Nieuwsuur Vandaag
Nieuwsuur Vandaag
Door Nieuwsuur • Editie #1238 • Bekijk online
Welkom bij onze dagelijkse nieuwsbrief. We zijn om 21:30 uur te zien op NPO 2 én we zijn altijd online.
Rishi Sunak nieuwe premier VK
De voormalige minister van Financiën Rishi Sunak wordt de nieuwe leider van de Britse Conservatieve Partij. Daarmee volgt hij automatisch Liz Truss op als premier van het Verenigd Koninkrijk, die na 45 dagen het veld moest ruimen en daarmee de kortstzittende Britse premier ooit is.
De 42-jarige Sunak, van Indiase komaf, is de rijkste en een van de jongste premiers in de geschiedenis van het VK én de eerste van kleur. Wat kunnen we van hem verwachten?
Gespannen situatie rond Cherson
Het Oekraïense leger rukt geleidelijk op bij de belangrijke stad Cherson. Oekraïne vreest dat Rusland een belangrijke dam in de rivier de Dnjepr wil opblazen om een deel van de regio onder water te zetten om zo het offensief een halt toe te roepen. Moskou zegt juist dat Kiev de dam op wil blazen.
Ondertussen start vandaag in Berlijn een conferentie over de wederopbouw van Oekraïne. Duitse leiders bepleiten een soort Marshallplan. We bespreken de ontwikkelingen met Oost-Europadeskundige Bob Deen van instituut Clingendael.
Duizenden ontslagen bij Philips
Philips schrapt wereldwijd 4000 banen. In Nederland verdwijnen 800 banen, waarvan 400 gedwongen ontslagen. Philips boekt al vijf kwartalen op rij forse winst- en omzetdalingen. Dat houdt waarschijnlijk nog wel even aan en daarom zijn ingrijpende maatregelen nodig om de kosten te drukken, volgens het bedrijf. Met analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers bespreken we de problemen waar Philips mee kampt.
Arbeidsbeperkten staan langs de kant
Bedrijven en instellingen klagen steen en been over het gebrek aan personeel. Maar er is een enorm potentieel aan werknemers. Bij sociale ontwikkelingsbedrijven zitten een paar honderdduizend mensen die veel werk aan zouden kunnen. Bedrijven moeten dan wel bereid zijn daar wat extra’s voor te doen, maar veel ondernemers zijn huiverig.
Fijne avond!
Vond je deze editie leuk?
Nieuwsuur
Door Nieuwsuur

Dagelijks een overzicht in je mail van onze reportages, artikelen en achtergronden bij het nieuws.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Nieuwsuur met Revue.