‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

17 oktober 2024

 
 

Nieuwsbrief Zuid

 

Spoorcafé op 22 oktober over nieuwe stadswijk Spoorkwartier

Op dinsdag 22 oktober is er een Spoorcafé (inloopbijeenkomst) over het stedenbouwkundig plan voor de nieuw te bouwen wijk Spoorkwartier, tussen het Hoofdstation en Groningen-Zuid. In dit plan staat hoe de gemeente dit gebied wil veranderen in een levendige stadswijk met woningen, kantoren en winkels. Het Spoorkwartier wordt groen, duurzaam en autoluw. 

Wil je meer weten over de plannen? Je bent van harte welkom op 22 oktober tussen 17:00 en 20:00 uur in het Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, op de begane grond. Aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer informatie op onze website.

 

Gemeente vervangt parkeerautomaten in Grunobuurt, Laanhuizen en Corpus den Hoorn

De gemeente vervangt volgende week (vanaf maandag 21 oktober) de parkeerautomaten in de Grunobuurt, Laanhuizen en Corpus den Hoorn. Hoewel steeds meer mensen betalen voor parkeren via een app op hun telefoon, kunnen we niet zonder betaalautomaten op straat. De nieuwe automaten zijn voorzien van de laatste technieken. Kijk voor meer informatie op onze website.

 

Europaweg twee weekenden dicht richting Westerbroek

De Europaweg is twee weekenden dicht voor autoverkeer de stad uit, richting Westerbroek: van 18 tot 21 oktober en van 25 tot 28 oktober. De afsluiting is vanaf het viaduct van Ring Zuid tot aan de Boumaboulevard. Dat betekent dat de toerit naar Ring Zuid richting het Julianaplein open blijft. Het fietspad langs dit deel van de Europaweg is in beide richtingen dicht.

De weekendafsluitingen zijn van vrijdagavond 20:00 uur tot maandagochtend 06:00 uur. Autoverkeer wordt omgeleid via het Damsterdiep of de Sontweg en de Bornholmstraat. Fietsers kunnen via het Lübeckpad en de Bornholmstraat. Lees meer op de website van Groningen Bereikbaar.

De busbaan op de Europaweg is ook dicht. Buslijnen 171 (Groningen Zernike-Veendam) en 178 (Groningen-Siddeburen-Appingedam) rijden daarom een andere route. De haltes Sontplein en Lübeckweg vervallen. Plan je reis via de reisplanner van Qbuzz.

 

Locatie bij De Kring in beeld voor nieuwe plekken woonwagens

Tussen de Johan van Zwedenlaan en de Peizerweg komen mogelijk nieuwe plekken voor woonwagenbewoners. Dit is nog niet helemaal zeker. Het gaat om ongeveer 30 nieuwe woonplekken. De woningnood in onze gemeente is hoog, ook voor woonwagenbewoners. De wachttijd voor een standplaats is meer dan tien jaar. 

Deze nieuwe locatie scoorde het beste na een zorgvuldige zoektocht aan de westkant van de stad. De gemeente gaat nu nog beter onderzoeken of deze plek geschikt is. Wat zijn bijvoorbeeld de financiële, juridische en technische gevolgen om voor deze plek te kiezen. 

Groningen moet een fijne woongemeente zijn met een passend thuis voor iedereen. De gemeente zet zich daarom ook in voor inwoners die liever anders wonen. Bijvoorbeeld in een tiny house, woonboot of woonwagen. Lees meer op onze website.

 

Gemeente wil groene en gastvrije entree stationsgebied

Een levendige groene entree met het monumentale stationsgebouw als middelpunt. Een gebied waar voetgangers en fietsers de ruimte krijgen en waar de singels met bomen aan het water centraal staan. Een gebied met meer ruimte voor werken, wonen en ontmoetingen.

Dit is een eerste beeld van hoe de gemeente de voorkant van het stationsgebied voor zich ziet, nadat het busstation in 2026 naar de achterkant verhuist.

Wethouder Rik van Niejenhuis over de plannen: “We willen dat reizigers als ze uit de trein stappen direct zien dat ze in Groningen zijn. Het plein aan de voorkant moet een visitekaartje voor de stad zijn en een verlenging van de binnenstad.” Lees meer op onze website.

 

Nieuwe aanpak voor het beheer van de openbare ruimte

De gemeente Groningen beheert de openbare ruimte, zoals wegen, parken en speelplekken. Wij werken aan een nieuwe aanpak voor het beheer van die plekken. Dit is nodig door klimaatverandering, de aandacht voor gezonder leven en het verbeteren van de biodiversiteit. 

Bij het onderhoud richten we ons op negen belangrijke waarden, zoals klimaatadaptatie. Deze waarden leiden tot veranderingen zoals meer bomen op straat en meer ruimte om te sporten. De negen waarden lees je op onze website. 

Voordat de plannen definitief worden, kan iedereen tot en met 17 november reageren op de nota waarin de plannen staan beschreven. Op onze website lees je de nota en hoe je daarop kunt reageren. Op dit plaatje zie je een samenvatting van de plannen.

Foto gemaakt door Stella Dekker

 

Concept beleidskader participatie 2025 ligt ter inzage

De gemeente heeft het concept beleidskader participatie 2025 ‘Samen maken we Groningen’ en de concept Participatieverordening gemeente Groningen 2025 vastgesteld en ter inzage gelegd. De ambitie van de gemeente Groningen, zoals ook in het coalitieakkoord staat, is inwoners meer zeggenschap geven. De gemeente vindt het belangrijk om participatie goed te regelen voor onder meer een visie, beleid, plan, project. Ook landelijke wetten stellen dit als vereiste.

“Werken aan meer zeggenschap is niet nieuw”, aldus wethouder Mirjam Wijnja. ”Bijvoorbeeld De Stem van Groningen en de gebiedsteams spelen daarin belangrijke rollen. Kennis en ervaring van bewoners zijn belangrijk. Sterk Hoogkerk is een mooi voorbeeld hoe je bewoners samenbrengt, samen plannen laat maken en samen verantwoordelijkheid laat nemen.” Lees meer op onze website. 

 
                                                          Â