View this email in your browser
Logo Nederlands Muziek Instituut

Nieuwsflits

Nederlands Muziek Instituut - www.nederlandsmuziekinstituut.nl
    SEPTEMBER 2019
Nieuwe serie concerten door het Nederlands Muziek Instituut i.s.m. de Haagse Kunstkring, 'muziek uit de schaduw', op zondagen om 12:00 uur, Denneweg 64, 2514 CJ Den Haag

29 september: Francisca Dukel, mezzosopraan en pianiste: 'revancheconcert' met werken van Robert en Clara Schumann en Johannes Verhulst

Vorig jaar moest de soliste vanwege ziekte helaas verstek laten gaan. Dit concert is dus een inhaalslag. Het programma gaat over de vriendschap tussen het echtpaar Schumann en Johannes Verhulst. Hun vriendschap kreeg zo rond 1839 vorm, toen Verhulst in Leipzig studeerde. Op het programma liederen en pianomuziek van Robert en Clara Schumann, en van Johannes Verhulst. Alles uitgevoerd door één soliste die zich zelf aan de piano begeleidt!

20 oktober: Laura de Lange, piano, Toon Bierman, piano, Martha Bosch, sopraan: werken van Samuel en Daniël de Lange

Pianiste Laura de Lange speelt samen met Toon Bierman een vierhandig werk van Samuel de Lange en begeleidt Martha Bosch in liederen van de beide broers De Lange. Laura is een verre verwant van Samuel en Daniël die alle uit Rotterdam kwamen en zonen waren van de organist Samuel de Lange sr.  Deze nam als organist, stadsbeiaardier en muziekleraar in het 19e eeuwse Rotterdamse muziekleven een voorname plaats in. Beide zonen lieten uitgebreide oeuvres na, reisden voor concerten door Europa en werkten in verschillende Europese muziekcentra. Daniël werkte ook jarenlang in Amsterdam, was een van oprichters van het Amsterdams Conservatorium, en orgelvirtuoos Samuel de Lange jr. dirigeerde onder andere de Toonkunstafdeling in Den Haag. Hun prachtige muziek is een grote verrassing.

24 november: Renate Arends, sopraan en Henk Mak van Dijk, piano: Indische muziek

23 februari 2020: Heleen Kuiper, viool en Henk Mak van Dijk, piano: vioolsonates van o.m. van Pierre Donk en Gerrit Jan van Eijken

29 maart 2020: Vincent Kusters, bariton en Reinild Mees, piano: liederen van Catharina van Rennes, Johan Wagenaar, Willem Mengelberg, Andrée Bonhomme en Charles Smulders
Prijzen voor jong talent

Op zaterdag 7 september j.l. heeft het Nederlands Muziek Instituut, uit handen van directeur Frits Zwart, prijzen uitgereikt voor de beste vertolking van Nederlandse werken bij het Ambitus Concours in Rotterdam. Op 7 september was de finale in de Grote of St. Laurenskerk in Rotterdam, nadat eerder op verschillende plaatsen voorrondes waren gehouden.

Rik Melissant (20) en Auke Kieviet (18) kregen beiden, naast de eerste prijs in hun categorie, ook de prijs van het Nederlands Muziek Instituut (NMI) ter waarde van 750 euro. Zij kregen die op grond van hun vertolking van muziek van Th. Lemckert en Marius Monnikendam. Thirsa Brokking won de eerste prijs in categorie A. De jury werd gevormd door de organisten Leo van Doeselaar (voorzitter), Wolfgang Baumgratz (Dld.), Theo Jellema en Jan Hage.

Negen finalisten namen het in de Rotterdamse Laurenskerk verdeeld over drie categorieën tegen elkaar op: categorie A (amateurs tot en met 14 jaar), categorie B (amateurs tot en met 20 jaar) en categorie C (orgelstudenten aan een conservatorium). Het ging om: Thirsa Brokking, Leanne Pul en Casper Struijk (categorie A), Auke Kieviet, Steven Knieriem en Jaap de Vos (categorie B), Francesca Ajossa, Diederik Blankesteijn en Rik Melissant (categorie C).

Het Ambitus Orgelconcours wil jonge organisten in binnen- en buitenland de kans geven hun muzikale talenten nog eerder verder te ontwikkelen én de grote rijkdom aan Nederlandse orgels in de schijnwerpers zetten. Deze tweede editie is georganiseerd in nauwe samenwerking met de afdeling Klassieke Muziek van Codarts (het Rotterdams conservatorium).

Foto's door Pieter Baak, Den Haag
v.l.n.r. dedeelnemers aan de finale en de jury: Theo Jellema, Leo van Doeselaar, Jan Hage en Wolfgang Baumgratz
v.l.n.r. Thirsa Brokking, Auke Kieviet, Rik Melissant
I.v.m. de nieuwe privacywetgeving dient u te weten dat wij uw mail-adres alleen gebruiken om u op de hoogte te brengen van nieuws en activiteiten rond het Nederlands Muziek Instituut. Wij ontvangen graag bericht van u als u deze mailing in de toekomst niet meer wenst te ontvangen. U hoeft dan alleen maar een mail terug te sturen met "geen email" of "adres verwijderen". Wij passen dit dan in ons bestand aan.
Stuur een e-mail

De verklaring inzake gegevensbescherming van de Gemeente Den Haag is op het NMI van toepassing.
https://www.denhaag.nl/nl/verklaring-inzake-gegevensbescherming.htm
Copyright © 2018 Nederlands Muziek Instituut

Our mailing address is:
nederlandsmuziekinstituut@denhaag.nl



 






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Haags Gemeentearchief · Spui 70 · The Hague, Zuid-Holland 2511 BT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp