Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Donderdag 2 juli 2020
 
 

Actueel

   
 
CORONACRISIS
Noodfonds voor de cultuur-, jeugd- en mediasector

De Vlaamse regering heeft een noodfonds voorzien om de cultuur-, jeugd- en mediasector financieel te ondersteunen. Zo kan de cultuursector rekenen op 65 miljoen euro. Er gaan ook middelen naar de gemeenten voor ondersteuning van lokale verenigingen.

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media staat in voor de verdeling van de financiële steun en werkt momenteel aan de operationalisering en besluitvorming. Alle organisaties die in aanmerking komen voor een bijkomende subsidie, kregen hierover vorige week een e-mail.

Kwetsbare spelers die deel uitmaken van het culturele ecosysteem zullen een premie kunnen aanvragen. Voorwaarde is dat ze schade ondervonden hebben door de coronacrisis én nog geen gebruik hebben gemaakt van de federale en regionale compensatiemaatregelen.

In de loop van de komende weken volgt er meer info, volg alles op onze website.

 
Basisprotocol cultuur voor een veilige heropstart

Stilaan mag de cultuursector haar activiteiten hervatten. Dat moet zo veilig mogelijk gebeuren, zowel voor de gebruikers, het publiek als het personeel. Omdat de cultuursector heel divers is, werkten we in nauw overleg met de sector en met professor Erika Vlieghe een generiek basisprotocol cultuur uit: een basiskader waarbinnen de diverse subsectoren aanvullend hun eigen specifieke richtlijnen kunnen uitwerken. De nieuwe versie van het basisprotocol is sinds 1 juli van toepassing.

icon-arrow-right.png   Lees meer over het basisprotocol cultuur en de specifieke sectorprotocollen 

 
 

Ontdek

   
 
COMMUNICATIE
Ontdek de nieuwe website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media 

Ontdek onze nieuwe website op www.vlaanderen.be/cjm! Of je nu in de sector werkt of gewoon geïnteresseerd bent, je vindt er heldere info over al onze beleidsthema’s in een nieuw, fris jasje. En dankzij de subsidiewijzer en -zoeker vind je nu makkelijker dan ooit voor welke subsidies je in aanmerking komt.

Onze ‘oude’ websites blijven nog even online, maar worden niet meer geüpdatet. Verwijs in je communicatie dus zeker naar de nieuwe website en pas oude url’s aan, zodat je bezoekers de meest actuele informatie vinden.

icon-arrow-right.png   www.vlaanderen.be/cjm

 
 
Nieuw op de Topstukkenlijst
Beeld van de Bourgondische hertog Filips de Schone als Sint-Joris met de draak

Een bijzonder houten beeld van de Bourgondische hertog Filips de Schone is definitief beschermd als Vlaams topstuk. Het gaat om een 'portrait historié’, een artistieke voorstelling van Filips de Schone als de legendarische figuur Sint-Joris die de draak verslaat. Het beeld getuigt van groot vakmanschap en kan om verschillende redenen als uniek en onmisbaar erfgoed beschouwd worden.

icon-arrow-right.png   Ontdek meer over dit topstuk 

 
 
IMMATERIEEL ERFGOED
Fanfarecultuur en molenaarsambacht erkend als immaterieel erfgoed

De minister van Cultuur voegt de fanfarecultuur en het historische molenaarsambacht toe aan de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Vanaf nu behoren ze officieel tot het Vlaamse immaterieel erfgoed. De Inventaris Vlaanderen geeft een overzicht van ons niet-tastbaar erfgoed: onze kennis, gewoontes, gebruiken en praktijken die dermate belangrijk zijn dat we ze moeten koesteren om aan volgende generaties te kunnen doorgeven. 

icon-arrow-right.png   Ontdek meer over deze nieuwe elementen
 
Borgen van immaterieel erfgoed: maak kennis met het Hessels Ouër

Zorg dragen voor immaterieel erfgoed om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties, hoe pak je dat aan? Een mooi voorbeeld is het Hessels Ouër, een viermaandelijkse bijeenkomst in het 'Hessels' (Hasselts dialect) in museum Het Stadsmus in Hasselt. Een spreker vertelt er in het Hessels over een lokaal thema en vult dat aan met eigen anekdotes en verhalen. Ook het publiek neemt actief deel met eigen verhalen. Een inspirerend en laagdrempelig initiatief om dialect door te geven, dat bovendien sterk verbindend werkt.

icon-arrow-right.png   Ontdek meer over het Hessels Ouër 

 
 
Blikvanger
Landcommanderij Alden Biesen krijgt voortrekkersrol als internationale congreslocatie

Landcommanderij Alden Biesen kreeg begin juni het Flanders Heritage Venue-label van Toerisme Vlaanderen en zal zo internationaal gepromoot worden als inspirerende congreslocatie. Ook acht andere erfgoedlocaties mogen zich voortaan Flanders Heritage Venue noemen en treden toe tot het netwerk van inspirerende meetinglocaties. Onder de noemer Create tomorrow’s heritage wil Vlaanderen zich nog beter profileren als kwaliteitsvolle en inspirerende congresbestemming. 

icon-arrow-right.png   Ontdek de nieuwe erfgoedlocaties van het netwerk Flanders Heritage Venue 

 
 
ONDERZOEK
De museumbezoeker doorgelicht

Wie is ‘de’ museumbezoeker? Een publieksbevraging uit 2018 in twaalf Vlaamse musea leert ons onder andere dat musea een relatief oud publiek kennen en dat de sociale kloof groot is. Daarnaast blijkt ook dat museumbezoekers een totaalpakket willen en dat ze over het algemeen tevreden terugblikken op hun bezoek.

icon-arrow-right.png   Ontdek nog meer resultaten of download het globale onderzoeksrapport
 
 

Subsidies

   
 
TOEGEKEND
Vlaanderen en Hauts-de-France ondersteunen negen samenwerkingsprojecten

De Vlaamse minister van Cultuur en de voorzitter van de Regionale Raad van Hauts-de-France kennen in totaal 75.000 euro subsidies toe aan negen samenwerkingsprojecten tussen culturele partners uit Vlaanderen en Hauts-de-France. Door samen te werken willen beide regio’s de uitwisseling en mobiliteit van culturele actoren bevorderen en opkomend talent over de landsgrenzen heen ondersteunen.

 
Zestien projecten stimuleren culturele samenwerking tussen Vlaamse en Franse Gemeenschap

De ministers van Cultuur van Vlaanderen en de Franse Gemeenschap kennen in totaal 180.000 euro toe aan zestien culturele samenwerkingsprojecten. Met deze ondersteuning willen ze de samenwerking tussen de culturele actoren van de beide gemeenschappen stimuleren, de verspreiding van de projecten aanmoedigen en de wederzijdse participatie van het publiek verhogen.

 
Eerstvolgende indiendata

 
 

Parlementaire vragen

   
 

Hieronder vind je een overzicht van vragen en interpellaties van Vlaamse Parlementsleden over cultureel erfgoed en (boven)lokaal cultuurbeleid, al dan niet gelinkt aan andere thema's. 


 
 
icon-contact-1.png Contact
 
Vlaamse overheid

Departement Cultuur, Jeugd en Media
Arenbergstraat 9, 1000 BRUSSEL
T 02 553 69 77 - cultureelerfgoed@vlaanderen.be 







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenberggebouw · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium