‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

19 september 2024

 
 

Nieuwsbrief Zuid

 

Praat op 24 september mee over invulling Buurtcentrum Stadspark

Op dinsdag 24 september is er in Buurtcentrum Stadspark in de Grunobuurt een avond voor buurtgenoten om mee te praten over dit buurtcentrum voor bewoners van de Grunobuurt, Laanhuizen, Badstratenbuurt en Zeeheldenbuurt.

Heb je leuke ideeën voor het buurtcentrum, of vraag je je weleens af of het buurtcentrum er ook voor jou is? Of maak je je weleens zorgen over de toenemende eenzaamheid in de buurt? En ben je benieuwd hoe het buurtcentrum hierin een rol kan spelen? Loop je misschien rond met een idee voor de buurt, maar is er geen ruimte voor je plan? Kom in al deze gevallen dinsdagavond naar Buurtcentrum Stadspark. Adres: Lorentzstraat 11. De avond begint om 19.30 uur, met inloop vanaf 19.00 uur. Koffie, thee en koek staat dan klaar. 

 

Hulp voor mantelzorgers: Steunpunt Mantelzorg & Mantelzorgmakelaar

Zorg jij langdurig voor een naaste? Dan ben je mantelzorger. Voorkom dat de zorg je te veel wordt.

Het Steunpunt Mantelzorg biedt mantelzorgers hulp en ondersteuning. Denk daarbij aan informatie, advies en een luisterend oor, cursussen en ontmoetingsgroepen, themabijeenkomsten en activiteiten en een blijk van waardering via de mantelzorgkaart.

Kun je moeilijk passende zorg vinden? Of loop je vast in wet- en regelgeving? Dan kan een mantelzorgmakelaar je helpen. De mantelzorgmakelaar denkt mee over passende oplossingen om de zorg zo goed mogelijk vol te houden. Daarbij sta jij als mantelzorger centraal en houd je de regie. Waar nodig neemt de makelaar regeltaken van je over. Kijk voor meer informatie of om de nieuwsbrief te ontvangen op humanitas.nl.

 

Vernieuw op tijd je paspoort of ID-kaart

Ga je op vakantie of op reis? Of moet je bewijzen wie je bent of hoe oud je bent? Controleer dan of je paspoort of ID-kaart nog geldig is. Moet je hem verlengen? Wij verwachten extra drukte dit jaar. Doe daarom op tijd je aanvraag. Zo voorkom je lange wachttijden. Maak gelijk een afspraak via Paspoort en ID-kaart | Gemeente Groningen.

Doe de aanvraag al zoveel mogelijk online. Je hebt dan al een behoorlijk deel van de aanvraag afgerond. Dit scheelt tijd en zo is er meer ruimte voor de aanvragen van mensen die niet digitaal vaardig zijn. Wacht niet tot vlak voor het verlopen en maak ruim van tevoren een afspraak.

 

Doe je mee aan het wijkonderzoek?

Woon je prettig in jouw wijk? Voel jij je er veilig? Zijn er genoeg winkels in de buurt? En ontmoet je makkelijk andere bewoners? Om het jaar onderzoeken we dit. Heb je ook de uitnodigingsbrief gekregen? Doe dan mee en vul de vragenlijst in op de website wijkvragen.nl.

De uitkomsten van het wijkonderzoek gebruikt de gemeente bij het maken van nieuwe plannen voor jouw wijk. Als je de vragenlijst invult, dan maak je kans op een luchtballonvaart voor twee personen, één van de drie iPads, een waardebon van Sport050 of een waardebon voor een film of tentoonstelling in het Forum.

 

Sport- en Cultuurhopper herfst/winter geopend

Inwoners van de gemeente Groningen kunnen zich weer inschrijven voor één of meerdere cursussen van de Sport- en Cultuurhopper in de periode herfst/winter 2024. De Sport- en Cultuurhopper is een verzameling van sport- en cultuurcursussen van lokale aanbieders en verenigingen. Alle inwoners kunnen zo op een laagdrempelige manier kennis maken met sport en cultuur. De organisatie is in handen van VRIJDAG, in de Buurt en Huis voor de Sport Groningen.

Inwoners voor wie sporten en bewegen niet of minder vanzelfsprekend is, kunnen meedoen aan cursussen via de Uniek Sporten Hopper. Inschrijven is in beide gevallen mogelijk tot 1 oktober  via Sport Cultuur Hopper. Daar vind je ook het volledige aanbod, data en tijden.

 

Help anderen op weg met energiezuinig wonen

Groningers die maatregelen hebben genomen om energie en gas te besparen, kunnen anderen helpen door ervaringen over bijvoorbeeld zolderdakisolatie of vloerverwarming te delen. Dat kan tijdens de open dagen van de Duurzame Huizen Route op zaterdag 2 en 9 november. Mensen die soortgelijke stappen overwegen, kunnen dan binnenkijken bij een ander en de maatregelen in de praktijk zien. Gemeente Groningen steunt dit initiatief en moedigt inwoners aan om hun ervaringen te delen.

Door binnen te kijken bij een ander, kunnen bezoekers zien hoe de maatregelen werken. Het delen van ervaringen, de motivatie en de uitdagingen die huiseigenaren zijn tegengekomen, helpt anderen om een plan voor hun eigen huis te maken. Meld jij je duurzame huis ook aan?

 

Ook dit najaar rondleidingen in het stadhuis

Al vele honderden mensen hebben een interessante rondleiding door ons prachtige stadhuis gekregen. De reacties na afloop zijn enthousiast. Dit najaar gaan we door met de rondleidingen. In principe is er elke vrijdagmiddag één rondleiding, die wordt gegeven door studenten geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. De rondleiding begint steeds om 14:00 uur. Ben jij ook benieuwd hoe mooi ons stadhuis is? Houd je van kunst, cultuur, mooie anekdotes en historie? Ga dan snel naar onze website en geef je op.

Rondleiders Flores (links) en Maarten voor een portret van oud-burgemeester Jacques Wallage.

 

NOC*NSF Nationale Sportweek 2024

Groningen staat van vrijdag 20 tot en met zondag 29 september tien dagen lang in het teken van sport en bewegen. Een perfecte kans voor inwoners om gemakkelijk (nieuwe) sporten uit te proberen en samen sportplezier te beleven.

Sportclubs, het onderwijs en vele andere organisaties openen hun deuren binnen de gemeente Groningen. Sport geeft je een boost. In de sportweek streven wij naar een Groningen waarin iedereen geniet van sport.

Het is de 21e keer dat NOC*NSF de Nationale Sportweek organiseert. Kijk op de website van Sport050 voor alle informatie over de NOC*NSF Nationale Sportweek in Groningen.

 
                                                          Â