Bekijk dit bericht in je browser
Nieuwtjes uit de gemeente- en OCMW-raad
 

Op 19 november kwamen de gemeente- en OCMW-raad bijeen in de raadzaal van het gemeentehuis. In deze nieuwsbrief kan je de belangrijkste beslissingen nalezen. 
Alle behandelde onderwerpen lees je in beide agenda's: 
agenda gemeenteraad - agenda OCMW-raad: geen punten op de agenda.

De volgende gemeente- en ocmw-raad gaat door op 17 december.

Ingelmunster steekt 'tandje' bij met nieuwe fietssubsidies in 2020
 

Fietsen is gezond en het is een duurzame manier om je te verplaatsen. Na het inrichten van enkele ‘fietsstraten’ stimuleert het gemeentebestuur in 2020 de aankoop van een (elektrische)fiets, bakfiets en elektrische scooter via een fietssubsidie.

Ingelmunsternaren die in 2020 een fiets kopen, krijgen zoals vermeld in het beleidsplan 'de 10 Grote Werken' een terugbetaling van het gemeentebestuur in de vorm van Kadobonnen. Zo ontvang je een Kadobon van 50 euro bij de aankoop van een niet-elektrische fiets of 100 euro voor een elektrische fiets. Ook voor de populaire speed pedelecs is er een bon van 100 euro. Iedere Ingelmunsternaar vanaf 18 jaar kan een subsidie aanvragen via een aanvraagformulier op de website. Een kopie van de aankoopfactuur voeg je toe als bijlage.

De subsidie is beschikbaar voor een brede waaier van ‘fietsen’. Ook wie een bakfiets of speed pedelec aankoopt, kan rekenen op een subsidie. Wie minder mobiel is en een elektronische scooter aankoopt, kan eveneens een toelage aanvragen.

Terugbetaling voor inschrijving ondernemers
 

Ondernemers die een zaak opstarten moeten zich inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Zoals vermeld in het beleidsplan wil het gemeentebestuur dit inschrijvingsgeld vanaf 2020 terugbetalen.

De Kruispuntbank voor Ondernemingen is een databank van de FOD Economie waarin alle basisgegevens van ondernemingen en hun vestigingseenheden verzameld zijn. Vanuit deze databank verspreidt de KBO de info naar verschillende overheden. Iedere startende onderneming is wettelijk verplicht om zich bij de KBO in te schrijven.

Om startende ondernemers een duwtje in de rug te geven, betaalt het gemeentebestuur vanaf januari 2020 het inschrijvingsgeld van 88,50 euro onder bepaalde voorwaarden terug in de vorm van Kadobonnen. Elke zelfstandige in hoofdberoep die zijn enige of eerste vestigingszetel in Ingelmunster registreert bij de KBO kan een terugbetaling krijgen. De gemeenteraad keurde een reglement goed om deze terugbetaling te regelen. De dienst economie bekijkt maandelijks of er nieuwe ondernemingen zijn in Ingelmunster en of ze aan de voorwaarden voor de terugbetaling voldoen. Zo krijgen ook inwoners die zelfstandig werken in bijberoep en omschakelen naar zelfstandig werken in hoofdberoep de terugbetaling, vrije beroepen en vzw’s niet. Daarna gaat de schepen van economie langs bij de nieuwe inwoners met de Kadobonnen.

Gratis conformiteitsattesten
 

De gemeenteraad keurt een aangepast reglement goed over het gratis uitreiken van conformiteitsattesten voor woningen. Zo wil het bestuur de kwaliteit van woningen in Ingelmunster verbeteren.

Een conformiteitsattest bevestigt dat een woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. Op basis van dit attest weten potentiële huurders of kopers dat een woning geschikt en bewoonbaar is. Omdat het aantal aanvragen voor een conformiteitsattest in onze gemeente laag was, werkt het gemeentebestuur voortaan samen met de Woondienst.

Het nieuwe reglement bepaalt dat een conformiteitsattest 5 jaar geldig is vanaf de afgiftedatum. Een attest aanvragen gebeurt via de Woondienst Regio Izegem en is gratis. Het uitreiken van een conformiteitsattest gebeurt op eigen initiatief bij vooronderzoeken rond huursubsidies, op vraag vanuit de Woonwinkels en bij aanvragen voor gemeentelijke verbeterpremies.

Via onze verschillende kanalen zullen we de conformiteitsattesten breder bekend maken. Zo willen we inwoners die een huis willen verkopen of verhuren informeren dat ze gratis een attest kunnen aanvragen. Op die manier kunnen zij potentiële kopers of huurders inlichten over de kwaliteit van de woning. 

Zorgwonen geïntroduceerd in reglement levenslang wonen
 

Door de aanpassing aan het reglement levenslang wonen kunnen ook zorgwoners voortaan een premie aanvragen.

Zorgwonen is het creëren van een kleinere woongelegenheid binnen een bestaande woning zodat maximaal twee oudere of hulpbehoevende personen kunnen inwonen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld hun bejaarde ouders laten inwonen of bieden ouders hun volwassen kind met een beperking thuis zorg aan. De nood aan deze woonvorm stijgt, ook in Ingelmunster. Daarom besliste het bestuur om het reglement levenslang wonen aan te passen zodat ook deze woonvorm steun kan aanvragen voor bepaalde aanpassingswerken.

Gentstraat krijgt nieuw wegdek
 
Het wegdek in de Gentstraat (tussen de Ring en de Oostrozebekestraat) is door de grote verkeersstromen op verschillende plaatsen ernstig beschadigd. Daarom plant het bestuur in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer herstellingswerken. De rioleringswerken gebeuren pas in de volgende legislatuur.

Bij de start van de werken aan de Oostrozebekestraat, onderzocht het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) samen met de verkeerspolitie en het gemeentebestuur hoe men het zwaar verkeer best kon omleiden. De Gentstraat bleek het enige mogelijke alternatief. Als compensatie voorzag het Agentschap Wegen en Verkeer in de aanbesteding een apart onderdeel over het herstellen van de Gentstraat na de werken.

Het subsidiedossier voor de rioleringswerken in de straat is nog niet rond. Daarom schuiven deze werken op naar de volgende legislatuur. Op die manier zitten inwoners uit de Gentstraat niet opnieuw met overlast en kan de rust na de werken in de Oostrozebekestraat terugkeren. 

Binnenkort plant het bestuur een overleg met AWV en het studiebureau om te bekijken welke werken noodzakelijk zijn. Het zal gaan om werkzaamheden van korte duur en met een beperkte impact! Zodra de ingrepen vastliggen, volgt verdere communicatie.
Dienst communicatie | communicatie@ingelmunster.be | T 051 33 74 14
   

Je profiel aanpassen - Uitschrijven