Nieuwsbrief // 10 november 2016

boordevol finaleweekend November Music

 ‘Gloeiende oren, krijgen fijnproevers van moderne muziek alleen al bij het doorbladeren van het programma van November Music’, schreef de Volkskrant vorige week nog. ‘Rake concerten’ (****), aldus NRC Handelsblad over het eerste festivalweekend met diverse uitverkochte concerten.

En het mooie is dat we nog niet halverwege zijn met het aantal concerten dat op het programma staat. In deze nieuwsbrief een aantal welgemeende tips om de komende herfstdagen door te komen!



Philips de Tweede – Dick Verdult
Knotsgekke performance met prachtige muziek van totaalkunstenaar Dick Verdult – in Colombia beter bekend als Dick Eldemassiado.
(vr 11 nov, 19.00 & 21.00 uur)

Steve Coleman and The Council of Balance & DoelenEnsemble

‘Het wordt echt kicken!’, liet pianist Maarten van Veen weten na drie intensieve repetitiedagen van DoelenEnsemble met saxofonist Steve Coleman en zijn band The Council of Balance. Vanavond speelt het gezelschap Colemans’ omvangrijker suite Synovial Joints in Gent en op zaterdagavond is de Nederlandse première tijdens November Music 2016.
(za 12 nov, 21.00 uur)

De Optocht – Toon Tellegen / Piet-Jan van Rossum / Ives Ensemble

Op zondag 13 november hebben we Hoog Bezoek. Winnaar van o.a. de Zilveren Griffel 2016. Toon Tellegen maakte met het Ives Ensemble en componist Piet-Jan van Rossum een speciale marathonvoorstelling van de epische gedichtenverzameling De Optocht. We zien een wachtrij voor de hel, met alle figuren die je je hierbij kunt indenken. In de dood is iedereen gelijk, zo vindt Tellegen. Jeroen Bosch knikt instemmend en schildert er nog wat vleugels aan vast. Er klinkt onheil. De optocht is geboren. Na afloop van de voorstelling worden er boeken gesigneerd, door het Hoge Bezoek hemzelve.
(zo 13 nov, 13.00 uur)

November Music concerten in de pers
 
72 Angels – Lera Auerbach / Nederlands Kamerkoor & Raschèr Saxophone Quartet
'Het knappe is dat Auerbach ondanks de continue, soms ruwe montage, trefzekere lijnen uitzet in een veelomvattend maar coherent idioom: Schnittkes Boetepsalmen, Stravinsky, klezmer, joodse liturgie, renaissancepolyfonie, de dramatische tutti’s van veristische opera, ronkende bigbandjazz – het valt allemaal op z’n plek.' **** NRC Handelsblad
(do 10 nov, 18.45 uur)
 
Kanon Kokajanen – Arvo Pärt / Cappella Asterdam
'Lange, laag neuriërende tonen scheppen een bezwerende sfeer. Met korte stiltes zet hij meditatieve punten en komma’s. Betoverend is het gloeieffect van stemmen die om elkaar heen zweven. ***** de Volkskrant
(vr 11 nov, 21.30 uur)
 
Harper Songs – JacobTV / Lavinia Meijer, Nora Fischer e.a.
‘Het naar popmuziek neigende idioom van Ter Veldhuis heeft een nadrukkelijke schoonheid die tegen kitsch aan schuurt, maar waarvoor je, mede dankzij de perfecte uitvoeringen, toch gewonnen moet geven.’ ***** de Volkskrant
(za 12 nov, 21.30 uur)

Slotconcert!
Rembrandt Frerichs Trio & Cello8ctet Amsterdam ft. Hossein Aliazdeh

Vorig jaar gaf Cello8ctet Amsterdam nog een prachtig concert met werk van Arvo Pärt tijdens November Music, nu staat de première van pianist Rembrandt Frerichs op het programma tijdens het slotconcert van deze festivaleditie. De fameuze Iraanse tar-speler Hossein Alizadeh doordrenkt de muziek met zijn indringende, Arabische klanken.
(zo 13 nov, 20.30 uur)

En verder dit weekend...

Paul van Nevel dirigeert Wolfgang Rihms' meesterwerk Et Lux, uitgevoerd door Huelgas Ensemble en Minguet Quartett op vr 11 nov.

Het jazzdrieluik Colours of Improvisation met o.a. Mathias Eick, Yuri Honing en Rabih-Abou Khalil op vr 11 nov.
 
Op Jheronimus Bosch geïnspireerde composities bij philharmonie zuidnederland op za 12 nov, onder meer door Bosch Requiem componist Detlev Glanert en voormalig Componist des Vaderlands Willem Jeths.
 
Performances, jazz, wereldmuziek, gecomponeerde muziek, flamencodans, zelfgemaakte instrumenten en premières op tal van locaties tijdens de jaarlijkse KunstmuziekRoute op zondagmiddag 13 nov.
 
Meeslepend muziektheater in Beeldenstorm met muziek van Peter-Jan Wagemans op zondagmiddag 13 nov in de prachtige Orangerie.
 
Violiste Isabelle van Keulen in een virtuoze hoofdrol bij de vertolking van The American Four Seasons van Philip Glass samen met Amsterdam Sinfonietta op zondagavond 13 nov.

November Music Tip: Tromp Percussion Eindhoven

Vanaf volgende week strijden ’s wereld grootste slagwerktalenten in Eindhoven om een plek in de Finale van de tweejaarlijkse TROMP International Percussion Competition op 27 november. Het gelijktijdige festival presenteert percussie in al zijn verschijningsvormen en staat los van genres. Tijdens deze editie o.a. Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag, Glenn Kotche (Wilco), Han Bennink en Dominique Vleeshouwers (winnaar 2014).

November Music
Boschdijkstraat 45 // 5211 VD ’s-Hertogenbosch
T 073-6122000 // www.novembermusic.net // info@novembermusic.net