Nieuwsbericht nr. 39
Logo Nederlands Muziek Instituut

Nieuwsbrief

Nederlands Muziek Instituut - www.nederlandsmuziekinstituut.nl
    NUMMER 39 - Februari 2020
Beste Lezers,
Nieuwsbrief  nummer 39 geeft een overzicht van de evenementen die in de komende maanden door het Nederlands Muziek Instituut, al dan niet in samenwerking met, worden georganiseerd. Zo staan er twee afleveringen uit de serie Muziek uit de Schaduw op het programma, een lezing over het Mahlerfeest 1920, een concert met delen uit Opera's gecomponeerd door Nederlandse componisten en een drietal evenementen in het kader van '75 jaar bevrijding'. 

Muziek uit de schaduw IV

Zondag 23 Februari 2020, aanvang 12:00 u.
Locatie Haagse Kunstkring, Denneweg 64, vrije toegang.

Heleen Kuiper, viool en Henk Mak van Dijk, piano: vioolsonates van de Nederlandse componisten Pierre Donk (1871-1939) en Gerrit Jan van Eijken (1832-1879) en van Amanda Maier (1853-1894). 

Beide sonates op het programma worden op dit concert aan de vergetelheid ontrukt. Pierre Donk was een beroepsmilitair die ook componeerde en Gerrit Jan van Eijken was beroepsmusicus die uit een muzikale familie stamde. Zijn broer Jan Albert van Eijken was een befaamd organist. Gerrit Jan trok naar Engeland en overleed vergeten en in armoede. Ook de sonate van Amanda Maier is weinig bekend. Zij was gehuwd met de componist Julius Röntgen en ook als componiste zeer talentvol. Toen zij haar vioolsonate schreef was ze verloofd met Röntgen.

Zowel Heleen Kuiper als Henk Mak van Dijk zijn in Den Haag woonachtig en werkzaam. Samen brachten zij al eens onbekende sonates van Julius Röntgen en Amanda Maier, Röntgens eerste echtgenote, tot klinken.

Foto: Amanda Maier

Muziek uit de schaduw V

Zondag 29 maart 2020, aanvang 12:00 u.
Locatie Haagse Kunstkring, Denneweg 64, Den Haag
Toegang: vrij

Liederenrecital door Vincent Kusters, bariton en Reinhild Mees, piano: liederen van Catharina van Rennes, Johan Wagenaar en Willem Mengelberg, Andrée Bonhomme en Carl Smulders.
 
Het programma bestaat deels uit liederen van uit Utrecht afkomstige componisten: Catharina van Rennes, Johan Wagenaar en Willem  Mengelberg. Smulders en Bonhomme komen uit een meer Frans georiënteerd milieu. De Nederlandse componist Carl Smulders, later tot Belg genaturaliseerd, was een tijdgenoot van de drie Utrechtse componisten. Andrée Bonhomme, net als Smulders uit Maastricht afkomstig, was als enige geheel in de 20e eeuw geworteld. Carl Smulders moedigde Andrée aan haar compositietalent te ontwikkelen. 

Vincent Kusters, bariton, studeerde aan het Conservatorium Maastricht zang en piano, respectievelijk bij Mya Besselink en Joop Celis. Hij sloot zijn masterstudie zang succesvol af in 2016, een jaar later zijn masterstudie piano en in 2018 de applicatieopleiding koordirectie aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens het wintersemester 2014/2015 volgde hij zanglessen bij Reginaldo Pinheiro aan de Hochschule für Musik Freiburg en in het studiejaar 2016/2017 pianolessen bij Willem Brons aan het Conservatorium van Amsterdam. Masterclasses volgde hij bij Maarten Koningsberger, Roger Braun, Meinard Kraak en Marien van Nieukerken en onlangs tijdens het Liedfestival Zeist samen met pianist Charlie Bo Meijering bij Elly Ameling en Julius Drake. Hij wordt momenteel gecoacht door Meinard Kraak en Roger Braun.

Reinild Mees is een internationaal gelauwerd liedbegeleider. Na haar opleiding bij Gérard van Blerk (Amsterdam), Noël Lee (Parijs) en Malcolm Frager (USA) ging zij zich toeleggen op het begeleiden van zangers in recitals. Zij trad reeds veelvuldig op aan de zijde van solisten als Piotr Beczala, Sergei Leiferkus, Wolfgang Holzmair, Olaf Bär, Roman Trekel, Konrad Jarnot, Marlis Petersen, Claudia Barainsky, Amanda Roocroft, Camilla Nylund, Charlotte Margiono, Claron McFadden, Tania Kross, Johanette Zomer, Roberta Alexander, Karin Strobos, Maarten Koningsberger, Francois le Roux, Thomas Oliemans, Henk Neven en vele anderen. Zij gaf concerten in London, Warschau, Parijs, Wenen, Graz, Berlijn, München, Hamburg, Frankfurt, Stuttgart, Salzburg, Stockholm, Venetië, Brussel, Brugge, Antwerpen, Gent en Luxemburg. In Nederland trad zij veelvuldig op in het Concertgebouw en in De Doelen.

Foto: Catharina van Rennes

Mahlerfeest

Woensdag 22 april 2020, 12:30-13:15 uur
Locatie Centrale Bibliotheek, Studio B, Spui 68, Den Haag
Toegang: vrij

Lezing: Het Mahlerfeest van 1920, door Frits Zwart

Nederlandse Opera's van Vondel, 1685 tot het einde van de Franse tijd 1812

Zondag 26 april 2020, aanvang 16:30 u.
Locatie Oud-Katholieke Kerk, Juffrouw Idastraat 7, Den Haag
Toegang: Euro 22,50


Met medewerking van tenor Denzil Delaere, mezzo-sopraan Sarah Konig en sopraan Gina de Jong, Ensemble Camerata Delft (klavecimbel, luit, theorbe, traverso, fluit, hobo, viool, gamba, cello), Pieter Dhoore, piano.
Georganiseerd in samenwerking met Stichting 401Opera's.
Op het programma staan werken van Govert Bidloo, David Petersen, Servaas de Koninck, Hendrik Anders, Elias Bronnenmüller, Ludwig van Beethoven e.a.

Ticketlink: 401nederlandseoperas.eventbrite.nl

Verboden en vervolgde componisten in Nederland 1933-1945

Naar aanleiding van '75 jaar bevrijding' vindt er een aantal evenementen plaats:

Tentoonstelling 'Verboden en vervolgde componisten in Nederland 1933-1945'
Dinsdag 12 mei - 13 juli 2020
Locatie Atrium Stadhuis, Spui 70, Den Haag
Toegang: vrij

Muziekvoorstelling 'De blues van Kattenburg'
Vrijdag 5 juni 2020, aanvang: 20:00 uur, duur: ca. 60 minuten
Locatie: Haagse Kunstkring, Denneweg 64, Den Haag
Toegang: Euro 15,-
Met acteur Harpert Michielsen, fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Tobias Borsboom

'De Blues van Kattenburg' is een muziekvoorstelling gemaakt in het kader van '75 jaar Vrijheid', een vertelling met muziek er om heen. Dick Kattenburg (1919-1944) is de hoofdpersoon, Leo Smit (1900-1943) speelt ook een belangrijke rol. Van Marius Flothuis klinkt de Aubade, die hij schreef tijdens zijn gevangenschap in kamp Vught. Acteur Harpert Michielsen vertelt met Eleonore Pameijer (fluit) en Tobias Borsboom (piano) een verhaal over muziek die nooit gehoord mocht worden.

Lezing 'Verboden en vervolgde Componisten in Nederland 1933-1945'
Donderdag 11 juni, 17:30-18:30 uur, aanvang: 17:30-18:30
Locatie: Centrale Bibliotheek, Studio B, Spui 68, Den Haag
Toegang: vrij
Door Eleonore Pameijer, met medewerking van pianist Tobias Borsboom

Foto: Leo Smit
I.v.m. de nieuwe privacywetgeving dient u te weten dat wij uw mail-adres alleen gebruiken om u op de hoogte te brengen van nieuws en activiteiten rond het Nederlands Muziek Instituut. Wij ontvangen graag bericht van u als u deze mailing in de toekomst niet meer wenst te ontvangen. U hoeft dan alleen maar een mail terug te sturen met "geen email" of "adres verwijderen". Wij passen dit dan in ons bestand aan.
Stuur een e-mail

De verklaring inzake gegevensbescherming van de Gemeente Den Haag is op het NMI van toepassing.
https://www.denhaag.nl/nl/verklaring-inzake-gegevensbescherming.htm

 
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2019 Nederlands Muziek Instituut

Our mailing address is:
nederlandsmuziekinstituut@denhaag.nl






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Haags Gemeentearchief · Spui 70 · The Hague, Zuid-Holland 2511 BT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp