Klik her hvis dette nyhedsbrev ikke vises korrekt

DTR Web     Afmeld Nyhedsbrev  
 

   
 

Nyhedsbrev fra Dansk Taxi RÃ¥d - uge 10

Ministerspørgsmål om lægevagtskørsel i limousiner

Et flertal i Region Syddanmarks forretningsudvalg valgte på et møde tirsdag i denne uge at anbefale regionsrådet at genudbyde lægevagtskørslen i regionen, efter at regionens tildeling af lægevagtskørslen til Dantaxi blev underkendt i Klagenævn for Udbud den 25. februar. Klagenævnet underkendte dermed en fortolkning af loven oprindelig afgivet af Færdselsstyrelsen, hvor limousiner kun kan anvendes ved krav om særlig indretning eller særligt udstyr, som taxien vanskeligt kan opfylde.

Transportordfører fra Socialdemokraterne, Rasmus Prehn har stillet spørgsmål til ministeren blandt andet på baggrund af oplysninger fra Dansk Taxi Råds nyhedsbrev. Således spørger Rasmus Prehn:

”Ministeren bedes kommentere nyheden ”Klagenævn tillader lægevagtskørsel i limousiner”, bragt den 26. februar 2016 på Dansk Taxi Råds hjemmeside www.taxi.dk.”

Rasmus Prehn beder også ministeren bekræfte, at den gældende lovgivning betyder, at en tilbudsgiver med taxibevilling har ret til at udføre opgaven med lægevagtkørsel før en tilbudsgiver, der har limousinetilladelse, uanset prisen. Han beder yderligere ministeren redegøre for, hvordan Færdselsstyrelsens fortolkning – at limousiner kun kan anvendes til lægevagtkørsel ved krav om særlig indretning eller særligt udstyr, som taxien ikke kan opfylde – kan være i overensstemmelse med den netop afgivne afgørelse fra Klagenævnet for Udbud i forhold til lægevagtkørsel i Region Syddanmark. Endelig spørger Rasmus Prehn, om ministeren mener, at der er behov for at præcisere den nuværende lovgivning i forhold til lægevagtkørsel, så der ikke sker en ulige konkurrence mellem taxikørsel og limousinekørsel?

Regionsrådet træffer endelig afgørelse om hvorvidt, kørslen genudbydes på regionsrådsmødet den 29. marts.

Fokus på flextur

Børsen har i denne uge sat fokus på Flextur og døbt kørselsordningen for et ”kommunal Uber”. En kortlægning viser, at antallet af Flexture er eksploderet gennem de sidste fire år. Antallet af passagerer er steget fra 317.000 i 2012 til 850.000 i 2015. Det samlede kommunale tilskud er mere end tredoblet på de fire år fra 24 millioner kroner i 2012 til 85 millioner kroner i 2015. Movia, der kører de fleste Flexture, er kommunaltilskuddet steget fra ni millioner kr. til 45 millioner kroner på de fire år. I 86 af landets 98 kommuner er det i dag muligt at bestille en flextur, som kører til en langt billigere pris på grund af det kommunale tilskud end den klassiske taxitur. Flexturs succes har fået Næstved Kommune til at foretage en opbremsning ved at opgive Flextur inden for bygrænsen. Tiltaget kommer efter, at flere og flere har forladt bybusserne og i stedet tage en Flextur, som borgmester i Næstved, Carsten Rasmussen, S, over for Børsen betegner som en taxiordning.

Danske myndigheder har fejlet i Uber-sagen

Når Danmark lige nu venter på en afgørelse i EU, så er det i virkeligheden en dårlig undskyldning og et alibi for at lade stå til. Så kontant er kritikken af de danske myndigheders håndtering af Uber-sagen fra Michael Nielsen, der er direktør for Europa-afdelingen i The International Road Transport Union (IRU), der varetager blandt andre Dansk Taxi Råds interesser i EU.

”Danmark behøver overhovedet ikke vente på afgørelsen i EU. Når myndighederne tøver, så er det fordi, de er bange for at gøre noget. Trafikstyrelsen har anmeldt Uber for brud på taxiloven og kaldt det ulovligt. Det er da bare at gå ud og håndhæve det, og så må Uber vente med at køre til reglerne er ændret på området. Problemerne opstår, når myndighederne ikke håndhæver loven. I Danmark har håndhævelsen været utrolig svag”, siger Michael Nielsen.

I mere end 16 måneder har Uber været politianmeldt for overtrædelse af taxiloven. Sagen har stået stort set stille og bortset fra seks prøvesager mod Uber-chauffører, der skal for retten den 26. april i år, så har den amerikanske virksomhed indtil videre haft frit spil i Danmark. Senest har Justitsminister Søren Pind bestemt, at de danske myndigheder skal afvente en EU-afgørelse i spørgsmålet om hvorvidt, Uber er en teknologivirksomhed eller en transportvirksomhed. Det kan nemlig have indflydelse på, hvordan man skal gribe ind over for Uber. Men det er noget vrøvl siger Michael Nielsen.

”Det er politikerne, der har lavet reglerne. Det er også politikerne, der kan ændre reglerne, hvis de mener, der er behov for det. Men de må håndhæve de gældende regler, indtil nye er indført og det ændrer en kendelse i EU ikke på”, fastslår Michael Nielsen.

Strukturforslag godt modtaget

Bestyrelsen i Dansk Taxi Råd har i denne uge præsenteret forslaget om en strukturændring for medlemsforeningernes bestyrelser i region Nordjylland, Midtjylland og i Syddanmark. Forslaget ændrer måden hvorpå bestyrelsen vælges således, der ikke længere sker et valg i de enkelte regioner, men fremadrettet vælges bestyrelsen af medlemmerne på generalforsamlingen. Forslaget lægger desuden op til, at bestyrelsen konstituerer sig selv med formand og næstformand.

”Medlemmerne har taget godt mod forslaget og jeg synes, der er blevet stillet relevante og gode spørgsmål til forslaget. Det er en forandring og vi ved, at nogle er bekymrede for at miste den lokale repræsentant. Derfor har vi også foreslået, at der skal være mindst én repræsentant fra Østdanmark og tilsvarende én fra Vestdanmark, selv om vi i bestyrelsen er overbeviste om, at medlemmerne sagtens kan sammensætte Dansk Taxi Råds bestyrelse bredt”, siger John Lindbom, formand for Dansk Taxi Råd.

I næste uge debatteres forslaget i region Sjælland og der planlægges desuden et møde særskilt for landvognmændene. Planen er at forslaget sættes til afstemning ved Dansk Taxi Råds generalforsamling den 29. april i Vejle.

Læs mere

 

 

Dansk Taxi RÃ¥d | Valhøjs Allé 126 | 2610 Rødovre