Bekijk dit bericht in je browser

Nieuwtjes uit
de gemeenteraad
 
Op 21 maart kwam de gemeenteraad bijeen. In deze nieuwsbrief kan je de belangrijkste beslissingen nalezen.
Alle behandelde onderwerpen lees je in de agenda van de gemeenteraad.
De volgende gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn gaat door op dinsdag 18 april.
 
Nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het kanaal
De oude Lysbrug over het kanaal Roeselare-Leie was in slechte staat en werd in 2021 afgebroken. In de plaats komt een nieuwe fiets- en voetgangersbrug, een praktische en veilige verbinding over het kanaal.

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug is een stalen vakwerkbrug met V-vormige landhoofden en heeft een doorvaarhoogte van zeven meter hoog, waar schepen onderdoor kunnen met drie lagen containers.

Op beide oevers komen fietslussen om zo weinig mogelijk ruimte in te nemen en tevens de hellingsgraad zo beperkt mogelijk te houden. De fietslussen krijgen lichte leuningen, een start- en stopstrook en rustzones waar de hellingsgraad beperkter is. Voetgangers krijgen toegang tot de brug via trappen die tussen de pijlers doorlopen. Aan de zuidelijke oever komt naast de toerithelling een voetpad zodat voetgangers een veilige doorsteek krijgen van de Zuidkaai naar de Vaarstraat.

Normaalgezien zullen de werken kunnen starten in 2024, na het bekomen van de omgevingsvergunning.


 
Subsidies aankoop fiets

Ingelmunsternaren krijgen opnieuw de kans om een premie aan te vragen voor de aankoop van een nieuwe of tweedehands fiets.

Iedere Ingelmunsternaar vanaf 18 jaar die dit jaar een fiets aankoopt of aangekocht heeft, kan een premie aanvragen. Verschillende fietstypes komen in aanmerking: elektrisch en niet-elektrisch, bakfietsen, speedpedelecs, meerpersonenfietsen, plooifietsen en elektrische scooters.

De basissubsidie voor een niet-elektrische fiets bedraagt de helft van het aankoopbedrag, met een maximum van 50 euro. Elektrische fietsen kunnen rekenen op een toelage van maximum 100 euro. De subsidies worden betaald in Kadobonnen.

Als bewijs van aankoop is enkel een factuur geldig van een handelaar, gekend of erkend als handelaar in fietsen, nieuw of tweedehands. De factuurdatum moet op een datum in 2023 slaan.

 
Aanpassing aan subsidiereglement voor het verharden van private toegangswegen

Het gemeentebestuur voorziet subsidies voor het verharden van private toegangswegen. Omdat het bestuur wil inzetten op ontharding, keurde de gemeenteraad enkele aanpassingen goed.

Zo zijn subsidies voortaan enkel mogelijk voor bestaande private toegangswegen. Dit zijn wegen met een openbaar karakter naar meer dan één woning.
Daarnaast zijn geen toelagen meer voorzien voor bitumineuze verhardingen. Wel voor grasdallen of andere waterdoorlatende materialen en steenslag.
 
Gemeentebestuur Ingelmunster - www.ingelmunster.be - T 051 33 74 00
Wij werken enkel op afspraak!

Je profiel aanpassen - Uitschrijven