‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
26. JUNI 2024
 
Rose Marie Ulveman
Journalist
 
  Godmorgen.  
  I dag handler nyhedsoverblikket om gårsdagens nervepirrende landsholdskamp og om EU’s måske nye topfigurer. Det skal også handle om den nye grønne trepart, som flere professorer kalder historisk, og som har fået Morten Messerschmidt til at trække DF ud af klimaloven.  
  Rigtig god dag.  
null
null
  Nu venter Tyskland: »Vi har fået en svær lodtrækning. Men vi har også fået en sjov lodtrækning«  
  Det var udmattede danske spillere, der trak deres kufferter ud fra omklædningsrummet under det ikoniske stadion i München. Danmark fik med 0-0 et resultat, der åbnede døren til ottendedelsfinalen mod Tyskland.  
  Men det holdt hårdt i anden halvleg mod et serbisk hold, der med flere offensive udskiftninger fik trykket det danske hold tilbage, uden at de rødklædte formåede at udnytte den plads, der blev bag de tre angribere, Serbien spillede med. En af dem, der stod klarest i billedet, var forsvarsklippen Jannik Vestergaard. Netop på grund af hårdheden med nærkampe og dueller, hvor der blev hevet og flået, var det lige en kamp efter Jannik Vestergaards hoved.  
  »Det var sjovt«, sagde Vestergaard og smilede ned mod de fremmødte journalister.  
  »Vi er en anelse udmattede. Men vi er videre. Det var målet. Det er noget, der giver selvtillid. Vi har fået en svær lodtrækning. Men vi har også fået en sjov lodtrækning. Hvor vi kan drille værtsnationen«.  
  Thomas Delaney kom ind på den centrale midtbane i anden halvleg som afløser for Morten Hjulmand, der fik et gult kort og har karantæne i kampen på lørdag mod tyskerne. Det åbner for, at Delaney glider ind i start-11’eren.  
  »Vi har brug for alle dygtige spillere, så jeg havde foretrukket, at Morten var klar. Men hvis det åbner en mulighed for mig, går jeg ikke grædende i seng«, lød det diplomatisk fra Delaney.  
  Han medgiver, at det objektivt set måske havde været bedre at stå over for en anden modstander end selveste værtsnationen, der har et helt land i ryggen og på tribunen.  
  »Det er ikke noget, vi kommer til at pibe over. Vi lever for oplevelserne. Vi tror selvfølgelig på at gå videre. De videoer, vi ser med danske fans, og den støtte, vi oplever, tænder noget i os alle sammen, når vi skal møde værterne, som er en af favoritterne til titlen. Det er menneskeligt at ville kæmpe med de store. Det er det, fodbold handler om. Skulle vi slå dem, bliver det endnu større«, sagde midtbaneslideren.  
 
Liste ikon   Karakterbogen: Tre spillere må have lidt ondt i skallen
Liste ikon   Seneste nyt fra EM: Karantæne fylder intet hos Morten Hjulmand efter avancement
 
null
null
  Mette Frederiksen om EU’s nye topfigurer: »Jeg tror, der er meget bred opbakning til de her tre navne«  
  Flere udenlandske medier satte tirsdag navne på de personer, der skal stå i spidsen for EU-systemet, selv om det endnu ikke er officielt bekræftet. Det gælder først og fremmest posten som EU-kommissionens formand, hvor tyske Ursula von der Leyen, ifølge flere tyske medier, får fem år mere på posten.  
  Samme bud har statsminister Mette Frederiksen (S), der dog ikke vil bekræfte posternes fordeling. Over for Danmarks Radio og TV 2 giver hun sit bud på, hvilke personer der har størst opbakning til de resterende topposter.  
  Her peger Mette Frederiksen, på linje med en række udenlandske medier, på den tidligere portugisiske statsminister Antonio Costa, som ny leder af Det Europæiske Råd. Her har Mette Frederiksen selv været nævnt som kandidat.  
  Og så står Estlands premierminister, Kaja Kallas, som som bedste bud til posten som EU’s udenrigsrepræsentant, mener Mette Frederiksen:  
  »Det er i hvert fald rigtigt, at jeg tror, der er meget bred opbakning til de her tre navne«, siger hun til Danmarks Radio.  
  »Ursula von der Leyen fortsætter, den tidligere portugisiske statsminister kommer til at lede rådet, og den nuværende estiske premierminister kommer til at være udenrigsrepræsentant«, siger Mette Frederiksen, der dog understreger, at beslutningen først bliver truffet endeligt på topmødet torsdag og fredag.  
 
Liste ikon   Læs også:Magtkampene presser Ursula von der Leyen og resten af EU’s topjob-kabale
Liste ikon   Læs også: Trump-hviskeren ser ud til at blive den næste Nato-boss
 
null
null
  Messerschmidt om exit fra klimaaftale: Vi vil ikke være med til afgift på afgift  
  Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, trækker partiet ud af klimaloven. Det fortalte partiformanden i går aftes på det sociale medie X, hvor han har delt billeder af en sms, som han har sendt til klima- og energiminister Lars Aagaard (M). I beskeden har han blandt andet skrevet, at DF fortsat vil arbejde indenfor de forligskredse, hvor de er med, men at de ikke vil tage ansvar for den klimapolitik, der »alt for ofte er dikteret af venstrefløjens ekstreme ønsker om at gøre det dyrere at være dansker«  
  Overfor DR forklarer Morten Messerschmidt, at klimaloven »bliver afgift på afgift og skat på skat«. Derfor har han trukket sit parti ud af klimaloven.  
  Da Morten Messerschmidt bliver spurgt om, hvorvidt den ene krone, som det forventes, at oksekød bliver dyrere efter en CO2-afgift er nok til, at DF vil forlade klimaloven, svarer partiformanden:  
  »Det handler for os ikke om den krone. Det handler om alle de afgifter og skatter, som efterhånden er indført i klimaets navn«, siger Morten Messerschmidt til DR og nævner blandt andet elafgifter, flyafgifter, plastikafgifter og industriafgifter.  
  Da I skrev under på klimaloven, havde du så en forventning om, at man kunne gøre det, fuldstændig uden at det ville koste noget?  
  »Jeg havde en forventning om, at regeringen mente lige så stærkt, som vi gjorde, at den sociale ulighed ikke måtte stige. At det ikke skulle være dyre for folkepensionisten, for den studerende, for den enlige mor, for førtidspensionisten og alle dem, der har det økonomisk svært«, svarer Morten Messerschmidt til DR.  
 
Liste ikon   Læs også:Lose sagde, at ny afgift ville koste 1000 arbejdspladser. Nye beregninger tegner et noget andet billede
Liste ikon   Han kaldte afgiften for tudetosset.Nu tager han »hatten af for det arbejde, som Troels og Stephanie har gjort«
 
null
null
  »Det er helt vildt«: Aftale sikrer en hidtil uset omkalfatring af det danske landskab  
  Vi bliver ved den grønne trepart. Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening og en af hovedpersonerne i regeringens grønne trepart, er stadig ved at fordøje konsekvenserne af den aftale, som landede mandag eftermiddag.  
  »Det er helt vildt. Den giver en omkalfatring af det danske landskab, som har potentiale til at løfte Danmark fra en skamfuld sidsteplads, når det gælder vild natur, til at være et land, som leverer substantielt på biodiversitet«, siger hun.  
  Det kan være svært at fatte, hvor omfattende ændringer aftalen fører med sig, hvis ordene på aftalens 43 sider bliver ført ud i det danske landskab.  
  Stiig Markager, professor ved Aarhus Universitet, beskriver, hvordan der langs Gudenåen vil være træer i hele åens længde, og man vil kunne sejle kajak i siderne under træernes grene. Andre vådområder vil blive helt eller delvis oversvømmet, når det dyrkede landskab med professorens ord »vender tilbage til tiden før 1900-tallet«.  
  »Jeg vil gerne tilslutte mig koret om, at det er historisk«, siger han.  
  Direktør Flemming Nielsen fra Den Danske Naturfond, som er sat i verden for at skabe en mere rig natur og renere vandmiljø, forudser, at de mange nye skove vil give en stor forandring.  
  »Når du kører igennem landskabet, vil den blive meget mere synlig i landskabet. Men det kommer til at tage tid. Når vi planter træer nu og frem til 2045, vil der gå 30-40 år, før de er store nok til at syne af noget i landskabet. Men den næste generation vil opleve et landskab, der er meget anderledes end de mere åbne landbrugslandskaber, vi har i dag«, siger han.  
 
Liste ikon   Klimaredaktør:Landbrugets klimaafgift er historisk. Men det virkelig vilde er, hvad ny aftale gør for naturen
Liste ikon   Overblik: Det indeholder den grønne trepartsaftale
 
   
  Det bedste fra Politiken  
nullFoto: Mads Nissen
nullFoto: Mads Nissen
  Karens gennembrud som musiker blev belønnet med en plads i et ungdomsblads ’pat-til-popstjerne’-test  
  Karen Rosenberg har udgivet en række plader siden sin debut i 2000. Og hun har set og hørt, hvad der siges og gøres i dele af musikbranchen, der lige nu har stort fokus på påstået sexisme fra nogle kunstneres side. Hun prøvede selv allerede dengang at sige fra: »Der er sikkert også kvinder før mig, der har sagt noget, men det er blevet tiet ihjel«, siger hun: »I musikbranchen har det i mange år været sådan, at du enten er en seriøs singer/songwriter eller baben, der ryster noget seriøs røv. Det er skideirriterende«.  
nullFoto: Peter Hove Olesen
nullFoto: Peter Hove Olesen
  Tidligere lærer: Alle aspekter af skolen mangler overskud. Og vi kan ikke drive ordentlig skole på baggrund af underskud  
  Nye lærere forlader folkeskolen efter blot tre år. Det bør være et advarselstegn, vi tager alvorligt, mener en tidligere folkeskolelærer: »Tre år. Tyg lige på den. Intet i skolen kan løses uden lærerne. Hvis vi ikke har de lærere, som følger eleverne i det lange seje træk, er det svært at komme til bunds i det mugne miljø, folkeskolen befinder sig i. Og så er det ikke kun lærerne, som flygter, så begynder de ressourcestærke elever også at sive. Det er, som en vis politiker engang har sagt, »at pisse på« eleverne, forældrene og lærerne, hvis ikke de her tal bliver taget alvorligt«.  
null
null
  Aftale ændrer Danmark: Fiskene vender tilbage og naturen bliver vild  
  Nu skete det. Det som mange simpelthen ikke troede kunne lade sig gøre.  
  Landbruget og naturelskerne er blevet enige om en model for, hvordan Danmark – som det første land i verden – kan indføre en afgift på landmændenes udledning af CO2. Afgiften er ganske vist beskeden, men til gengæld vil det danske landskab være forandret om 20 år, og vi vil igen få rent vand i vores fjorde og indre farvande.  
  Men har Danmarks Naturfredningsforening i trepartsforhandlingerne solgt klimaet til fordel for naturen og vandmiljøet? Og hvad skal der nu ske, hvis både naturen og klimaet denne gang skal have glæde af de gode hensigter? Det fortæller Politikens klimaredaktør Magnus Bredsdorff om i dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   I dag begynder Riverboat Jazzfestival i Silkeborg.
Liste ikon   I Storbritannien mødes den konservative premierminister Rishi Sunak og Labour-lederen Keir Starmer til den sidste fjernsynsdebat inden valget 4. juli.
 
   
  Dagens tegning  
null
null
  Tech-pusher  
  Techgiganter som META anklages for at fralægge sig ansvaret, når det gælder unges trivsel på de sociale platforme. Mark Zuckerberg, der ejer Facebook og Instagram, kaldes ligefrem ’den mest skadelige mand’ i tech.  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Karens gennembrud som musiker blev belønnet med en plads i et ungdomsblads 'pat-til-popstjerne'-test
 
 
 
2 Mental load i sølvbryllupskvarteret: »Min største lektie i mit ægteskab har nok været at fatte, at vi lever i forskellige verdener«
 
 
 
3 »En fucking skændsel«: Rishi Sunak gik ind i tv-studiet med endnu en ødelæggende skandalesag om halsen
 
 
 
4 Klimaredaktør: Landbrugets klimaafgift er historisk. Men det virkelig vilde er, hvad ny aftale gør for naturen
 
 
 
5 Henvendelser vælter ind til Politiken: Læge i psykiatrien opretter anonym mailkonto af frygt for at blive afsløret
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Vicedirektør for Bygninger Københavns Universitet
 
Frist:­ 06/08/2024   Københavns Universitet Læs mere
 
  Campusdirektør - Universitetsadministrationen, Campus Frederiksberg/City
 
Frist:­ 06/08/2024   Københavns Universitet Læs mere
 
  Skoleleder
 
Frist:­ 15/08/2024   Esrum Kost- og Friskole Læs mere
 
  Prorektor
 
Frist:­ 01/09/2024   IT-Universitetet Læs mere
 
  Uddannelseschef
 
Frist:­ 01/09/2024   IT-Universitetet Læs mere