‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
 
 
 
 
POLITIKEN MORGEN
 
 
 
Forsvarsminister Trine Bramsen vil ikke kommentere oplysninger om spionage via danske internetkabler. Men SF kalder nu hende og justitsministeren i samråd.
Godmorgen på majs sidste morgen, der set fra hjemmekontoret ser usædvanlig smuk ud. I morgen begynder sommeren officielt, men inden da tager vi lige forårets sidste morgennyheder.
 
Vi begynder med en opsigtvækkende historie, som DR i samarbejde med en række udenlandske medier har afdækket.
 
For den amerikanske efterretningstjeneste NSA har brugt samarbejdet med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om aflytning af danske internetkabler til at spionere mod statsledere, toppolitikere og højtplacerede embedsmænd i Tyskland, Sverige, Norge og Frankrig, blandt andre den tyske forbundskansler Angela Merkel, den tyske udenrigsminister og oppositionsledere, skriver DR.
 
»Vi kræver at blive fuldt orienteret om forhold, som vedrører svenske statsborgere, virksomheder og interesser. Og så må vi se, hvordan svaret lyder fra politisk side i Danmark«. Den tidligere tyske oppositionsleder og kanslerkandidat Peer Steinbrück, der også blev aflyttet, siger:
 
»Politisk betragter jeg det som en skandale«
 
SF vil indkalde forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om sagen, skriver DR.
 
     
 
Nemlig-com og Coop-chauffører tisser i tom emballage
 
Tomme kasser, poser og plastikflasker bliver brugt som toilet af chauffører hos Nemlig.com og Coop Mad. Det viser interne e-mails, billeder og kundehenvendelser fra de to virksomheder, som Politiken er i besiddelse af.
 
Ifølge 15 chauffører, vognmænd og ansatte hos Coop Mad og Nemlig.com, som Politiken har talt med, er problemet med de alternative toiletbesøg opstået, fordi chauffører oplever ikke at have mulighed for at gå på toilettet, mens de leverer kundernes dagligvarer – især i København. De angiver et stort tidspres på ruterne med korte leveringsintervaller, der ikke levner tid til toiletpauser og dårlige toiletfaciliteter på ruterne, som de primære årsager.
 
Det er ikke første gang, Politiken afslører dårlige arbejdsforhold hos Nemlig.com. Læs alle artikler om forholdene for chaufførerne og de ansatte på lageret her.
 
     
 
Professor: Teststrategi er det rene vanvid
 
Regeringens massive teststrategi koster omkring to milliarder kroner om måneden, vurderer Justitsministeriet i et notat udleveret til Folketinget i forrige uge, skriver Berlingske. Avisen er i besiddelse af notatet.
 
Den pris er helt ude af proportioner i forhold til, hvor godt Danmark i øjeblikket har styr på smittesituationen, siger Peter Kamp Busk, der er professor i molekylærbiologi ved Roskilde Universitet og mangeårig forsker i test.
 
»Det er det rene vanvid, vi har gang i i Danmark. Det er fuldstændig vanvittigt, og det er penge lige ud ad vinduet. Det har ikke virket, og der er ingen evidens for, at det virker«, siger han til Berlingske.
 
Læs flere nyheder om corona her i vores liveblog. Her kan du her til morgen læse om et vellykket vaccineeksperiment i en brasiliansk by, hvor smitten for alvor gik ned, da 75 pct. var vaccineret to gange, om Storbritannien, der overvejer at droppe vaccinepas til store begivenheder og Sydafrika, der frygter en tredje bølge.
 
Hvis du er blevet eller snart skal vaccineres, er her svar på otte spørgsmål om hvordan du er stillet efter stikkene.
 
Husk, at der som altid kommer nye smittetal kl. 14. I går var 949 smittede, mens smitteprocenten var 0,67.
 
     
 
Netanyahu mister magten
 
Naftali Bennett fra det israelske højrefløjsparti Yamina vil indgå i en samlingsregering sammen med oppositionsleder Yair Lapid fra midterpartiet Yesh Atid. Dermed er der udsigt til, at premierminister Benjamin Netanyahus tid ved magten kan være ved at lakke mod enden, skriver flere internationale medier.
 
»Jeg vil gøre alt for at danne en national samlingsregering med min ven Yair Lapid«, siger Bennett ifølge nyhedsbureauet AFP søndag aften på et pressemøde i Jerusalem.
 
Den israelske avis Ha’aretz skriver, at endnu er koalitionen ikke på plads, men den rykker tættere på, og at Netanyahu i årevis ikke har været så tæt på at miste magten.
 
     
 
Rammer nyt kontanthjælpssystem børnene?
 
I dag præsenterer Ydelseskommissionen sit bud på, hvordan et nyt kontanthjælpssystem kan indrettes. Det sker ved et pressemøde kl. 10.
 
Kommissionens opgave har blandt meget andet været at »gøre sig overvejelser om et balanceret optjeningsprincip for nytilkomne«, så de først skal bidrage i en periode, »før de kan få fuld gavn af de danske overførselsindkomster«.
 
Anbefalingerne skal være udgiftsneutrale, og det får Mødrehjælpens direktør Ninna Thomsen til at frygte, at det vil ramme børn af indvandrere og flygtninge.
 
»Vi er rigtig spændte på, hvad de lægger frem, men de er også bundet på, at det skal være økonomisk omkostningsneutralt, og det sætter jo nogle begrænsninger, hvis man for alvor vil mindske antallet af fattige børn. Det kan godt bekymre mig, at de, der er på hjemsendelsesydelse og nogle af de andre lave ydelser for flygtninge, vil blive ramt«, siger hun til Ritzau
 
     
 
S-tog kører ikke mellem Hovedbanen og Høje Taastrup
 
Til sidst en servicemeddelelse til dig, der kører med S-tog. Vær opmærksom på, at en personpåkørsel har medført, at der i øjeblikket (skrevet 6.45) ikke kører S-tog mellem København og Høje Tåstrup. Find flere informationer på DSB.dk
 

 
Tilbage er blot at sige, god mandag. Brug den godt, pas på dig selv og os andre.
 
     
 
Du lytter til Politiken
 
På en udtørret søbund på Mars står en robotbil. Den er tre meter lang, vejer et ton og hedder Perseverance. I en villa i Dyssegård 250 millioner kilometer derfra bor forsker Morten Bo Madsen. Fra et af husets gamle børneværelser styrer han kameraerne på Mars-bilen og er med til at lægge dens rute. Men hvad skal Morten Bo Madsen – og resten af menneskeheden – egentlig på den røde planet?
 
Vi hører gerne fra dig, skriv til: dulyttertilpolitiken@pol.dk
 
     
 
Det sker i dag
 
 
Der er procedurer og ventes dom i en sag, hvor tre mænd er tiltalt for at have smuglet over 100 hundehvalpe fra Polen til Danmark.
 
 
Østre Landsret ventes at holde retsmøde om, hvorvidt to hovedtiltalte i sagen om refusion af udbytteskat skal varetægtsfængsles in absentia. I marts besluttede byretten i Glostrup, at der er grundlag for fængsling af Sanjay Shah, der bor i Dubai, og af Anthony Mark Patterson i England. De er tiltalt for bedrageri med hensyn til cirka ni milliarder kroner. Begge har appelleret afgørelsen til landsretten.
 
 
I dag overrækkes Alma-prisen, Astrid Lindgren Memorial Award, også kaldet Børnelitteraturens Nobel-pris. Prisen er på fem millioner svenske kroner, som svarer til cirka 3,6 millioner kroner. Årets prismodtager er den franske børnebogsforfatter Jean-Claude Mourlevat. Prisen overrækkes af den svenske kronprinsesse Victoria i Stockholm.
 
     
 
Det skete i dag
 
 
1916: Under Første Verdenskrig finder Slaget om Jylland sted, hvor den britiske og tyske flåde kæmper i farvandet ved Jylland.
 
 
1921: Op mod 300 sorte amerikanere bliver dræbt i raceoptøjerne i Tulsa. Drabene begås af hvide borgere i byen, som særligt angriber det velstående sorte kvarter Greenwood.
 
 
1942 Israel henretter nazisten Adolf Eichmann. Han bliver hængt. Han skjulte sig i 14 år, før israelske agenter fandt ham i Argentina og bragte ham til Israel, hvor han blev dømt til døden i en retssag
 
 
1986: Dronning Margrethe indvier Høje Taastrup Station.
 
 
1996: Folketinget vedtager en lov, der fjerner det offentlige tilskud til landets Tvind-skoler.
 
 
2014 Video til sangen ’Gangnam Style’, fremført af Psy, bliver den første video, der får 2 milliarder visninger på YouTube.
 
 
 
Med venlig hilsen
 

Journalist på Politiken
 
 
 
MUTTER SKRAP I STATSMINISTERIET
 
 
 
Mette Frederiksen fremstilles som en mutter skrap i ny bog om hendes første år som statsminister
 
 
 
Annonce
 
Annonce
Annonce
 
 
EN NY SIDE AF WINSLET
 
 
 
Kate Winslet har aldrig været smukkere end som afdanket bedstemorstrømer i hættetrøje
 
Kate Winslet har aldrig været smukkere end som afdanket bedstemorstrømer i hættetrøje Kate Winslet har aldrig været smukkere end som afdanket bedstemorstrømer i hættetrøje
 
 
 
FORSTÅ HVORFOR DET ER SÅ SJOVT AT VÆRE FILMKLIPPER
 
 
 
Den danske rockforsangers søn ville ikke være musiker. Nu har han vundet en Oscar
 
Den danske rockforsangers søn ville ikke være musiker. Nu har han vundet en Oscar Den danske rockforsangers søn ville ikke være musiker. Nu har han vundet en Oscar
 
 
 
MEST LÆSTE DE SENESTE 24 TIMER
 
1 Trods feber og problemer med at trække vejret: Mette Frederiksen aflyste coronatest op til historisk pressemøde
 
 
 
2 »Det her er jo idioti på så højt et plan, at man ikke forstår det«: Mette Frederiksen fremstilles som en mutter skrap i ny bog om hendes første år som statsminister
 
 
 
3 8 vigtige svar: Sådan er du stillet, når du har fået stikket
 
 
 
4 Eksperter bag rapport: Jobcentre ødelægger alt for mange liv
 
 
 
5 Noa Redington: En minister baserede sit udspil på anekdotisk viden og ophidsede stemmer fra den digitale postkasse, han åbnede i efteråret (og det er ikke engang noget, jeg finder på)
 
 
Annonce
 
 
 
Ny musikchef til symfoniorkester i topklasse
 
Frist: 23/06/2021 Læs mere
 
Dygtig akademiker med flair for økonomi søges til
 
Frist: 18/06/2021 Læs mere
 
Erfaren programleder til byudvikling i Bagsværd
 
Frist: 11/06/2021 Læs mere
 
Akademiker/specialkonsulent til planlægning/koordinering af vacciner på Statens Serum Institut
 
Frist: 15/06/2021 Læs mere
 
DIREKTØR
 
Frist: 14/06/2021 Læs mere
 
Se alle jobs