Twitter LinkedIn
Nieuwsflits Privacy
zomereditie 2020
Geachte relatie,

Hierbij zenden wij u de Nieuwsflits Privacy. Mocht u na het lezen van de informatie vragen hebben of van gedachten willen wisselen over onderstaande onderwerpen, neemt u dan contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Praktijkgroep Privacy
Doorgifte persoonsgegevens naar de Verenigde Staten zonder het Privacy Shield

Uitwisseling van persoonsgegevens met ondernemingen die gevestigd zijn in derde landen (waaronder de Verenigde Staten) zijn in beginsel verboden, tenzij een passend beschermingsniveau wordt gewaarborgd. Het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) kwam met een belangrijke uitspraak voor de uitwisseling van persoonsgegevens naar de VS.
Lees meer
Doorgifte van persoonsgegevens van en naar het Verenigd Koninkrijk na de Brexit
 
Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie (EU) verlaten. Tot 31 december 2020 geldt een overgangsperiode. Gedurende die overgangsperiode blijft de AVG in het Verenigd Koninkrijk van kracht. Ondertussen onderhandelen partijen over de nieuwe verhoudingen, waaronder ook de uitwisseling en bescherming van persoonsgegevens. De impact op het dataverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en de lidstaten is afhankelijk van de uitkomst van deze onderhandelingen.
Lees meer

BKR verbeurt boete van EUR 830.000,- voor schending inzagerechten
 
Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft de AVG ernstig overtreden doordat het inzagerecht van betrokkenen onvoldoende is gefaciliteerd. Dit concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een twee jaar durend onderzoek. Dit levert BKR een boete van EUR 830.000,- op. In deze blog lees je meer over het boetebesluit van de AP.
Lees meer
Hennepteelt in huurwoning een strafrechtelijk persoonsgegeven? 
 
Als woningcorporatie heb je liever geen overlast veroorzakende huurders in de huurwoningen. Via een platform wordt daarom geregeld informatie gedeeld met andere woningcorporaties over overlast gevende huurders. Bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwaren kwam onder meer de vraag aan de orde of dit is toegestaan in verband met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hoe het Gerechtshof oordeelde leest u in deze blog.
Lees meer
Zwarte lijsten van huurders: waar moet je op letten?

Andere woningcorporaties/verhuurders waarschuwen over ongewenst gedrag van huurders? Dat kan via een zwarte lijst. Op een dergelijke lijst staan huurders die bijvoorbeeld in verband worden gebracht met hennepteelt in de woning of wanbetaling. Zwarte lijsten kunnen echter inbreuk maken op de privacy van huurders. Het naleven van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) is daarom bij deze lijsten van groot belang. Een zwarte lijst opstellen en gebruiken is niet zomaar toegestaan. In deze blog leest u meer over de voorwaarden waaraan zo'n lijst moet voldoen.
Lees meer
Camera’s met gezichtsherkenning bij supermarkten toegestaan? 
 
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft via een brief supermarkten gewezen op de regels voor het gebruik van gezichtsherkenningssoftware. Deze software verwerkt biometrische gegevens. Eén van de mogelijkheden om biometrische gegevens te verwerken is wanneer het noodzakelijk is voor authenticatie of beveiliging. Waar de scheidslijn tussen wel/niet noodzakelijk is, blijft vaag. De norm van de AP is – kortgezegd – dat het voor de beveiliging van kerncentrales is toegestaan, maar voor garages van reparatiebedrijven niet. Waar valt de supermarkt onder?
Lees meer
Scannen van vingerafdruk levert bedrijf boete van € 725.000,- op

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bekend gemaakt een boete van € 725.000,- te hebben opgelegd aan een bedrijf dat vingerafdrukken van werknemers scant voor de aanwezigheids- en tijdsregistratie. Volgens de AP is de manier waarop dit bedrijf de vingerafdruk gebruikte in strijd met de AVG. Waarom is dit volgens de AP in strijd met de AVG en waarom is de boete zo hoog?
Lees meer

Meer duidelijkheid over recht op schadevergoeding bij schending AVG
 
Bij een onrechtmatige verwerking van je persoonsgegevens, kan je schadevergoeding vorderen. De AVG biedt hiervoor de mogelijkheid. Dit betekent alleen niet dat bij iedere schending van de AVG iemand recht heeft op schadevergoeding. Dit blijkt uit een viertal uitspraken van de Raad van State op 1 april 2020. In slechts één van deze vier uitspraken wordt schadevergoeding toegekend.
Lees meer
Noord Brabants Museum Heroes Den Bosch