Tot laat genieten van de herfst

Afhankelijk van de weersomstandigheden verliezen de meeste loofbomen in deze maand hun blad, waardoor er weer mooie doorzichten in het bos ontstaan en het reliëf in het veld beter is te zien. Zodra het blad eenmaal op de grond ligt, beginnen schimmels en bacteriën aan een feestmaal. En juist dit rottingsproces zorgt voor de meest kruidige geuren. Schimmels kennen we natuurlijk vooral van het vruchtlichaam in de vorm van de paddenstoel of zwam, maar onder de grond bevindt zich een fenomenaal netwerk van schimmeldraden, vaak vele vierkante meters in omvang.
Het is vroeger donker en de zon schijnt minder fel. Voor sommige mensen reden om binnen te blijven. En dat terwijl de herfst zo’n heerlijk seizoen is om buiten te zijn. En die buien en herfststormen, waar het seizoen ook bekend om staat? Daarvoor geldt het gezegde ‘slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’. Dus kom, eventueel met regenjas, genieten van de natuur. U kunt altijd komen schuilen in het Parkrestaurant

Blog van boswachter Henk Ruseler

Wanneer ik tussen het rooien van mijn aardappels door even naar binnen loop, landt een roodborst rap op de handgreep van de aardappelvork. Een strategische plek voor deze noorderling, trefzeker duikt hij naar de grond en doet zich tegoed aan bodemdiertjes die door mijn gewroet zijn blootgelegd. Was zijn territorium dit voorjaar in het prachtige Vigelandpark in Oslo? Of dichterbij, langs een beekje te midden van het UNESCO Biosfeerreservaat Spreewald in Brandenburg? Joost mag het weten.
LEES VERDER

Stikstofproblematiek in Nederland

Zoals u wellicht wel weet, hebben we in Nederland te maken met een stikstofprobleem. In principe is stikstof op zichzelf geen probleem, want het is een gas dat overal om ons heen is. Ongeveer 78% van alle lucht om ons heen bestaat uit stikstof. De natuur kan niet zonder en wij ook niet.
Samen met zuurstof of waterstof wordt stikstof omgezet in stikstofoxiden en ammoniak. Dit zogeheten reactieve stikstof is onmisbaar voor alle vormen van leven op aarde, maar het wordt schadelijk als er te veel van is. Sinds halverwege de vorige eeuw heeft de mens gezorgd voor een verdubbeling van de hoeveelheid reactieve stikstof in het milieu. Stikstof daalt neer met neerslag en heeft verschillende bronnen, zoals industrie, verkeer en landbouw. Het neerdalen van stikstof heeft twee effecten op het landschap; het werkt verzurend en vermestend.

LEES MEER

60 jaar monitoring en onderzoek voor beheer

Het Nationale Park De Hoge Veluwe biedt ruimte aan meer dan honderd beschermde en bedreigde soorten. Het Park past actief beheer toe om deze grote biodiversiteit te behouden. De toegepaste beheersmaatregelen zijn onder andere gebaseerd op onderzoek en monitoring in het Park zelf, door wetenschappers, medewerkers, en vrijwilligers. De Florawerkgroep, van de Vereniging van Vrijwilligers van De Hoge Veluwe inventariseert planten in het hele Park, met speciale aandacht voor zeer zeldzame soorten, zoals bijvoorbeeld de kleine schorseneer. Van de weinige populaties in Nederland is verreweg de populatie kleine schorseneer te vinden op De Hoge Veluwe. 
LEES MEER

Uitgelicht

Openingstijden

Vanaf 1 november is het Park geopend van 09.00 tot 18.00 uur. Deze openingstijden gelden tot en met  1 april, vanaf dan verruimen ze langzaam mee met de langere dagen. Het Parkrestaurant is vanaf november alle dagen van de week geopend van 09.30 - 17.30.
Bekijk alle openingstijden

Win een gratis schoolreisje

Met de hele klas genieten van de natuur? Dat deden de leerlingen van Onderwijsroute 10-14 Zwolle onlangs op De Hoge Veluwe. Bekijk hun dag hier. Basisschoolleerkrachten opgelet: wilt u een volledig verzorgd uitje naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe winnen? Meld u dan aan voor onze scholennieuwsbrief en maak automatisch kans op deze mooie prijs. Lees meer

Herinrichting centrumgebied afgerond

De afgelopen jaren vonden er werkzaamheden plaats in het centrum van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De hele indeling van het centraal in het Park gelegen Marchantplein is aangepakt en de rijwielherstelplaats is volledig gerenoveerd. Lees verder

De wolf in het Park

De afgelopen tijd is er in de media veel aandacht geweest voor het standpunt van het Park rondom de wolf. Ons hoofd Bedrijfsvoering Jakob Leidekker heeft in De Week van Gelderland duidelijk uitgelegd hoe het Park de situatie ziet; de terugkeer van de wolf zet de discussie op scherp zet over wat nu eigenlijk natuur is in Nederland en hoe we daar mee om moeten gaan. Bekijk het fragment hier terug en lees hier het standpunt van het Park over de wolf. 

Wist u dat?

Veel roofvogels, waaronder de torenvalk, hebben het vermogen om uv-straling te kunnen waarnemen. Zij zien ultraviolet licht zoals wij rood of paars zien. De fosfor in de urine van muizen weerkaatst in uv-licht en de torenvalk 'ziet' dus de urinesporen van de muis. Deze torenvalk werd onlangs in het Park gefotografeerd door een van onze jachtopzichters. Op onze Instagrampagina delen we regelmatig foto's die gemaakt zijn door onze eigen collega's. 

Word Natuurgids

In het Park zijn natuurgidsen het hele jaar actief met het enthousiast rondleiden van bezoekers. Ze hebben een kwalitatief hoogstaande opleiding gehad en zijn het visitekaartje van het Park. In januari 2022 gaat er een nieuwe opleiding van start. Iets voor u? Lees meer

Een bijzondere laatste rustplaats

De natuur laat ons genieten van al die zaken die écht van waarde zijn. En is nu ook een plek om voor altijd te rusten en te gedenken. Binnen het Park zijn een aantal prachtige gebieden geselecteerd waar het begraven van uw urn mogelijk is. Bij een imposante beuk of een sierlijke vliegden? U kiest zelf uw plek, in de vrije natuur. Meer informatie

Parkwinkel

In november is de Hoge Veluwe Maandkalender met 12 prachtige full-color foto's op glanspapier in de aanbieding bij de Parkwinkel. De kalender begint met twee speciale pagina's om de laatste 6 maanden van het jaar te plannen (juli-december 2021) en u zo voor te bereiden op 2022. Afmeting 30 x 30 cm. Van €9,95, nu voor slechts €7,50!

Jan Dibbets - Constructies in het landschap 1967-1968


Eind jaren zestig stopt Jan Dibbets resoluut met schilderen en maakt hij een aantal voorstellen voor land art-achtige ingrepen in het landschap. Vijf van deze voorstellingen bevinden zich sinds 2009 in de Kröller-Müller collectie en zijn nu te zien samen met andere werken uit dezelfde tijd. Daarnaast worden de vijf voorstellingen voor het eerst uitgevoerd in de beeldentuin en op het stuifzand in het Park. Lees meer 

Stem op het Park Paviljoen

Het Park Paviljoen is door 
MeetingsPlatform uitgeroepen tot Beste Vergaderlocatie van het Jaar 2020 in de Regio Oost. Een hele eer, waar we ontzettend trots op zijn. Ook dit jaar loten we weer mee naar de titel. Helpt u ons mee om de titel Beste Vergaderlocatie van Nederland te winnen? Breng hier uw stem uit

Parkrestaurant

Wegens succes verlengd! Op alle weekenddagen in november en december kunt u in het Parkrestaurant genieten van een 4-gangen lunchmenu met wild uit eigen Park en groenten en kruiden uit eigen moestuin. Een amuse en brood op tafel zijn inbegrepen.

Lees meer

Uw mening telt!

Wat vindt u van de nieuwsbrief? Zijn er bepaalde onderwerpen die u mist of is hij helemaal naar wens? We zijn benieuwd naar uw mening en zouden het ontzettend op prijs stellen als u een korte enquête zou willen invullen. Alvast hartelijk dank voor uw hulp! 
Vul hier de enquête in 

Vriend worden

Wilt u het Park steunen? Overweeg dan om Vriend te worden. Dat kan al vanaf 200 euro per jaar. Deze vriendschap is wederkerig; daarom heeft een Vriend recht op een aantal mooie privileges, waaronder een gratis Jaarkaart met auto. 
Lees meer

Ontdek het Park  •  Bezoek het Park  •  Agenda   
Webshop  •  Steun ons

Blijf elke dag op de hoogte en volg ons op social media:
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
© 2021 – Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe