‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

27 juni 2024

 
 

Nieuwsbrief Zuid

 

Verlengde Lodewijkstraat vanaf 1 juli dicht

De Verlengde Lodewijkstraat gaat op maandag 1 juli om 07:00 uur dicht voor alle verkeer bij het viaduct onder de zuidelijke ringweg. Naast auto's kunnen ook fietsers en voetgangers er niet langs. De afsluiting duurt tot het voorjaar van 2025. 

Voor het project Aanpak Ring Zuid wordt het viaduct van de zuidelijke ringweg gesloopt. Verkeer kan er dan niet veilig onderdoor gaan. Daarom moet de weg afgesloten worden. Fietsers en voetgangers worden omgeleid via het Winschoterdiep. De oude ringweg is hier al gesloopt en het nieuwe fietspad over de nieuwe ringweg is klaar. Ook kunnen fietsers via de Helperzoom, de Kempkensberg en de Hereweg om. Autoverkeer wordt omgeleid via de Europaweg en de Griffeweg. Lees meer op de website van Groningen Bereikbaar.

 

​Feestelijke opening muurschilderingen

Op zaterdagmiddag 29 juni is de feestelijke opening van de muurschilderingen voor het project Street Art Zuid. Er zijn twee nieuwe kunstwerken gemaakt en dat willen de kunstenaars samen met jou vieren. Op beide locaties zijn doorlopend leuke activiteiten van 14:00 tot 17:00 uur.

Om 14:00 uur is de opening bij de sporthal aan de Canadalaan. Hier is een muurschildering gemaakt door VAAF. Ook kun je er die middag zelf schilderen en spelletjes spelen.

Bij het watersporthuis Teuntje de Slak is het ook feest vanaf 14:00 uur. Sebastiaan Baar en Jelle Albers maakten hier de muurschildering. Deze wordt om 15:00 uur officieel geopend. Daarna geeft dansteam Ataxia een dansvoorstelling en Studio84 een breakdanceworkshop. Kom je ook? Kijk voor meer informatie op de website Stem van Groningen.

 

Start nieuwbouw van Zorgvilla Helpermaar

Samen met Bart van Venrooij van AIG Care & Living gaf wethouder Rik van Niejenhuis vorige week donderdag het startsein voor de bouw van Zorgvilla Helpermaar, door het onthullen van het bouwbord. Dit was de officiële start van de nieuwbouw van een particuliere zorgvilla, speciaal ontworpen voor ouderen met een vorm van dementie. 

Op de locatie van het voormalige Martini Ziekenhuis aan de Van Ketwich Verschuurlaan is de afgelopen 5 jaar een woonwijk met ongeveer 350 woningen gerealiseerd. De zorgvilla samen met 7 er naast gelegen grondgebonden woningen en openbaar groen aan de noordzijde van de wijk Helpermaar, vormen het sluitstuk van de ontwikkeling van de wijk. Lees meer op onze website.

 

Coach Positieve Gezondheid in De Wijert

In de zorg die huisartsen verlenen, ligt de focus op klachten en gezondheidsproblemen van mensen en hoe die kunnen worden opgelost. Maar mensen zíjn niet hun aandoening. En soms helpt het beter om te focussen op de mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Dat heet Positieve Gezondheid.

 
In De Wijert is er het project ‘Coach Positieve Gezondheid’. Artsen van HOED huisartsenpraktijk Helperplein doen mee. Zij kunnen patiënten met vragen op het gebied van hun welzijn naar deze coach doorsturen. Deelnemende huisarts Heike Heineman is blij met een coach in huis. “Het is voor ons makkelijk om even te overleggen en er is zo betere samenwerking tussen de zorg en de gemeente. Ik heb gezien dat het in individuele gevallen veel goeds kan brengen.” Lees meer op de website Wijkvernieuwing op z’n Gronings.

Foto: Henk Veenstra

 

Plannen voor rijkskantoor en gebied Kempkensberg krijgen vorm

De planvorming voor het nieuwe rijkskantoor en het gebied daaromheen op de Kempkensberg nadert een volgende fase. Als initiatiefnemer realiseert het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) dit kantoor de komende jaren op het open terrein naast het huidige rijksgebouw. De verwachte ingebruikname is 2030.

Bij het ontwikkelen van het kantoor en het omliggende gebied is er veel aandacht voor duurzaamheid, de groene omgeving en de belevingswaarde. Daarbij wordt rekening gehouden met de ontwikkelingen in het gebied, zoals het nieuwe Zuiderplantsoen, de verdiepte aanleg van Ring Zuid en de omvorming van de Helperzoom tot een fietsstraat waarin de auto te gast is. Met het project wordt er verder gebouwd aan een levendig gebied met werk-, woon- en parkfuncties, in combinatie met ecologische waarden. Lees meer op onze website.

 

Jan Evert Scholtenlaan vanaf 1 juli dicht voor auto's Stadspark in

De Jan Evert Scholtenlaan, de in- en uitgang van het Stadspark aan de zijde van de rotondes bij Laan Corpus den Hoorn, is van maandag 1 juli 06.00 uur tot vrijdag 30 augustus 06.00 uur in beide richtingen dicht voor auto's. Sinds 6 mei is de weg al dicht voor verkeer vanuit het Stadspark, de route wordt nu ook afgesloten voor auto's het park in. De omleiding loopt via de westelijke ringweg, de Peizerweg en de Campinglaan. Lees meer op de website van Groningen Bereikbaar.

 

Binnenplaats De Frontier omgetoverd in bloeiende binnentuin

Het is een van de grootste woongebouwen van Groningen: De Frontier in de wijk De Linie, langs de spoorlijn naar Assen. Een geliefde woonplek, maar volgens bewoonster Hetty Hofsteenge ook ‘één bonk steen’. Samen met medebewoonsters Lotje Paauwe en Anita Pardijs zit ze in de binnentuincommissie van de Vereniging van Eigenaren (VvE). 

Met z’n drieën hebben ze het initiatief genomen om het saaie grasveld met berkenbomen op de binnenplaats van het gebouw te veranderen in een bloeiende binnentuin. In maart was het werk klaar en begin deze maand was de feestelijke opening. Lees meer op de website van Duurzaam Groningen.

 

Jeu de boules-baan Sportpark Coendersborg geopend

Vandaag, donderdag 27 juni, is de nieuw aangelegde jeu de boules-baan op Sportpark Coendersborg officieel geopend door wethouder Inge Jongman. Het Sportpark is kort geleden gestart met deze nieuwe activiteit speciaal voor ouderen. 

Wil je een potje meespelen? Wekelijks, of eerst een keer proberen? Je bent van harte welkom aan de Kooiweg 1. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Roel Zee, via telefoonnummer 06 20 148 433. Deelname is gratis. 

Foto: Fokko Aarts

 

Wees er snel bij: tot 30 juni poen voor je groen!

Wil je je tuin vergroenen of regenwater opvangen? Daar kun je subsidie voor aanvragen. Wees er snel bij, want dat kan nog tot en met zondag 30 juni. Dan sluit de subsidiepot voor dit jaar. 

Er is subsidie voor een muur voorzien van (klim)planten, tegels vervangen door groen, het planten van bomen, regenpijpen afkoppelen van het riool, een waterberging aanleggen en voor een groen dak. Ga je hier pas in de herfst mee aan de slag? Dan kun je nu toch alvast subsidie aanvragen! Ga hiervoor naar de website van de gemeente. Groen werkt verkoelend en in een tuin met planten trekt regenwater gemakkelijk de grond in. Ga daarom vergroenen!

 

De Wijk De Wereld De Wijert in de Stadsschouwburg

De Wijk De Wereld trekt al jaren door de stad en heeft diverse prachtige voorstellingen gemaakt met bewoners van onder andere Selwerd, de Korrewegwijk, Beijum, de Oosterparkwijk en Lewenborg. Nu zitten we in De Wijert en zijn de bewoners er helemaal klaar voor om de Schouwburg over te nemen.

Ga mee op pad door theater, waar De Wijert in al haar geuren en kleuren tot leven komt. Er klinkt muziek, er wordt gedanst, je proeft de smaken van de wijk en leeft mee met de unieke en ontroerende verhalen van de bewoners. Ontmoet je buren en mede-Stadjers en beleef samen een bijzondere en feestelijke avond. De Wijk De Wereld vindt plaats van donderdag 27 tot en met zaterdag 29 juni, maar er zijn alleen nog kaarten voor zaterdag beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website van De Wijk De Wereld.

 

Lees ook deze nieuwsberichten:

- Keti Koti in Groningen: zondagavond 30 juni is de officiële herdenking op de Ossenmarkt.

- De zomer is begonnen: op hittestresskaart Groningen zie je hoe warm jouw buurt wordt.

- Samen tegen plastic soep in Groningen: van 1 tot en met 5 juli verschillende activiteiten op en rond de Groningse en Noord-Drentse wateren.

 
                                                          Â