‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

13 juni 2024

 
 

Nieuwsbrief Zuid

 

Feestelijke opening muurschilderingen 29 juni

In de wijken Hoornse Meer en Corpus den Hoorn zijn een aantal plekken opgefleurd met kunst. De locaties en de kunstenaars zijn door de wijkbewoners zelf gekozen. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door de directe omgeving voor het maken van het ontwerp. Zaterdagmiddag 29 juni is de feestelijke opening van de muurschilderingen. 

Om 14:00 uur is de opening bij de sporthal aan de Canadalaan, waar een muurschildering is gemaakt door VAAF. Ook kun je hier zelf schilderen en spelletjes spelen.

Bij watersporthuis Teuntje de Slak is een muurschildering van Sebastiaan Baar en Jelle Albers. Deze wordt om 15:00 uur officieel geopend. Daarna geeft dansteam Ataxia een dansvoorstelling en Studio84 een breakdanceworkshop. Kom je ook? Kijk voor meer informatie op de website Stem van Groningen. Het project Street Art Zuid is een samenwerking van VRIJDAG in de Buurt en de gemeente.

 

Repair Café Oosterpoort 17 juni

Op maandag 17 juni is er van 19:00 tot 21:00 uur een Repair Café in het Poortershoes aan de Oosterweg 13. Het eerste Repair Café in de wijk Oosterpoort: dat wil je niet missen! Neem je kapotte mixer, lamp of stofzuiger mee en bekijk met de medewerkers van het Repair Café hoe zij het repareren. Goed voor het milieu én je portemonnee, want het kost je niks. 

Heb je iets van stof dat kapot is? Geen probleem, er zitten deze avond twee dames klaar die wel een zoompje kunnen stikken.Lijkt het jou ook leuk om iets te repareren bij het Repair Café in de Oosterpoort? Bel naar 06 45 50 17 40 of geef je op via mail. Vermeld in de mail je naam, je contactgegevens en wat je zoal zou kunnen repareren. Je bent 17 juni ook van harte welkom om gewoon even te kijken. Na de zomervakantie is er weer een Repair Café.

 

Inloop-spoorcafé verkeersonderzoek noordkant Stationsgebied 25 juni

Op dinsdag 25 juni organiseert de gemeente een inloop-spoorcafé over de uitkomsten van het verkeersonderzoek naar de gevolgen van het weren van doorgaand verkeer op de Stationsweg. Ben je nieuwsgierig naar de toekomst van dit gebied en wil je graag met ons in gesprek hierover? Loop dan op 25 juni bij ons binnen tussen 16:00 en 19:00 uur in het Informatiecentrum Stationsgebied aan de Zaanstraat. Van tevoren aanmelden is niet nodig. 

Kijk voor meer informatie op onze website. Wil je op de hoogte blijven van wanneer de gemeente in de toekomst Spoorcafés organiseert? Stuur ons dan een mail.

 

Zomerexcursie Stadspark 23 juni

Op zondag 23 juni organiseert Natuur- en Duurzaamheid Educatie (NDE) weer een excursie in het Stadspark. Het is bijna zomer. Gids Harry Holsteijn neemt de deelnemers daarom weer eens mee het park in. Hier vertelt hij van alles over de dieren, planten en de historie van het park. Met loeps en verrekijkers kun je alles zo goed mogelijk proberen te bekijken. De excursie is leuk voor jong en oud.  

Om 10:00 uur verzamelen we bij Paviljoen ’t Groene Hart, naast de kinderboerderij in het Stadspark. De excursie duurt tot ongeveer 11:30 uur en is gratis. Meld je uiterlijk donderdag 20 juni aan via mail.

 

Grote hoogtes, glasbak gluren én gezelligheid

Hoe ziet de Grote Markt eruit vanuit een hoogwerker? Wordt het glas in een glascontainer écht op kleur gescheiden? Kun je maaien vanuit een boot? En: hoe oud is de oudste vuilniswagen van Groningen? Ontdek het tijdens de Open Huiskamer op zaterdag 15 juni op de Grote Markt en maak kennis met de mensen die onze gemeente schoonhouden. 

Voor Mark van Dijken is de Grote Markt zijn dagelijkse werkplek. “We zijn de hele dag bezig om de gemeente er netjes uit te laten zien", zegt Mark. "Mensen hebben niet altijd in de gaten wat er voor nodig is om een plek als de Grote Markt schoon te houden. Er ligt iedere dag weer nieuw zwerfvuil. Dat is niet altijd fris en het lijkt soms wel eens dweilen met de kraan open. Maar ik doe mijn werk met veel plezier", lacht hij. Lees meer op onze website.

Foto: Stella Dekker

 

Groningen viert de liefde tijdens Roze Zaterdag

Op zaterdag 22 juni kunnen bezoekers van de Akerk elkaar de liefde verklaren in het bijzijn van een trouwambtenaar. Het evenement is onderdeel van Roze Zaterdag en is bedoeld voor iedereen die liefde en vriendschap voelt voor een ander en die liefde wil delen en vieren met elkaar en anderen. 

Het uitspreken of hernieuwen van je trouw- of vriendschapsbelofte kan van 13:00 tot 17:00 uur in de Akerk aan het Akerkhof 2. De hele middag zijn er twaalf trouwambtenaren aanwezig. Je kunt vrij inlopen en je hoeft je niet aan te melden. 

“Groningen viert de liefde” is onderdeel van de programmering van Roze zaterdag 2024. Dit evenement is gericht op het vergroten van de zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap. Kijk voor meer informatie en het overzicht van alle activiteiten op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni op de website van Roze Zaterdag Groningen.

 

Check die zwemplek

Met het vliegtuig naar Ibiza? In de file naar Zandvoort? Waarom al die moeite doen als je ook lekker kunt neerstrijken aan het water in onze eigen gemeente? En het is nog eens gratis ook. “Er zijn zoveel plekken waar je als het wat warmer wordt verkoeling kunt zoeken. Maar check wel even de kwaliteit van het water. Ziek worden na een zomerse dag is niet de bedoeling.”

“De website zwemwater.nl geeft een overzicht van veilige locaties waar je buiten kunt zwemmen. Ook zie je wat de kwaliteit van het water is en welke voorzieningen er zijn”, aldus beleidsmedewerker Klaas Hoomans. Handig om te checken voor je je zwempak of -broek in de tas stopt. Maar waar moet je op letten als je op een niet-officiële zwemlocatie een duik wilt nemen? Dat lees je in het interview met Klaas op onze website. 

 
                                                          Â