Canvas

Hallo,

Exact twintig jaar geleden werden de Verenigde Staten opgeschrikt door een reeks terreuraanslagen. Sindsdien leven we in een andere wereld. De aanslagen van 11 september 2001 zijn een soort nulpunt, waarvan velen zich nog precies herinneren waar ze waren en wat ze deden toen ze het nieuws vernamen. Canvas belicht de twintigste verjaardag van 9/11 vanuit diverse invalshoeken. Er is een Extra Terzake, maar ook de documentaires Life under attack, Generation 9/11In the shadow of 9/11 en reportages van Rudi Vranckx uit het archief, allemaal op VRT NU.

 

Extra Terzake  

Vanavond geen Journaal Update, wel een extra lange uitzending van Terzake naar aanleiding van de aanslagen van 11 september, twintig jaar geleden. In de studio ontvangt Annelies Beck onder meer politicoloog David Criekemans en Midden-Oosten-experten Rudi Vranckx en Chams Edine Zaougui.

Beck praat ook met imam Khalid Benhaddou en zorgt voor een live-verbinding met Olaf Koens in Istanboel, die onderzoekt hoe 9/11 daar wordt herdacht. Daarnaast bezoekt Björn Soenens in New York familieleden van slachtoffers die hij 20 jaar geleden ook ontmoette.

Kijk om 20u op Canvas en via VRT NU 
 

In the shadow of 9/11

Na 11 september 2001 verlegde de FBI de focus van misdaadbestrijding naar terreurbestrijding. Dat liep niet altijd even succesvol. Zo was er de schrijnende zaak van de Liberty City Seven, zwarte jongemannen uit Miami die ten onrechte beschuldigd werden van medeplichtigheid met Al Qaida.

Kijk via VRT NU 
 

Generation 9/11

Zeven twintigers vertellen over hoe die ene dag die ze niet meemaakten toch hun leven heeft beïnvloed. Ze waren nog niet geboren toen ze hun vader verloren bij de aanslag. Hoe staat deze generatie jongeren in het leven? Hoe kijken zij naar de wereld van na 9/11?

Kijk via VRT NU 
 
advertentie

De wortels van de terreur van Al Qaida

 
 

Rudi's blik op de oorlog

 
 

Greet De Keyser tipt ‘9/11: life under attack’

“Wat er die dag gebeurde mag nooit vergeten worden. De beelden die al die New Yorkers hebben gemaakt gaan veel verder dan een feitelijk relaas. Precies dat menselijke gelaat van angst, verbazing, woede en verdriet is belangrijk. Ideologie gaat over mensen. Oorlogen over ideologieën verwoesten mensen en de levens van iedereen die er mee geconfronteerd wordt.”

- Greet De Keyser, toen correspondente voor de VRT in de Verenigde Staten. Het eerste extra journaal over de aanslagen staat nu ook op VRT NU.

BekijkBekijk deze documentaire via VRT NU 
 
Ga naar canvas.be
Facebook   Youtube   Instagram   Twitter