Wat een raar jaar. Waarin de wereld steeds onveiliger voelt, terwijl dat ook aantoonbaar onwaar is. In de jaren vijftig stierven er nog 22 op de honderdduizend mensen door oorlogsgeweld en terrorisme. Vandaag zijn dat er nog maar twee. En natuurlijk zijn dat er twee te veel. Maar dus mooi wel heel veel mínder dan vroeger. Tegelijkertijd staan op onze mobiele telefoon de beelden van een aanslag op een Kerstmarkt, naast die van onze geliefden. Kale feiten helpen daartegen nauwelijks. Want het vóelt anders. Hoe meer nieuws je consumeert, hoe schever je wereldbeeld. En gemiddeld besteden we daar meer dan een uur per dag aan. Hoe anders zou het in mijn hoofd zijn als ik een uur per dag aan gedichten zou besteden. Of domweg aan dagdromen. Speciaal voor u hieronder daarom het mooiste gedicht dat ik dit jaar las.
Als trouwe investeerder in ons werk wéét u dat in de afgelopen 25 jaar het aantal mensen met honger daalde van anderhalf miljard tot onder de achthonderd miljoen. En natuurlijk zijn dat er achthonderd miljoen te veel – maar dus mooi wel steeds minder. We zijn hard op weg naar het einde van de honger. Als u een beetje vrijgevig bent, en wie van ons is dat nou niet, dan ligt deze week uw deurmat weer vol met bedelbrieven. Met de meest verschrikkelijke beelden. En die zijn óók waar. Maar mede daardoor lijkt het voor de meeste mensen alsof armoede nooit meer over gaat. Gelukkig weet u beter. We vieren dit jaar niet voor niets dat in Afrika de eerste zestien epicentra inmiddels op eigen benen verder gaan. Dat zijn bijna een kwart miljoen mensen. Onstuitbaar zelfredzaam. The Hunger Project werkt dit jaar in meer dan twintigduizend dorpen samen met lokale tegen-de-stroom-op-zwemmers aan het einde van de honger.
Dat maakt u mede mogelijk. En hoe gaaf is dat wel niet. Want wij bouwen samen met elkaar magistrale kathedralen van hoop. Geen tegen-de-klippen-optimistisch vergezicht. Geen exclusief ontwerp van geïmporteerd marmer. Maar van lokaal en zelfgebakken, knetterhard bewézen en bovendien eigenlijk best betaalbare bakstenen. En dat is misschien wel wat de wereld het meeste nodig heeft op dit moment. Twintigduizend kathedralen van hoop.
Maar we zijn er nog niet. Daarom wil ik u bij hoge uitzondering dit jaar vragen om deze Kerstdagen éxtra te investeren in ons werk, als dat ook maar enigszins mogelijk is. Elke baksteen helpt. Wees een katedralebouwer.
Evelijne Directeur The Hunger Project Nederland
Wês in katedralebouwer Wees een kathedralenbouwer In tsjin ’e-stream-yn-klauwer Een tegen-de-stroom-op-zwemmer Dreamferbouwer Dromenzaaier Gjin doch-maer-gewoan-herkauwer Geen doe-maar-gewoon-herkauwer Geastfernauwer Geestvernauwer Sopferflauwer Compromissensjouwer Mar in ferhalebrouwer Maar een verhalenbrouwer Ideaalútjouwer Ideaal-vertrouwer Wês in katedralebouwer Wees een kathedralenbouwer
Dwale lit my dwale Dwalen laat me dwalen Troch myn katedraal Door mijn kathedraal Troch de dream dy’t ik libje wol Door de droom die ik wil leven
De wrâld dêr ’t ik wêze wol De wereld waarin ik wil zijn Dwale lit my dwale Dwalen laat mij dwalen Sûnder te witten wêr’t ik útkom want Zonder te weten wat ik vind In swalker kin noait ferdwale Want een dwaler kan nooit verdwalen
Op woensdag 18 januari kijken we terug op het afgelopen jaar en proosten we op het nieuwe. Je bent vanaf 17 uur van harte welkom op ons kantoor in Utrecht. Ben je er ook bij? Tijd: 17.00 – 20.00 uur Locatie: Arthur van Schendelstraat 500, Utrecht Aanmelden: graag! Stuur een mailtje naar annemarie@thehungerproject.nl
Rosina en Kojo, Darmang epicentrum in Ghana
Rosina: “Aan alle vrouwen over de hele wereld: ik smeek jullie om te gaan werken. Investeer desnoods in leningen zodat je kunt werken. Mannen – wees geduldig en ondersteun vrouwen in hun keuzes. Werk samen.” Rosina's man Kojo vult aan: “Onze relatie is heel open en warm. We delen alles met elkaar en ik dwing haar nooit om iets te doen. Als ik me niet goed genoeg voel om op de boerderij te werken, dan zegt Rosina dat ik thuis moet blijven. En dan werken we de volgende dag samen. We lachen veel samen – heel veel.”
Een van de succes-indicatoren in de epicentrum-strategie is dat minstens 75% van de mannen en vrouwen in een dorp geloven dat een man en een vrouw alle besluiten over hun huishouden sámen moeten kunnen nemen. Gelijkwaardig.
Stagiaire(s) gezocht!
Vanaf februari hebben wij plek voor maar liefst twee communicatie stagiair(e)s! Heb jij een creatieve geest en kun je vlot schrijven? Dan pas jij misschien wel perfect bij de stage voor redactie & storytelling. Of ben jij een online media talent en word je warm van toffe visuals en graphics maken? Dan zoeken wij jou voor de stage online communicatie & design! Reageren kan tot 13 januari.
Kerstvakantie
Wij zijn vanaf 26 december twee weken vrij. Vanaf 9 januari zijn wij weer fris en vol goede voornemens op ons kantoor in Utrecht te vinden.
Merry always and a happy forever! Team The Hunger Project Nederland
"If you think you're too small to maken an impact, try sleeping with a mosquito" - Dalai Lama