‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
 
 
 
 
POLITIKEN MORGEN
 
 
 
En tredje vaccine kan måske snart tages i brug i kampen mod corona i Danmark og de andre EU-lande. Foto: Sai Aung Main / AFP
Godmorgen
 
I går blev nedlukningen af store dele af samfundet forlænget i tre uger til slutningen af februar. Selv om coronasmitten i Danmark er for nedadgående, breder en mere smitsom britisk coronamutation sig, og det gør det uforsvarligt at åbne op på nuværende tidspunkt.
 
Det er i sandhed en kold og mørk tid, men der er også lys forude.
 
Inden dagen er omme kan Danmark og de øvrige EU-lande have en tredje vaccine i arsenalet i kampen mod covid-19. Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) ventes at godkende en vaccine fra svensk-britiske AstraZeneca, som Danmark har bestilt flere end to millioner vaccinedoser fra.
 
Hvis den som forventet bliver godkendt senere i dag, vil det være kulminationen på et uskønt forløb, hvor firmaet og EU er røget i totterne på hinanden, fordi AstraZeneca har meddelt, at det er bagud med produktionen og ikke kan levere det lovede antal vaccinedoser i de kommende måneder til EU-landene, der ellers har skudt millioner af euro ind i udviklingen af vaccinen.
 
Herhjemme holder de danske sundhedsmyndigheder dog fast i, at hele den voksne befolkning kan være vaccineret inden sommerferien trods nedgangen i vacciner fra AstraZeneca, og det kan endnu en vaccine, fra den amerikanske medicinalvirksomhed Novavax, måske bidrage til.
 
Vaccinen har ifølge Ritzau vist sig at være næsten 90 procent effektiv i det afsluttende fase 3-studie, og Novavax ventes inden længe at ansøge om en godkendelse hos blandt andet EMA, så den også kan blive taget i brug.
 
Men spørgsmålet er, om Danmark og andre rige lande virkelig bør vaccinere hele den voksne del af befolkningen?
 
Det mener flere eksperter er værd at diskutere, for når de rige lande hapser alle vaccinerne, bliver der frit slag for at nye – og måske farligere – mutationer kan opstå og brede sig i fattigere lande, hvor der ikke er råd til at købe vacciner og massevaccinere befolkningen, skriver Politiken.
 
»Hvis rigtig mange lande har epidemien kørende, er der mange muligheder for, at virus kan mutere, og nye varianter opstår, som man ser i Brasilien. Det mest bekymrende er, at der kan opstå en coronavariant et sted i verden, som spreder sig og ødelægger den immunitet, der er bygget op allevegne – også i velstående landes befolkninger med vacciner og naturlig immunitet«, siger professor Lone Simonsen, pandemiforsker ved Roskilde Universitet.
 
     
 
Lyntest-firma kritiseres for social dumping
 
Vi bliver i coronasporet, hvor firmaet Medicals Nordic i Politiken kritiseres for »daglejervilkår« og »social dumping«, når det hyrer prøvetagere til at foretage lyntest, som danskerne har kunnet få siden slutningen af sidste år på statens regning. Prøvetagerne er ofte unge og ufaglærte og er blandt andet ikke sikret løn under sygdom og har hverken ret til en vagtplan eller et vist antal timer.
 
»Vilkårene animerer de ansatte til at gå på arbejde, selv om de er syge. De agerer som en slags frontpersonale i epidemien og har med flere hundrede mennesker at gøre dagligt«, siger lektor i arbejdsret ved Syddansk Universitet Christian Højer Schjøler.
 
Politiken har tidligere afdækket, hvordan firmaet i strid med datalov og kontrakter delte testede borgeres følsomme data via de ansattes telefoner og WhatsApp.
 
     
 
Partier sender advarsel til styret i Hongkong
 
I Folketinget er samtlige partier inklusive de to grønlandske partier Siamut og Inuit Ataqatigiit gået sammen om en støtteerklæring til Uffe Elbæk og Katarina Ammitzbøll fra henholdsvis Frie Grønne og De Konservative, som den prokinesiske regering i Hongkong er på nakken af og overvejer at retsforfølge, skriver Politiken. Årsagen er, at de to folketingspolitikere sidste år hjalp demokratiforkæmperen Ted Hui med at flygte fra Hongkong til Danmark, men i støtteerklæringen advarer partierne på Christiansborg om, at en retssag mod de to vil føre til en diplomatisk konflikt med Danmark.
 
     
 
Mandlige værter tjener mere end kvindelige på DR
 
Mandlige tv-værter på Danmarks Radio får en en højere løn end deres kvindelige kolleger. Det viser en redegørelse fra Kulturministeriet, som MediaWatch har fået aktindsigt i, skriver Politiken. De mandlige tv-værter i DR får i gennemsnit 4,5 procent mere i løn end deres kvindelige kolleger. Forskellen mellem radioværters løn er mindre og ligger på 1,1 procent i mændenes favør. Redegørelsen er bestilt af kulturminister Joy Mogensen (S), efter at tv-vært Sofie Linde ved en prisuddeling i fjor sagde, at der blev gjort forskel på mandlige og tv-værter.
 
     
 
Trump skal hjælpe med at vinde midtvejsvalg
 
USA’s tidligere præsident Donald Trump mødtes torsdag med mindretalslederen i Repræsentanternes Hus, republikaneren Kevin McCarthy, i Florida.
 
Her talte de blandt andet om Det Republikanske Partis fremtid, hvor Trump gør op med spekulationerne om, at hans tid i partiet er omme. Han skal nemlig hjælpe med at vinde Repræsentanternes Hus tilbage fra Demokraterne ved valget i 2022, skriver Ritzau.
 
»I dag (torsdag, red.) forpligtede præsident Trump sig til at hjælpe de valgte republikanere i Repræsentanternes Hus og Senatet i 2022, udtaler McCarthy i en erklæring, som Trump-lejren har sendt ud efter mødet.
 
     
 
Lyt til dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’
 
Ditlevsen - verden er blevet ramt af Tove-feber
 
Mere end 40 år efter sit selvmord ser Tove Ditlevsen ud til at stå over for et internationalt gennembrud. The New York Times udråber hendes selvbiografi ’The Copenhagen Trilogy’ til et mesterværk. Verden er blevet ramt af Tove-feber. Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen fortæller om Tove Ditlevsen – og enhver forfatters amerikanske drøm. Klik her og lyt med.
 
     
 
Det sker i dag
 
 
Tibetkommissionen fortsætter afhøringer i sagen om politiets håndtering af kinesiske besøg gennem årene. En af dem, der skal afhøres er tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.
 
 
Et ekspertudvalg kommer klokken 14 med evaluering af regeringens og myndighedernes coronahåndtering. Gruppen skal blandt andet vurdere, om der er begået fejl undervejs.
 
 
Retten på Frederiksberg ventes at afslutte en nævningesag, hvor en 54-årig mand er anklaget for at have holdt sin hustru indespærret i en lejlighed i mere end to år. Tiltalen drejer sig også om voldtægt og vold samt om vold mod tre børn i familien.
 
     
 
Det skete på dagen i dag
 
 
1801: Det ældste af de militære hæderstegn, Søværnets medalje også kaldet Holmens Hæderstegn, stiftes af kong Christian den 7.
 
 
1861: I USA bliver Kansas stat nummer 34.
 
 
1886: Den tyske ingeniør Karl Benz får patent på sin trehjulede ’motorwagen’, som er den første reelle bil.
 
 
1996: Frankrigs præsident Jacques Chirac meddeler, at han stopper landets atomprøvesprængninger. Testene er foregået i Fransk Polynesien og bliver stoppet efter omfattende internationale protester.
 
     
 

 
 
 
Med venlig hilsen
 

Journalist, digital forsideredaktør på Politiken
 
 
 
ANALYSE
 
 
 
En for hurtig genåbning kan resultere i britiske tilstande på landets hospitaler. Men kan statsministeren modstå presset?
 
 
 
Annonce
 
Annonce
Annonce
 
 
ÅRGANG 20
 
 
 
»Om der så havde stået 50 kamerafolk, så havde jeg været ligeglad i den situation«
 
»Om der så havde stået 50 kamerafolk, så havde jeg været ligeglad i den situation« »Om der så havde stået 50 kamerafolk, så havde jeg været ligeglad i den situation«
 
 
 
MEST LÆSTE DE SENESTE 24 TIMER
 
1 Live: Følg de seneste nyheder om coronavirus
 
 
 
2 Stephanie fra ’Årgang 0’ kritiserer TV 2: Hvorfor var der ingen, der sagde noget til mine forældre?
 
 
 
3 Dubai er blevet et Covid Casablanca. En neutral zone i ørkenen befolket af influencere, bondefangere og yogatubere
 
 
 
4 Statsministeriet indkalder til pressemøde i aften klokken 18: Restriktioner ventes at blive forlænget tre uger
 
 
 
5 For 5 år siden fyrede Poul Madsen svindelanklaget journalist. Nu hjælper han Ekstra Bladet med at tjene penge på kviklån
 
 
Annonce
 
 
 
Ambitiøs og velfungerende skole på Duevej søger skoleleder
 
Frist: 07/03/2021 Læs mere
 
IT Projekt Manager til IT-Sekretariat
 
Frist: 10/02/2021 Læs mere
 
Genopslag - Er du vores nye fritids- og kulturchef?
 
Frist: 02/03/2021 Læs mere
 
Genopslag: Er du vores nye viceskoleleder, der kan få pædagogik og økonomi til at understøtte vores udviklingsorienterede lilleskole?
 
Frist: 22/02/2021 Læs mere
 
Styrelsen for Patientsikkerhed søger en akademiker til Ledelsessekretariatet
 
Frist: 22/02/2021 Læs mere
 
Se alle jobs