertoe doen als je ouder wordt.

Centraal staan thema’s waarover je niet zo snel praat, zoals spijt, afscheid of familie. Het zijn geen ‘zware’ gesprekken. Een luisterend oor aan tafel kan herkenning, inspiratie en steun bieden. Dus kom gerust eens langs, het kost niets. Er is koffie en iets lekkers.

Op dinsdag 17 oktober is er een bijeenkomst met het thema Veerkracht. De bijeenkomst van dinsdag 14 november gaat over Tolerantie. En in de bijeenkomst van dinsdag 12 december gaat het over Inspiratie. Alle bijeenkomsten duren van 10:00 tot 11:30 uur. Meer informatie en aanmelden kan bij Loes de Koning via mail. Spontaan langskomen mag ook. Locatie: MFC De Wijert aan de P.C. Hooftlaan 1.
 
 
 
 
 
Kom maar hier met je verf
 
Kom maar hier met je verf
 
Tijdens de Week van het Afval, van 13 tot en met 20 oktober, kun je eenmalig aan het Overwinningsplein verf inleveren. Op woensdag 18 oktober staan we van 09:00 tot 13:00 uur op de weekmarkt. Je bent welkom met volle of half lege blikken verf. We zullen deze dan recyclen. Tips over verf bewaren en andere locaties waar we staan, vind je op de website Haal alles uit je Afval.

En over verf gesproken… Kun je de hele woonkamer opnieuw inrichten met beperkt budget en zonder de wereld op te zadelen met een berg afval? Woonstylist Maaike Starreveld ging samen met interieurstudenten van het Alfa-college de uitdaging aan. Tv-camera’s legden al hun praktische ideeën voor hip hergebruik vast. Hoe zal bewoner Berry reageren op het eindresultaat? Deze puur Groningse make-over is vanaf maandag iedere dag op OOG TV, YouTube en ons eigen Facebookkanaal te zien. Kun je niet wachten? Bekijk dan vast de trailer.
 
 
 
 
 
JA-JA-sticker tegen papierverspilling
 
JA-JA-sticker tegen papierverspilling
 
Binnenkort verandert er iets met de bezorging van reclamefolders in Groningen. Vanaf 20 oktober mogen bedrijven niet langer folders in een brievenbus stoppen zonder nadrukkelijke toestemming van de bewoner. Bewoners die wel folders willen, kunnen dat aangeven met een nieuwe brievenbussticker. Lees meer over de JA-JA-sticker op onze website.
 
 
 
 
 
Nog geen plannen voor zaterdag? Lees dan verder!
 
Nog geen plannen voor zaterdag? Lees dan verder!
 
Zaterdag 14 oktober, is namelijk dé Duurzame Huizendag. Kijk eens binnen bij duurzame huizen in de gemeente en laat je inspireren over wat er mogelijk is. Luister naar de ervaringen van An (Selwerd) die in een warmtenetwoning woont, voel het comfort van verwarming met infraroodpanelen bij Sjoerd (Oosterhogebrug) en kijk hoe Tjerk (Haren) slim gebruik maakt van hemelwater.
 
Waar wil jij meer over weten? Kies tussen zonnepanelen, groene daken, warmtepompen en/of isolatie. Of bezoek huizen waar je alles in één keer vindt. Op de duurzame markt (Betonbos) van het Sustainable Moments Festival, helpen energiecoaches je met je vragen over energie besparen, verduurzamen, inkoopacties, subsidies en leningen. Grunneger Power vertelt je graag over hun project Samen Besparen. Bovendien vind je er kraampjes met duurzame (tweedehands) producten en lekkere biologische hapjes. Kortom, een zinvolle én leuke besteding van je zaterdagmiddag. Meld je nu aan op de website van Duurzaam Groningen.
 
 
 
 
 
College wil in 2024 reclamebelasting invoeren
 
College wil in 2024 reclamebelasting invoeren
 
Het college stelt de raad voor per 1 januari 2024 reclamebelasting in te voeren. B&W willen ondernemers hiermee stimuleren minder reclame-uitingen te gebruiken. Het gaat om reclame-uitingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Doel is om een rustiger straatbeeld te krijgen.

In 2024 hoeven ondernemers met een reclame-uiting kleiner dan 2 m² géén reclamebelasting te betalen. In 2025 geldt de vrijstelling voor ondernemers met een reclame-uiting kleiner dan 1 m². Zo krijgen met name de kleine ondernemers meer tijd om hun reclame-uiting eventueel aan te passen.

De al bestaande precariobelasting verandert, in het voorstel van het college. Deze belasting voor bijvoorbeeld het plaatsen van een steiger op de stoep wordt progressiever. Hoe minder en hoe korter je de openbare ruimte in beslag neemt, hoe minder je betaalt. Met deze maatregel wil het college bereiken dat steigers er zo kort mogelijk staan. Zie voor meer informatie onze website.
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief Zuid is gericht op bewoners van Badstratenbuurt, Coendersborg, Corpus den Hoorn, De Linie, De Meeuwen, De Wijert, De Wijert-Zuid, Europapark, Grunobuurt, Helpermaar, Helpman, Herewegbuurt,
Hoornse Meer, Hoornse Park, Klein Martijn,
Kop van Oost, Laanhuizen, Oosterpoort, Piccardthof, Rivierenbuurt, Villabuurt en Zeeheldenbuurt. Het Stadspark hoort ook bij Zuid.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op Facebook Gemeente Groningen op X Gemeente Groningen op LinkedIn
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iWink Mailer   |   Doorsturen   |   Printen
Â