Nieuwsbrief van 31 juli 2020

Nu uitgelicht

'Niezen in elleboog geen oplossing'

De meeste mondkapjes lekken bij de randen en je kunt beter niet in je elleboog hoesten. Dat blijkt uit onderzoek naar luchtstromen van Ruud Verdaasdonk bij de Universiteit Twente. NEMO Kennislink interviewde hem.

Artikelen

Koraal kweken in de dierentuin

Burgers’ Zoo noemt zichzelf ‘hofleverancier van koralen’. De koralen in de Arnhemse dierentuin groeien zo goed, dat ze er zelf geen plek voor hebben. Kan de dierentuin helpen bij het redden van de koraalriffen?

Biosensor toetst drinkwater

Ons drinkwater bevat soms vervuilingen zoals antibiotica, schoonmaakmiddelen en lood. Amerikaanse wetenschappers hebben een biosensor ontwikkeld die dit soort schadelijke stoffen in water opspoort.

'Kun je een ork maken?'

Met CRISPR-Cas kunnen we wellicht in de toekomst genetische aandoeningen al voor de geboorte genezen. Maar hoe lang gaat dat nog duren? En hoe weten we of het veilig is? NEMO Kennislink legt vragen van lezers voor aan microbiologe Wen Wu.

Faces of Science

Hoe inclusief is de universiteit?

Hoe inclusief is je onderzoeksveld? En hoe zorg je ervoor dat je studie diverser en toegankelijker wordt voor iedereen? Die vragen stelden we aan alle Faces of Science.

Diepgewortelde witte privileges bestrijden met kennis

Als tiener die opgroeide in Friesland was ik nogal onwetend over racisme. Als onderzoeker kun je wel iets tegen die onwetendheid doen.

Meer kleur in de natuurkunde

De natuurwetenschap is overwegend wit. Ik ken geen enkele zwarte hoogleraar in mijn vakgebied. Hoe kan dat anders?

Over goede bedoelingen in de strijd tegen racisme

Wat is onze rol als witte Faces of Science in het debat over racisme binnen onze groep, ons eigen onderzoek en in ‘het onderwijzen’ van onze lezers hierover?

Zijn we allemaal welkom op de universiteit?

Ik heb lang het gevoel gehad dat ik niet echt thuishoorde op de universiteit. Ik was de enige zwarte persoon in een klas met 150 mensen. Toch bleef ik.

Opnieuw actueel

Bouw kernfusiemachine ITER begint

Afgelopen dinsdag ging de bouw van kernfusiereactor ITER officieel van start. Eerder bezocht ik de bouwplaats en zag de vele uitdagingen van dit welhaast megalomane project.

Vaccinontwikkeling in crisistijd

Op 27 juli maakte Janssen Vaccines bekend te starten met klinische tests op mensen. Eerder sprak NEMO Kennislink met Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins, over vaccinontwikkeling in crisistijd.

Specials

Coronadenktank

De uitbraak van het coronavirus heeft een groot effect op iedereen. Wij brachten een groep experts uit de volle breedte van de wetenschap bijeen in onze coronadenktank en bevroegen hen naar de gevolgen van deze crisis voor ons alledaagse leven en onze samenleving als geheel.

De coronadenktank van NEMO Kennislink

Home Over NEMO Kennislink Alle artikelen