Loading...
Nu får alle arbejdspladser en udstrakt hånd til at åbne op for mere hjemmearbejde som følge af en ny bekendtgørelse og vejledning fra Arbejdstilsynet. Nye regler skal sikre større fleksibilitet til hjemmearbejde og holde hånden under arbejdsmiljøetNu får alle arbejdspladser en udstrakt hånd til at åbne op for mere hjemmearbejde som følge af en ny bekendtgørelse og vejledning fra Arbejdstilsynet. Der ligger et stort potentiale på arbejdsmarkedet i, at flere arbejdspladser giver fleksibilitet til medarbejdere, der ønsker at arbejde hjemme.
Arbejdspladsernes mange spørgsmål om arbejdsmiljøreglerne for hjemmearbejde bliver nu besvaret med en ny bekendtgørelse og vejledning fra Arbejdstilsynet. De følger af den politiske aftale der blev indgået tidligere på året på området. Her blev der sikret klarhed om, at de særlige regler om indretning af en skærmarbejdsplads i hjemmet, skal træde i kraft efter mere end to dages regelmæssigt hjemmearbejde ugentligt.
Akademikernes formand Lisbeth Lintz, er glad for, at spørgsmål om hjemmearbejde nu bliver lettere at håndtere for arbejdspladserne.
”Hvis Corona-pandemien på nogen måde skal siges at have betydet noget positivt for arbejdspladserne, må det være de mange fordele og fleksibilitet, vi så ved øget hjemmearbejde for både medarbejdere og virksomheder. Nu er der så sørget for, at virksomhederne får nemmere ved at håndtere reglerne omkring det, og derfor må det næste mål naturligt være, at flere af de mange medarbejdere vi ser ønsker mere hjemmearbejde, får mulighed for det”, siger Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne.
Akademikerne er tilfredse med, at der fra Arbejdstilsynet side nu bliver klare røde linjer op om fysisk og psykisk arbejdsmiljø i forbindelse med arbejdspladsernes håndtering af hjemmearbejde.
”Vi får langt mere fleksible medarbejdere og arbejdspladser ved at udnytte mulighederne for hjemmearbejde, men det betyder ikke, at der så kan slækkes på krav om godt arbejdsmiljø, fordi man nu er mindre på arbejdspladsmatriklen. Ingen skal føle sig isoleret, glemte eller presset til arbejde hjemme – uanset om man har en skærmarbejdsplads eller ej. Derfor imødeser Akademikerne, at virksomhedernes APV’er fremover specifikt omfatter forhold om hjemmearbejde”, siger Lisbeth Lintz, og fortsætter:
”Til trods for de seneste års erfaringer er hjemmearbejde stadig ukendt land, når det kommer til konsekvenserne for arbejdslivet, arbejdsmiljøet og samarbejdet på arbejdspladserne. Vi ved, at en ergonomisk skærmarbejdsplads kan indrettes i hjemmet for under 5.000 kr. og at det gør en konkret forskel i forhold til gener i nakke og skuldre. Men ny forskning tyder også på, at det psykiske arbejdsmiljø har stor betydning, og desto vigtigere er det, at den planlagte evaluering af bekendtgørelsesændringen inden for de næste år går i dybden, så vi får ordentligt vidensgrundlag at vurdere, hvorvidt de nye aftaler og regler på området rammer rigtigt”, siger Lisbeth Lintz.
Hjemmearbejde handler ikke kun om arbejdsmiljø. Derfor har Akademikerne udgivet en serie publikationer henvendt til arbejdspladser, tillidsrepræsentanter og medarbejdere omhandlende hjemmearbejde.
Akademikernes vejledning til indgåelse af lokalaftaler om hjemmearbejde i det offentlige Inspirationsoplæg til en virksomhedspolitik og samarbejde om hjemmearbejde i det private Vilkår og rammer for hjemmearbejde i privatsektoren
Læs mere om den ny bekendtgørelse om hjemmearbejde her Læs mere om den nye vejledning i hjemmearbejde fra Arbejdstilsynet her Akademikerne er hovedorganisation for 464.800 offentligt og privatansatte, og udgør den akademiske fagbevægelse.
Følg Akademikerne på Twitter her. Følg Akademikernes formand Lisbeth Lintz på Twitter her. Akademikernes hjemmeside finder du her.
|
Loading...
Loading...