Bekijk dit bericht in je browser
Nieuwtjes uit de gemeente- en OCMW-raad
 

Op 19 mei kwamen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bijeen. In deze nieuwsbrief kan je de belangrijkste beslissingen nalezen. 
Alle behandelde onderwerpen lees je in beide agenda's: 
agenda gemeenteraad - agenda raad voor maatschappelijk welzijn.

De volgende gemeente- en ocmw-raad gaat door op 23 juni.

Nieuwe ontsluiting KMO-zone Heirweg Zuid
 

Omdat Infrabel op korte termijn de overweg in de Heirweg-Zuid wil afschaffen, komt er een alternatieve ontsluiting naar de KMO-zone die momenteel gebruik maakt van deze spoorwegovergang.

Infrabel wil de efficiëntie van zijn netwerk en de veiligheid verhogen door het aantal gelijkgrondse overwegen drastisch te verminderen. Daarom zijn ze van plan om in Ingelmunster op korte termijn overweg 106 ter hoogte van de Heirweg-Zuid af te schaffen. Het is uiteraard de bedoeling dat er een alternatieve ontsluiting komt voor de KMO-zone die momenteel gebruikt maakt van deze overweg.

Omdat in de nieuwe verbinding ook rioleringen moeten komen, keurde de gemeenteraad een samenwerkingsovereenkomst met Fluvius goed. Op basis van deze overeenkomst wordt een ontwerper aangesteld die het voorontwerp van de nieuwe ontsluiting uitwerkt. Infrabel is bereid om de infrastructuurkosten ten laste te nemen. Nadat een ontwerper is aangesteld, zal ook met hen een samenwerkingsovereenkomst opgesteld worden.

Het gemeentebestuur wil dit project in zijn geheel wil aanpakken en stelde daarom de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) aan om een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op te maken zodat de planologische context in deze zone klopt.

Ingelmunster blijft financieel gezond
 

De gemeenteraad keurde de jaarrekeningen van de gemeente en het OCMW goed. Er is een structureel evenwicht en de spaarpot groeit aan. De geplande investeringen voor de komende jaren zijn dus financieel haalbaar.

De autofinancieringsmarge, het resultaat op kasbasis en de openstaande schuld, de drie belangrijkste parameters, zijn zowel bij de gemeente als het OCMW gunstig.

De autofinancieringsmarge geeft het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven in exploitatie. Deze bepaalt dus in welke mate de gemeente of het OCMW de dagelijkse kosten en leninglasten kan dragen met de ontvangen inkomsten. De gemeente boekt een positief resultaat van 2,2 miljoen euro, wat perfect in de lijn van de voorgaande jaren ligt. Het OCMW heeft een positief resultaat van 825.000 euro, een stijging van 400.000 euro.

Een tweede factor is het resultaat op kasbasis of het spreekwoordelijke spaarvarkentje. En dat is het afgelopen jaar opnieuw flink aangedikt. Bij de gemeente stijgt de spaarpot tot 8,4 miljoen euro, 1 miljoen meer dan het jaar voordien. Het OCMW beschikt over een reserve van 3,1 miljoen euro, wat ongeveer 800.000 euro meer is.

Tenslotte bouwt de openstaande schuld verder af. De laatste opgenomen lening dateert van 2014. Momenteel hebben de gemeente en het OCMW samen voor 7,2 miljoen openstaande leningen, een daling van 2,7 miljoen euro gedurende de afgelopen zes jaar.

 

Midden juni voorstelling concept Huis van de Vrije Tijd
 

Eén van de 10 grote werken uit het beleidsplan 2019-2025 is het bouwen van een Huis van de Vrije Tijd. Midden juni stelt het gemeentebestuur het concept van dit nieuwe gebouw voor tijdens een roadshow voor alle toekomstige gebruikers.

Om dit groot werk op een doordachte manier aan te pakken is een denkgroep samengesteld met zowel interne medewerkers als externe experts. Zij denken na over het bouwen en exploiteren van het Huis van de Vrije Tijd en de invulling van de Cultuurfabriek. De denkgroep bracht een bezoek aan de huidige gebouwen om een zicht te krijgen op de verschillende ruimtes, hun uitrusting en de bouwfysische toestand. Daarnaast bezochten ze ook projecten in andere steden en gemeenten om inspiratie op te doen.

Naast een doorlichting van de gebouwen is ook de feedback van de huidige gebruikers belangrijk.De gebruikers van het ontmoetingscentrum, de Cultuurfabriek en de bibliotheek kregen enkele vragen als leidraad. Sommige verenigingen bezorgden hun noden en wensen mondeling, met de vragenlijst als geheugensteuntje. Zo kon de werkgroep tot een conceptnota komen. 

Voorstelling voor alle geïnteresseerden midden juni
Om terug te koppelen naar iedereen die betrokken is in dit dossier organiseert de werkgroep midden juni een roadshow. Op verschillende tijdstippen krijgen verenigingen, politieke fracties, adviesraden, enz. een toelichting over de conceptnota.

We organiseren de roadshows op voorwaarde dat de coronamaatregelen het toelaten om fysiek te vergaderen. Inspraak en participatie zijn belangrijk. Tijdens de presentaties kunnen de toekomstige gebruikers van het nieuwe Huis van de Vrije Tijd hun opmerkingen kenbaar maken. Op basis daarvan zetten we de conceptnota verder op punt.

Gemeentebestuur stoomt compensatieplan klaar
 

De coronacrisis hakt er bij veel mensen, bedrijven en verenigingen stevig in. Om de toegebrachte zware schade enigszins te verhelpen pakt het gemeentebestuur van Ingelmunster uit met een compensatieplan. Een op te richten werkgroep bepaalt de verdeling van de middelen.

Momenteel houdt de financiële dienst alle kosten bij die het directe gevolg zijn van de coronacrisis. Het gaat onder meer over de aankoop van mondmaskers of de vloerstickers voor de handelaars, maar ook om de niet-geïnde terrasbelastingen of de terugbetaling van de kampen tijdens de paasvakantie. Daarnaast zijn er eveneens uitgaven die geschrapt zijn door bijvoorbeeld de afgelasting van de 11 juli-viering. Uiteraard biedt de gemeente ook logistieke en administratieve steun. Een ruime poule vrijwilligers ondersteunt hierbij de interne diensten.

Naast deze tegemoetkomingen wil het gemeentebestuur een extra bedrag in de begroting voorzien onder de vorm van een compensatiefonds. Het is de bedoeling om het bedrag over een viertal categorieën te verdelen. In de eerste plaats krijgt het bijzonder comité van de sociale dienst de voogdij over een deel van het bedrag. De maatschappelijk assistenten van het OCMW bereiden de individuele dossiers voor, de raad beslist over de mate van toekenning. Op die manier heeft het bijzonder comité extra middelen ter beschikking voor die mensen die het moeilijk hebben in onze samenleving.

Een tweede categorie is de steun aan de socioculturele verenigingen en organisaties uit Ingelmunster. Het bestuur wil niet dat corona het voorbestaan van het sociaal weefsel bedreigt en voorziet daarom ook voor deze sector ondersteuning. De toewijzing gebeurt uiteraard met inspraak van onder andere de jeugd-, senioren-, sport- en cultuurraad.

Een derde deel van de middelen gaat naar de dienst vrije tijd. Zij werken een gevarieerd zomerprogramma uit met voor elk wat wils nu iedereen grotendeels de zomer in eigen gemeente zal doorbrengen. Tenslotte wil het bestuur, naast de logistieke, ook financiële ondersteuning geven aan het onderwijs, de opvangsector en ouders die opvang nodig hadden.

Volgende maand start een overleg met de verschillende politieke partijen over dit compensatieplan.

Dienst communicatie | communicatie@ingelmunster.be | T 051 33 74 14
   

Je profiel aanpassen - Uitschrijven