‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
9. FEBRUAR 2024
 
Søren Astrup
Journalist
 
Niels Holst
Journalist, digital forsideredaktør
 
  Godmorgen.  
  Velkommen til det sidste morgennyhedsbrev inden vinterferien. Det er tilbage i din indbakke den 19. februar. I mellemtiden udkommer vort eftermiddagsnyhedsbrev, Dagens Overblik, som normalt.  
  Denne morgen handler nyhederne om en omstridt motorvej mellem Himmerland og Vendsyssel, der kan vise sig at være en klimabombe. Der er også nyt fra Moderaterne, der vil gøre det dyrere at være landmand og fra de unges politiske overbevisninger, som viser, at de to køn går hver sin vej. Og så er der jo Putin. Han siger i et interview, at han ikke vil angribe Polen og Letland.  
nullFoto: Claus Bjørn Larsen
nullFoto: Claus Bjørn Larsen
  Den er Danmarks dyreste vej i 15 år. Den er også en klimabombe  
  En tredje forbindelse over Limfjorden ved Aalborg står højt på nogle politikeres ønskeliste. Men den bliver - miljømæssigt set - ikke gratis. Tværtimod: Udslippet af drivhusgasser ved at bygge de planlagte 20 kilometer motorvej hen over øen Egholm bliver markant højere, end tidligere beregninger har vist.  
  En rapport fra Vejdirektoratet anslår det samlede udslip af drivhusgasser ved at bygge strækningen til at lande på 480.000 tons. Det er næsten 200.000 tons mere end tidligere anslået og svarer cirka til 70.000 danskeres årlige udslip.  
  »Det er et fuldstændig vanvittigt forbrug af vores resterende CO2-budget. Der er ikke nogen måde, man kan gennemføre sådan et projekt på og hævde, at man er et foregangsland, som arbejder for, at temperaturen ikke stiger mere end 1,5 eller 2 grader«, siger sekretariatschef Frederik Roland Sandby fra Klimabevægelsen.  
  Vejdirektoratets rapport kommer, to år efter at Benny Engelbrecht (S) måtte gå af som transportminister, fordi han havde holdt beregningerne af udslippet ved at bygge veje og jernbaner skjult for politikerne med den begrundelse, at de var for usikre til at indgå i politiske forhandlinger.  
 
Liste ikon   Truet idyl: Da vi går i land, slår stilheden os i møde. Det er snart slut, hvis det står til politikerne
Liste ikon   Miljøadvarsel: Vi plastrer landet til med motorveje
 
nullFoto: Emma Sejersen
nullFoto: Emma Sejersen
  Nu vil Moderaterne have sat afgifterne på kød op  
  Det kan godt være, at maden bliver dyrere for almindelige mennesker. Men nu er Henrik Frandsen med på at sætte højere afgifter på fødevarer så som oksekød. Han er klimaordfører for Moderaterne, der nu vil øge kravene til landbruget.  
  På partiets politiske dosmerseddel står en øget planteproduktion, en ny klimaafgift på landbruget og en grøn jordfond, der skal opkøbe landbrugsjord med det formål at bruge arealerne til grønne formål såsom skovrejsning eller opstilling af vedvarende energianlæg. Derudover skal udtagning af 100.000 hektar lavbundsjorder ske tidligere end 2030, som er aftalen i øjeblikket.  
  »Når en vare er meget klimaskadelig, skal der være en høj afgift. Oksekød skal selvfølgelig have den højeste afgift. Men vi har ikke lagt os fast på en konkret afgift. Vi vil give dem et tilbud, der er så godt, at de ikke kan sige nej«, forklarer han.  
  Netop prisen på oksekød har tidligere været en varm politisk kartoffel. Statsminister Mette Frederiksen (S) gjorde det i valgkampen klart, at hun ikke ville gøre det dyrere for en mor til tre at lave spaghetti med kødsovs: »Jeg har ikke lyst til at lægge ekstra afgifter på det, jeg betragter som helt almindelige fødevarer«, sagde hun.  
 
Liste ikon   Hektisk: Ekspertudvalg udskyder atter en gang rapport om CO2-afgift for landbruget
Liste ikon   Vismænd: En afgift i køledisken giver ikke mening
 
nullFoto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
nullFoto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
  Unge drenge og piger går politisk set hver sin vej  
  Ved sidste uges skolevalg gik 30 procent af elevernes stemmer til Liberal Alliance. Selv om der altså blot er tale om skoleelever og et valg uden synderlig betydning, kan det tydes som de første tegn på en enorm forandring i fremtidens politiske landskab, forklarer valgforsker Kasper Møller Hansen, der er professor på institut for statskundskab på Københavns Universitet.  
  Han fremhæver den omstændighed, at det afhænger af kønnet, hvorvidt de unge bevæger sig til venstre eller til højre: »Det er virkelig voldsomt, hvordan de unge deler sig. Forskellen mellem kønnene har aldrig været større. Mændene går til Liberal Alliance, og kvinderne går til venstre – til SF, De Radikale og Enhedslisten«, siger han til Kristeligt Dagblad.  
  Der er ifølge ekspert i politisk psykologi Michael Bang Petersen fem store personlighedstræk, der er etableret gennem forskning. Et af dem er menneskets åbenhed over for nye oplevelser. Hvis man scorer højt her, vil der være større sandsynlighed for, at man er venstreorienteret i forhold til kulturelle emner som integration og ret og straf, forklarer han. Et andet træk er ens forhold til pligt og behov for orden. Her scorer man som regel højere, hvis man er konservativt orienteret.  
 
Liste ikon   Læs også: Skoleelever er tilsyneladende vilde med Liberal Alliance. Det siger noget om deres forældre
Liste ikon   Partimateriale: Løbesedler fra skolevalget vækker opsigt
 
nullFoto: Gavriil Grigorov/Ritzau Scanpix
nullFoto: Gavriil Grigorov/Ritzau Scanpix
  Putin afviser at ville angribe Polen og Letland  
  Den russiske præsident, Vladimir Putin, har ikke talt med vestlige medier i to år. Ikke siden Rusland invaderede Ukraine. Men ved midnat dansk tid har den amerikanske tv-vært Tucker Carlson udgivet et mere end to timer langt interview med den russiske præsident, hvor Putin primært taler om krigen i Ukraine.  
  Tucker Carlson præsenterer selv interviewet og forklarer at han - selvfølgelig - starter med at spørge, hvorfor russerne angreb ukrainerne i 2022. Som svar får han - og seerne - en næsten halv time lang historietime, hvor Putin fortæller om Ukraines historie og den tætte tilknytning til Rusland.  
  Ifølge Tucker Carlson er det svar nok det tætteste, vi kommer på et svar: »Om man er enig eller ej, så mener Rusland, at de har et historisk krav på dele af Ukraine. Så vi mener, at det er et oprigtigt svar på, hvad han mener om konflikten«, siger han ifølge DR om interviewet, hvor Putin også afviser at ville invadere Polen eller Letland  
 
Liste ikon   Portræt: Putin mødte en kamphane, der deler vandene
Liste ikon   Læs også: Kontroversiel amerikansk tv-vært lancerer streamingtjeneste
 
   
  Det bedste fra Politiken  
Hejremanden (th.) er en typisk figur fra Hayao Miyazakis animistiske natursyn, hvor naturen er en ven og en trussel på samme tid. Mahito (tv.) er først bange for ham, så irriteret og altid på vagt over for ham, selv om han udvikler sig til lidt af et klovnet sidekick, der sikrer den humoristiske energi, som findes i mange mesterlige Miyazaki-film. .Foto: Camera Film
Hejremanden (th.) er en typisk figur fra Hayao Miyazakis animistiske natursyn, hvor naturen er en ven og en trussel på samme tid. Mahito (tv.) er først bange for ham, så irriteret og altid på vagt over for ham, selv om han udvikler sig til lidt af et klovnet sidekick, der sikrer den humoristiske energi, som findes i mange mesterlige Miyazaki-film. .Foto: Camera Film
  6 hjerter: Mesteren takker af med sit mest storslåede værk nogensinde  
  Vi er i 1940’ernes Tokyo. De amerikanske bomber forvandler byen til en skyline af flammer, der breder sig panoramisk i hele lærredets bredde. Allerede fra starten af ’Drengen og hejren’ sidder man med åben mund.  
  Den 12-årige dreng Mahito løber gennem gaderne med en hast, der sammen med flammernes bølgende hede får billedet til at flimre. Og det med en voldsomhed i udtrykket, som jeg ikke mindes at have set før hos den japanske animationsmester Hayao Miyazaki. Han kaster os ind i endnu en tragedie, og endnu et barn ind i en verden ødelagt af mennesker. Krig og klimakatastrofer. Rå realisme og magiske fantasier med en animeret natur, der skal lade barnet stille det evige spørgsmål i Miyazakis film: Hvordan lever man?. Det stiller Mahito i ’Drengen og hejren’, hvis oprindelige titel netop var det spørgsmål.  
  Her i Tokyos brændende gader lader Miyazaki sin streg sitre som grafer på en seismograf og farverne flakke aggressivt og formløst i hele billedets bredde. Det er desorienterende, overvældende og smukt.  
Det er slut med benskinner, fodboldstøvler og jord på knæene. Nicoline Sørensen (tv.) og Luna Gevitz er i gang med livets næste kapitel. .Foto: Thomas Borberg
Det er slut med benskinner, fodboldstøvler og jord på knæene. Nicoline Sørensen (tv.) og Luna Gevitz er i gang med livets næste kapitel. .Foto: Thomas Borberg
  »Pludselig kunne jeg ikke længere forklare, hvorfor jeg overhovedet spillede«  
  Hvorfor i alverden stopper to landsholdsspillere midt i en drømmetilværelse som professionelle i udlandet fodboldkarrieren i en alder af henholdsvis 26 og 29 år?  
  De korte svar findes ikke. De uddybende svar handler om vilkår, ligestilling, manglende respekt og en vægtskål, der var tippet den forkerte vej.  
  Nu er det jo op til Luna Gevitz og Nicoline Sørensen at give svaret på, hvorfor de før tid er vendt hjem fra Frankrig og England. Derfor sidder de denne januardag, mens frosten stadig har fat, i Brøndbys klubhus med ryggen til en snedækket bane, hvor de har udkæmpet talrige drabelige opgør mod hinanden.  
nullFoto: Emil Bay
nullFoto: Emil Bay
  Politiets nye dna-våben kan løse gamle sager  
  Tirsdag formiddag troppede politiet op på et slagteri i Nordjylland og arresterede en 53-årig mand. Manden blev sigtet for drabet på Hanne With, som nytårsnat 1990 blev stukket ihjel i sin lejlighed i København.  
  Gennem ny og banebrydende brug af dna-materiale mener Københavns Politi, at de efter mere end 30 års søgen endelig har identificeret en gerningsmand.Men hvordan kan den nye brug af dna hjælpe politiet? Og vil den føre til, at flere uopklarede sager kan afsluttes? Det svarer tidligere chef for Kriminalteknisk Afdeling Frank Jensen på i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Udenrigsminister Lars Løkke (M) er klokken 9 kaldt i åbent samråd for at redegøre for hændelsesforløbet og sikkerhedsforanstaltningerne omkring hans deltagelse i et videomøde, hvor han ufrivilligt indgik i en samtale med en person fra en russisk komikergruppe, der udgav sig for at være kommissionsformanden for Den Afrikanske Union.
Liste ikon   Østre Landsret ventes at afslutte en ankesag mod syrisk mand, der i Retten i Odense blev idømt tre års fængsel for at have vekslet penge, som stammede fra ulovligheder. Cirka 10 millioner kroner drejede det sig om. Sagen er del af et større kompleks kaldet Operation Rome
Liste ikon   Restaurantfestivalen Dining Week begynder. Den finder sted hvert år i uge 7, og igen ventes en lang række restauranter at deltage over hele landet.
 
   
  Dagens tegning  
Foto: Mette Dreyer/POLITIKEN
Foto: Mette Dreyer/POLITIKEN
  Zar Vladimir  
  Putins udfordrer til præsidentvalget, Boris Nadesjdin, har ikke fået lov til at stille op.  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Læser: Jeg tror ikke, mine kolleger ved, at de yngre generationer synes, det er den værste emoji at bruge
 
 
 
2 Nekrolog: Han blev hyldet for sit mod, men han endte med at lide i »det tungeste mørke«
 
 
 
3 Pludselig kommer kvinden, der bor i Hanne Withs gamle lejlighed, ud ad hoveddøren
 
 
 
4 Pludselig dukker Brian Westergaard op i skjorteærmer og sandaler: De kan godt glemme de krav til mit kolonihavehus
 
 
 
5 91-årig lægger navn til sagen, der kan stoppe Trump: Torsdag holdes hendes tilholdssted hemmeligt for hendes egen beskyttelse
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Direktør
 
Frist:­ 27/02/2024   Hvidovre Kommune Læs mere
 
  Direktør - FGU Syd- og Vestsjælland
 
Frist:­ 03/03/2024   FGU Syd- og Vestsjælland Læs mere
 
  Direktør til Ballerup Kommune
 
Frist:­ 25/02/2024   Ballerup Kommune Læs mere
 
  Direktionsassistent - DTU Management
 
Frist:­ 03/03/2024   DTU - Danmarks Tekniske universitet Læs mere
 
  Direktør
 
Frist:­ 28/02/2024   Tegnestuen Mejeriet Læs mere