Nordiske tonefald


I denne og de to kommende uger har vi fokus på det norrøne og det nordatlantiske. Der er musik fra Danmark, Norge og Finland - samt en af de vægtigste grønlandske myter - på programmet.


På solistsiden trækker vi ligeledes talenterne fra den danske muld - med en enkelt omplantning fra Armenien i form af den blændende klaversolist Marianna Shirinyan, som bor i og arbejder med Danmark som sin base. Hende kan du opleve i front med Griegs klaverkoncert fredag.


Alt i alt kan du se frem til tre uger med noget af det allerbedste musik, der er komponeret her i et kølige nord.

Sibelius og Grieg

Finlandia


Nogle gange skaber nationen musikken – andre gange er det musikken, der skaber en nation. Ved denne koncert kan du møde to af nationalromantikkens nordiske sværvægtere.


Dirigent

Pawel Kapula


Solist

Marianna Shirinyan

klaver


Værker

J. Sibelius
Finlandia


E. Grieg
Klaverkoncert


E. Grieg
Symfoniske danse


5. april kl. 19.30

Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus

100-395 kr.


Koncertoptakt: Forud for koncerten er der koncertoptakt kl. 18.30-19.00 ved pianist Christian Kraglund og Aarhus Symfoniorkesters Venner (ASOV) i Lokale 236 (via glasdøren v. Kammermusiksalen), Musikhuset Aarhus. Det er gratis at deltage. Læs mere på www.asov.dk

Køb billet til Finlandia
Download koncertprogrammet (pdf)

BAGGRUNDSHISTORIE

Musik som aktiv modstand


Jean Sibelius’ Finlandia har betydet mere for den finske selvforståelse og frihed fra undertrykkelse end noget andet værk.


Peer Kjær Andersen skriver om Sibelius’ nationalklenodie på vores hjemmeside, som du med fordel kan læse forud for koncerten på fredag.

Læs baggrundshistorien

KOMMENDE KONCERTER

Nielsen, Gade & Holten

Elverskud


Forjættede toner fra Danmarks største komponister besjæler foråret med musikalske solstorme og elverpigers underskønne lokkesang.


Dirigent

Bo Holten

Solister
Frederikke Kampmann

sopran


Sidsel Aja Eriksen

mezzosopran


Thomas Storm

baryton

Kor
Aarhus Studiekor
Jysk Akademisk Kor
Aarhus Kammerkor

Værker

C. Nielsen
Helios Ouverture


B. Holten
Sønderjysk Sommer Symfoni

N. W. Gade
Elverskud


11. april kl. 19.30

Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus

100-395 kr.

Køb billet til Elverskud

Familiekoncert

Havets Moder


En levende fortællekoncert, der sætter fokus på klimaet og den øgede plastikforurening i havet og indvier publikum i den vigtigste inuitiske grundfortælling, så både sanser og følelser vækkes hos hele familien.


Dirigent

Subin Kim


Medvirkende

Jens Andersen
fortæller


Medskabere

Simon Østergaard, Søren Wiesauer, Jesper Nordin m.fl.
foto- og videomateriale


Christoffer Brekne
videoredigering


Værker

Uddrag fra bl.a. Claude Debussys La mer


20. april kl. 12.00

Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus

50-110 kr.

Køb billet til Havets Moder

AUGUSTIN HADELICH I AARHUS!

Tjajkovskij & Beethoven

Hadelich i Aarhus


Augustin Hadelich er en af verdens allerstørste violinister – og nu kan man opleve ham med Aarhus Symfoniorkester i et brag af en koncert.


Augustin Hadelich hører til i den absolutte verdenselite og nævnes ofte i samme åndedrag som historiens største violinister: Jasha Heifetz, David Oistrakh, Isaac Stern og Anne Sofie Mutter.


Han er en intens og engageret musiker med en enorm musikalsk formidlingskraft, og i Aarhus spiller Hadelich højdepunktet af romantisk musik og måske den koncert, der klæder ham allerbedst: Tjajkovskijs violinkoncert.


”Det er ganske simpelt et scoop, at vi er lykkedes med at få Augustin Hadelich til at spille med Aarhus Symfoniorkester, og det er et udtryk for den respekt orkestret i de senere år har opnået internationalt”, udtaler Musikchef Jesper Nordin. ”Siden sit store gennembrud i 2006 har verden ligget åben for Hadelich, og han har om nogen slået sit navn fast med syvtommersøm – hos verdens bedste orkestre og i de allerstørste koncertsale – så vi er mildest talt ekstatiske over at kunne give vores publikum denne enestående mulighed i Symfonisk Sal”.


Augustin Hadelich henrykker ikke kun i Aarhus, men har i den grad begejstret anmeldere verden over med sin fænomenale tekniske kunnen og sjælfulde fortolkninger. ”En medrivende historiefortæller” blev han kaldt af New York Times, og The Washington Post var endnu mere overstrømmende i sin anmeldelse: “Essensen af Hadelichs spil er skønhed: at levere det musikalske budskab uden nogen som helst tekniske hindringer og derved afsløre noget fra en anden verden.”


Koncerten udmærker sig i øvrigt ved at være den officielle tiltrædelse for Dmitry Matvienko som Aarhus Symfoniorkesters nye chefdirigent. På programmet står derfor også Beethovens ”Skæbnesymfoni”, så det tegner sig på alle måder til at blive en unik og uforglemmelig oplevelse.


Dirigent

Dmitry Matvienko


Solist

Augustin Hadelich

violin


Værker

P. I. Tjajkovskij

Violinkoncert


L. v. Beethoven

Symfoni nr. 5, “Skæbnesymfonien”


3. september kl. 19.30

Symfonisk Sal, Musikhuset

390-595 kr.

Køb billet til Hadelich i Aarhus