Bekijk dit bericht in je browser
Nieuwtjes uit de gemeente- en OCMW-raad
 

Op 23 juni kwamen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bijeen. In deze nieuwsbrief kan je de belangrijkste beslissingen nalezen. 
Alle behandelde onderwerpen lees je in beide agenda's: 
agenda gemeenteraad - agenda raad voor maatschappelijk welzijn.

De volgende gemeente- en ocmw-raad gaat door op 22 september.

Verkeersveilige maatregelen in Handelsstraat en Gentstraat
 

De Handelsstraat en Gentstraat krijgen enkele infrastructurele ingrepen, die de verkeersveiligheid en het comfort optimaliseren voor de zwakke weggebruikers.

Herinrichting Handelsstraat
De Handelsstraat wordt op het kruispunt met het Stationsplein afgesloten met bloembakken voor doorgaand en gemotoriseerd verkeer. Met deze maatregel wil het gemeentebestuur vermijden dat de straat verandert in een sluipweg richting Gentstraat voor wie de nieuwe Dorpsbrug afrijdt. Er komt ook een parkeerverbod langs beide zijden van de straat, op het kruispunt met het Stationsplein.

Gentstraat
De huidige verkeersdrempels in de Gentstraat voldoen niet meer aan de hedendaagse normen. Om ervoor te zorgen dat iedereen de snelheid respecteert, komen er andere snelheidsremmende maatregelen. Vaste parkeerstroken afwisselend links en rechts op de rijweg, tussen de Zwingelaarstraat en huisnummer 222, remmen de snelheid af. Om de veiligheid te optimaliseren voor fietsers, komen er fietssuggestiestroken in het begin van de Gentstraat tot aan de Zwingelaarstraat. Het laatste stuk van de straat krijgt een volwaardig, vrijliggend fietspad dat veilig aansluit op de rotonde met de Oostrozebekestraat.

Regionaal vervoersplan bundelt maatregelen voor openbaar vervoer in de regio
 

De gemeenteraad nam kennis van het openbaar vervoersplan voor de regio Roeselare. Het plan bestemt Ingelmunster als een belangrijk multimodaal mobipunt, met een rechtstreeks busverbinding naar het nieuwe ziekenhuis AZ Delta.

Het regionaal openbaar vervoersplan moet voor een betere bediening en een efficiëntere organisatie van het openbaar vervoer in de regio zorgen. De start van het plan is voorzien in december 2021.
Het station van Ingelmunster krijgt een regionaal mobipunt: een herkenbare locatie waar reizigers kunnen overstappen tussen verschillende vormen van vervoer, zoals het openbaar vervoer, deelauto’s en deelfietsen.

Op plaatsen waar geen vaste buslijnen zijn, werkt het vervoersplan met ‘vervoer op maat’. Taxi's of busjes zullen op basis van een flexibel, vraaggestuurd systeem reizigers van een niet bediende locatie naar een vaste bushalte of mobipunt brengen, waar ze dan kunnen overstappen.

Buslijn 52 Kortrijk – Tielt krijgt een opwaardering en een uurfrequentie, zowel op weekdagen, zaterdagen en zondagen. Buslijn 81 Waregem – Wielsbeke – Ingelmunster – Izegem - Roeselare breidt uit tot aan het nieuwe ziekenhuis AZ Delta.

Ingelmunster blijft inzetten op wonen voor iedereen
 

De raad voor maatschappelijk welzijn gaf op 23 juni een gunstig advies voor de jaarrekening 2019 van de Woondienst Regio Izegem.

In 2019 verlengde het gemeentebestuur de samenwerking met de Woondienst Regio Izegem. De Woondienst staat in voor de uitvoering van het lokaal woonbeleid, de werking van het sociaal verhuurkantoor en sociale tewerkstelling wonen en werken.

Uit de cijfers blijkt dat er vorig jaar in Ingelmunster meer dan duizend contacten plaatsvonden in verband met wonen. Er werden 20 verbeteringspremies en 14 aanpassingspremies goedgekeurd en 12 conformiteitsattesten afgeleverd. Daarnaast waren er 39 nieuwe aanvragen voor een verbeteringspremie, 13 voor een aanpassingspremie en 1 voor een verhuurpremie.

Het sociaal verhuurkantoor verhuurde 45 woongelegenheden en begeleidde 19 gezinnen met woonproblemen. Een tiental panden staan geregistreerd als verwaarloosd, een zestal zijn onbewoond. Hiervoor zijn ondertussen de nodige stappen gezet.

Tenslotte werkte de Woondienst het zorgwonen verder uit en is er steeds meer samenwerking met zorg- en welzijnsactoren.

Ingelmunster bundelt steunmaatregelen in compensatieplan
 

Zoals eerder al aangekondigd voorziet het gemeentebestuur een compensatieplan met verschillende steunmaatregelen om Ingelmunsternaren te helpen na de coronacrisis. Tijdens de gemeenteraad lichtten meerderheid en oppositie samen de verschillende initiatieven toe.

De coronacrisis hakte er bij veel mensen, bedrijven en verenigingen stevig in. Een werkgroep met vertegenwoordigers van alle politieke partijen werkte daarom een compensatieplan uit. 
Het compensatieplan focust zich op vijf krachtlijnen en prioriteiten:
Ondersteunen van kwetsbare personen en gezinnen
Het bijzonder comité van de sociale dienst krijgt een extra budget van 60.000 euro om Ingelmunsternaren te steunen die op één of andere manier getroffen zijn door corona. De toelage is ook bedoeld om de kosten te dekken voor psychosociale hulp. Per sessie bij een erkend psycholoog of psychotherapeut, op voorschrift van een arts, voorziet het compensatieplan een tussenkomst van maximum 25 euro.

Ingelmunster zomert
Heel wat Ingelmunsternaren brengen de zomermaanden noodgedwongen door in hun kot. De dienst vrije tijd werkt daarom een gevarieerd zomerprogramma uit onder de titel 'Ingelmunster zomert'. Om dit te organiseren voorziet het compensatieplan 21.000 euro. Daarnaast zorgt de provincie voor een extra subsidie van 11.000 euro.

Steun voor het onderwijs en de kinderopvang
Lokale kinderopvanginitiatieven voor kinderen tot 3 jaar ontvangen een kadobon van 30 euro per opvangplaats. Daarnaast betaalt het bestuur de opvang voor en na school, over de middag en op woensdagnamiddag terug voor de periode april-juni 2020. Het gaat hierbij om Ingelmunsterse kinderen die gebruik maken van een Ingelmunsterse kinderopvang of de opvang in school. De rest van het beschikbare budget van 57.000 euro wordt verdeeld onder alle Ingelmunsterse scholen, op basis van hun leerlingenaantal.

Hulp voor socioculturele verenigingen en organisaties
Corona mag het voortbestaan van socioculturele verenigingen en organisaties niet bedreigen. Ook de Vlaamse regering volgt deze redenering en stelt een budget van 127.000 euro ter beschikking. Om deze pot op een correcte manier te verdelen, kreeg iedere Ingelmunsterse vereniging een enquête om te peilen naar de financiële gevolgen van corona voor hun werking. Op basis van de resultaten van deze bevraging zullen de voorzitters van de adviesraden in overleg met de werkgroep budgetten voorzien voor 6 facetten: jeugd, cultuur, sport, senioren, divers en opleidingen.

Een bloemetje voor elke Ingelmunsternaar
Het gemeentebestuur wil iedere Ingelmunsternaar een hart onder de riem steken na deze moeilijke periode. Op zaterdag 27 juni verdelen vertegenwoordigers uit de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zo'n 4.800 plantjes met de boodschap 'samen sterk' bij alle inwoners. Het kostenplaatje van deze actie bedraagt 10.000 euro.

 
Lees meer
Nadine Verheye stopt als schepen
 

Op het einde van de gemeenteraad kondigde Nadine Verheye aan dat ze stopt als schepen.
"Covid 19 had en heeft een enorme impact op de ganse samenleving. De voorbije maanden waren voor iedereen hard, ook voor mij. Ik besefte meer en meer hoe belangrijk een goede gezondheid is. Omdat ik tot de risicogroep behoor en daarom zoveel mogelijk contact met andere leeftijdsgroepen moet vermijden, kan ik mijn mandaat niet verder op een consequente en verantwoorde manier uitvoeren. Daarom heb ik besloten om mijn schepenmandaat neer te leggen. Het was een moeilijke beslissing en ik ga iedereen missen. Maar nu is het tijd om samen met mijn partner van de vrij gekomen tijd en de kleinkinderen te genieten. Ik bedank mijn collega’s en de medewerkers van de gemeentediensten voor de goede samenwerking en de burgers voor het vertrouwen dat ze in mij stelden."

Jean-Pierre Deven (De Brug/N-VA/OpenVLD) volgt Nadine op. Hij legt zijn eed af tijdens de gemeenteraad van september. Steven De Maesschalck (De Brug/N-VA/OpenVLD) wordt de nieuwe gemeenteraadsvoorzitter. Nadine blijft zetelen als gemeenteraadslid.

Dienst communicatie | communicatie@ingelmunster.be | T 051 33 74 14
   

Je profiel aanpassen - Uitschrijven