Bekijk dit bericht in je browser
 

Op 22 december kwam de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bijeen. In deze nieuwsbrief kan je de belangrijkste beslissingen nalezen. 
Alle behandelde onderwerpen lees je in de agenda van de gemeenteraad/ de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn.

De volgende gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn gaat door op 19 januari.

Toelage geestelijke gezondheidszorg verlengd
 

Onder impuls van de werkgroep ‘corona-compensatiefonds’ voorzag de gemeenteraad op 20 september een toelage van 10.000 euro voor geestelijke gezondheidszorg. Het geld kan gebruikt worden om tussen te komen in de kosten voor het verlenen van psychosociale hulp door erkende professionele hulpverleners bij huiselijk geweld, angstproblemen en psychiatrische onrust en voor psychologische hulpverlening bij de verwerking van de gevolgen van de coronacrisis.

De toelage is een tussenkomst in het remgeld na consultatie bij een erkend psycholoog of psychotherapeut, op voorschrift van een (huis)arts, en bedraagt maximum 25 euro per sessie, beperkt tot een maximum van 100 euro per persoon. De gemeenteraad besliste om deze toelage te verlengen tot 31 december 2021.

 
Lees meer
Fietssubsidie aanvragen kan tot eind juni 2021
 

Het afgelopen jaar ontvingen 477 personen een fietssubsidie. Omwille van corona, wordt de toepassingsperiode voor deze subsidie verlengd tot 30 juni 2021.

Meerderjarige Ingelmunsternaren die een (elektrische) fiets, bakfiets, speed pedelec of elektrische scooter kopen, kunnen een toelage aanvragen via www.ingelmunster.be/fietssubsidie. Voor een fiets zonder elektrische aandrijving krijg je een subsidie van de helft van het aankoopbedrag, met een maximum van 50 euro. Bij een fiets met elektrische aandrijving geldt een maximum van 100 euro.

Oprichting lokaal overlegplatform fietsbeleid
 

Eén van de doelstellingen uit het beleidsplan ‘de 10 Grote Werken’ is de oprichting van een lokale fietsraad. Deze moet bijdragen tot verruiming van het draagvlak en de uitrol van het fietsbeleid verbreden. Het bestuur wil nog een stapje verder gaan en een ruimer gestructureerd lokaal overlegplatform opzetten waarin politici, de lokale politie, gemeentediensten, scholen, verenigingen, bedrijven en geëngageerde burgers samenkomen om het fietsbeleid mee voor te bereiden, vorm te geven en te promoten. Dit platform zoekt via dialoog naar oplossingen, helpt mee prioriteiten te bepalen en de bevolking te sensibiliseren over fietsbeslissingen. Zo krijgt de fiets een nog centralere plaats in de gemeente

De komende weken krijgen scholen en raden de vraag om een vertegenwoordiger voor het lokaal overlegplatform fietsbeleid aan de duiden. Er volgt ook een algemene oproep naar geëngageerde burgers.

Gratis busvervoer in Ingelmunster
 

Reizigers die zich verplaatsen binnen Ingelmunster kunnen gratis gebruik maken van een heen- en terugticket. Deze maatregel werd goedgekeurd in 2017 met zicht op de werken aan de Brigandsbrug. De werken aan de brug zijn ondertussen achter de rug maar omdat het gemeentebestuur het openbaar vervoer wil stimuleren, keurde de gemeenteraad de verlenging van deze maatregel goed voor onbepaalde duur.

Ingelmunsternaren die van deze regeling gebruik willen maken, kunnen een gratis ticket aanvragen via sms of via www.delijn.be/ingelmunstergratis.

Lokaal toewijzingsreglement voor ouderen goedgekeurd
 

Het Sociaal Huurbesluit geeft aan gemeenten de mogelijkheid om een eigen lokaal reglement op te maken voor de toewijzing van sociale huurwoningen op haar grondgebied. Omdat er momenteel in onze gemeente geen enkele sociale woongelegenheid expliciet voor mensen ouder dan 65 jaar voorzien is, stelde het bestuur in overleg met de sociale huisvestingsmaatschappij IZI Wonen, het sociaal verhuurkantoor Regio Izegem en de Seniorenraad een specifiek toewijzingsreglement op voor deze doelgroep.

Op basis van het goedgekeurde toewijzingsreglement voor ouderen kan voorrang gegeven worden aan kandidaat-huurders vanaf 65 jaar voor 24 sociale woningen in het nieuwe woonproject op de voormalige brouwerijsite in de Bollewerpstraat en 2 woongelegenheden in residentie Valora in de Waterstraat. Het gemeentebestuur koos voor deze locaties omdat ze in het centrum van onze gemeente liggen en omdat het belangrijk is om op dergelijke plaatsen een goeie mix van leeftijden te voorzien.

Ambitieus investeringsprogramma voor de komende jaren
 

Tijdens de gemeenteraad kwam het meerjarenplan aan bod. Voor de komende vijf jaar voorziet het gemeentebestuur een investeringsportefeuille van ruim 26 miljoen. Uitschieters zijn de bouw van een nieuw cultuurhuis en de aanpak van het sportcentrum.

De belangrijkste investeringen voor 2021 voor een totaal van 5.172.981 euro zijn:
• De realisatie van het Park aan het Kanaal, waarvoor er in het najaar een groots participatiemoment was. De werken gebeuren in een gedeelde financiering met De Vlaamse Waterweg.
• Aanpassing van de bochten beneden de Brigandsbrug aan de kant van het station.
• Afwerking van de rioleringswerken van de Meusbroekbeek, de parking van het sportcentrum aan de overkant van de Ring en de brug over de Mandel, een onderdeel van het wandelpad tussen de Beukendreef en het Schuttershuisje.
• Opmaak van een mobiliteitsplan.
• Aanleg van een speelplein op de wijk ‘Korenbloem’.
• Verdere verledding van het buitengebied.
• Diverse fietsmaatregelen, zoals de ambitie om trage wegen te optimaliseren, het bewegwijzeren van het fietsexamen en een oplaadpunt voor elektrische fietsen.
• Zonnepanelen voor het gemeentehuis en sociaal huis.
• Aankoop van belangrijke voertuigen zoals een graafkraan en een voertuig voor de dienst warme maaltijden
• Belangrijke rioleringswerken in de Nijverheidsstraat, Rozestraat, Zandbergestraat, Ketenstraat en kleine Izegemstraat.
• Vernieuwen van de turnvloer in het sportcentrum.
• Waterbeheersingswerken voor de Duikerstraat en Heirweg Zuid.
• Optimalisatie van het patrimonium van het OCMW.

Dienst communicatie | communicatie@ingelmunster.be | T 051 33 74 14
   

Je profiel aanpassen - Uitschrijven