Nieuwsbrief, 29 jan 2021


view this email in your browser
© Fred Ernst
Nu te zien
Drempelruimte | Nacht in / Dag uit


In een tijd van veel binnen zitten, is het maken van een wandeling aan het begin van de avond letterlijk een verademing. Met Drempelruimte, de expositie op de ramen van het Nederlands Fotomuseum, maken we dit magisch. Nadat de zon ondergaat komen de projecten van interdisciplinaire kunstenaars Baha Görkem Yalim, Soyun Park en Tyler en Sebastian Koudijzer op de ramen tot leven en verrijken onze blik op de wereld.

Soyun Park geeft in samenwerking met Inwoo Jung een platform aan alle digitale amateurfoto’s die niet opgenomen zijn in de Eregalerij. Tyler en Sebastian Koudijzer verkennen de samenwerking tussen fotografie en dichtkunst en Baha Görkem Yalim bevraagt het medium fotografie door middel van videokunst. Samen nemen de kunstenaars de ramen van het museum over om hun kritische artistieke visie te geven op de Eregalerij van de Nederlandse fotografie.

De nachttentoonstelling is zodra het donker wordt vanaf de Wilheminakade te zien.
Lees meer
Narcissen (1946-1948) © Cas Oorthuys
Birgit blogt
De lente gaat wel door


Deze maand deelt Birgit Donker een aantal positieve woorden die ons opbeuren tijdens de strenge lockdown. 
Lees blog
Afrika (1935-1949) © Paul Julien
Een zoektocht binnen het legendarische archief van Paul Julien

Sinds 2012 werkt kunstenaar en onderzoeker Andrea Stultiens met de nalatenschap van onze collectiefotograaf Paul Julien. Dit doet ze met de publicatie Reframing JPU, een onderzoeksproject dat nog volop in ontwikkeling is.

Fotograaf Paul Julien vormde in de 20e eeuw een belangrijke factor in het vormgeven van de verbeelding van Afrika in Nederland. Julien reisde tussen 1932 en 1962 regelmatig naar het Afrikaanse continent met wetenschappelijk onderzoek als hoofddoel. Uiteindelijk bereikte zijn foto's en verhalen ook de massamedia in Nederland. De context werd vaak volledig ingevuld vanuit het perspectief van Julien, tot voor kort.

Met Reframing JPU wordt onderzoek gedaan naar vragen als: 'Wat betekenen deze foto's in de regio's waar ze ooit zijn gemaakt?' En: 'In hoeverre zijn de foto's waardevol of problematisch voor de nakomelingen van de mensen die erop te zien zijn en hun gemeenschappen?'.

Het onderzoek is nog steeds volop in beweging. De meest recente nieuwtjes over het project vind je op de website van Andrea Stultiens. Ook wij houden je op de hoogte!
Lees meer
© Fred Ernst
Steun ons en word fan, friend of ambassador 

“Fotografie inspireert en verbindt"

Het Nederlands Fotomuseum waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor een breed publiek. Hierbij plaatsen we fotografie in een actuele context. Wij verzamelen en tonen fotografie die reflecteert op de wereld. Zo verrijken wij het leven van mensen met visuele verhalen die er toe doen.

Mede dankzij de steun van een groep betrokken en enthousiaste donateurs is het mogelijk tentoonstellingen te maken waar duizenden bezoekers van genieten, de rijke Collectie te behouden en te beheren en nieuwe aanwinsten te doen. Word ook Fan, Friend of Ambassador en geniet van onbeperkt toegang tot het museum en leuke extra's. Je bent al Fotomuseum Fan vanaf 29 euro.
Word donateur

Statendam
Wilhelminapier, Rotterdam
di. t/m zo. 11 - 17 uur

www.nederlandsfotomuseum.nl
Corporate partners

                        
Corporate partner collectie                     
                                 
     Corporate partner photography award
     

     
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
LinkedIn
Copyright © 2021 Nederlands Fotomuseum, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list