Bekijk dit bericht in je browser
Nieuwtjes uit de gemeente- en OCMW-raad
 

Op 23 april kwamen de gemeente- en OCMW-raad bijeen in de raadzaal van het gemeentehuis. In deze nieuwsbrief kan je de belangrijkste beslissingen nalezen. 
Alle behandelde onderwerpen lees je in beide agenda's: agenda gemeenteraad - agenda OCMW-raad.

De volgende gemeente- en ocmw-raad gaat door op 21 mei.

Nieuwe stationsbuurt en Huis van de Vrije Tijd in komende legislatuur
 

De bestuursploeg heeft het ontwerp van de beleidsnota voor de komende legislatuur klaar. Het document beschrijft via ’10 Grote Werken’ een aantal ambitieuze projecten, zoals de bouw van een Huis van de Vrije Tijd en de vernieuwing van de stationsbuurt. Tot 20 mei kan je dit ontwerp nalezen en je opmerkingen, suggesties, kritiek of schouderklopjes geven.

Doelstellingen

In welk Ingelmunster willen we ontwaken in 2025? Het beleidsplan stelt tien duidelijke doelstellingen voorop:

  1. Attractieve stationsbuurt en kanaalomgeving als orgelpunt van de dorpskernvernieuwing
  2. Huis van de Vrije Tijd anno 2025
  3. Sportpark met extra binnenruimte
  4. ‘Iedereen doet mee’ in een actieve gemeente
  5. Gecentraliseerde ouderzorg op site Ermitage
  6. Een nette, fijne en veilige buurt
  7. Vive le vélo
  8. Een groen en klimaatvriendelijk Ingelmunster
  9. Uitgebreid en centraal aangestuurd aanbod voor kinderen tussen 3 en 12 jaar
  10. Klantgerichte dienstverlening door flexibele overheid

#iedereendoetmee
Dat Ingelmunster een toffe plaats is om te wonen, is vooral te danken aan de Ingelmunsternaren. het bestuur vindt het heel belangrijk om de elfduizend inwoners op alle mogelijke manieren verder samen te brengen. Daarom draagt deze beleidsnota ook de slogan #iedereendoetmee. Iedereen telt mee, iedereen werkt mee, iedereen denkt mee en iedereen feest mee. Dat is de centrale visie doorheen het beleid van de komende zes jaar. Twee thema’s die het DNA van het beleid mee bepalen, het smart-city verhaal en aandacht voor het klimaat, zitten als een rode draad vervlochten doorheen de tekst, zonder ze daarbij telkens bij naam te noemen.

Jouw mening telt!
Je vindt alle info via www.ingelmunster.be/detiengrotewerken. Via het invulformulier op de website of door een mailtje te sturen naar beleidsplan@ingelmunster.be kan je jouw feedback geven. Wie liever op papier reageert, kan dit door een brief te sturen naar het College van burgemeester en Schepenen, Oostrozebekestraat 4.

Het bestuur verwerkt alle feedback in een definitief beleidsplan dat in juni op de agenda van de gemeenteraad komt.
 
Ingelmunster financieel klaar voor de toekomst
 

Op de gemeenteraad van 23 april stond de rekening van 2018 op de agenda. Burgemeester Kurt Windels maakte een kleine samenvatting van de voorbije legislatuur. Ingelmunster is structureel gezond, de uitvoering van het beleidsplan 2019-2025 kan zonder verhoging van de belasting.

De ontvangsten van de gemeente in 2018 bedroegen 14.346.603 euro. De uitgaven waren goed voor 11.316.491 euro in exploitatie en 2.484.502 euro voor investeringen. Mooie cijfers die wijzen op de financiële gezondheid van de gemeente. De uitdagingen voor de toekomst zoals beschreven in het beleidsplan zijn financieel mogelijk. Bij het OCMW zien we een gelijkaardige tendens.

Enkele interessante wist-je-datjes:
Wist je dat...
• ... er in het totaal 147 mensen op de payroll van gemeente en OCMW staan? Niet iedereen werkt voltijds, die 147 mensen samen zijn 110 voltijds equivalenten.
• ... het spaarvarken van gemeente en ocmw samen groeide tussen 2013 en 2018 van 5.643.614 euro tot 9.760.423 euro?
• ... de schuldenlast daalde van 10.254.091 euro naar 8.063.405 euro?

 

 
Lees alles over de rekening 2018 van de gemeente en het OCMW
Participatiereglement in opmaak
 

Door enkele veranderingen vanuit hogere overheden herdenkt het bestuur momenteel de oprichting en werking van verschillende overlegstructuren en adviesraden. Het is de bedoeling om op de gemeenteraad van september een participatiereglement voor te leggen die verschillende zaken verduidelijkt.

Het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur regelt een aantal zaken zoals participatie, betrokkenheid en inspraak van burgers en doelgroepen. Ook het recht op het indienen van verzoekschriften en betrokkenheid van overlegstructuren en adviesraden komt aan bod. Daarnaast zorgt ook het Planlastendecreet voor enkele aanpassingen op het gebied van adviesraden.

Op basis van diverse richtlijnen van de VVSG (Vereniging voor Steden en Gemeenten) en de beleidsvisie is het bestuur momenteel bezig met het opstellen van een participatiereglement. Dit reglement zal duidelijk maken hoe overlegstructuren die willen participeren aan het beleid zich kunnen organiseren.

Tijdens de gemeenteraad van september zal dit reglement besproken worden. Tot dan blijven de huidige adviesraden verder werken volgens de gemaakte afspraken.

 

Dienst communicatie | communicatie@ingelmunster.be | T 051 33 74 14
   

Je profiel aanpassen - Uitschrijven