Du modtager denne mail da du abonnerer på Det Økologiske Spisemærke nyhedsbrev Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
Logo af Det Økologiske Spisemærke
Fødevarestyrelsens logo
Økologisk Landsforening Logo
 
 
Årets Kok og Årets Tjener 2024 FoodExpo den 17. marts 2024
 
Siden 1992 har Årets Kok været et centrum for at fremhæve kokkeuddannelsen. Året kok og året tjener har i høj grad været med til at gøre kokkefaget og tjenerfaget meget værdifuldt.
 
Titlen som Årets Kok er blevet et symbol på fagkundskab og kreativitet, og tidligere vindere tæller nogle af landets dygtigste og mest kendte kokke.
 
Danmarksmesterskaberne for professionelle kokke og tjenere, arrangeres bl.a. af HORESTA og 3F. Årets Tjener har været afholdt siden 2006, og siden da er titlen som Årets Tjener blevet uddelt til nogle af landets dygtigste tjenere. Hvert år samles de bedste talenter for, at konkurrere om disse præsigefyldte titler.
 
Dette gør sig også gældende i år 2024.
 
FINALEN I finalen konkurrerer deltagere i Årets Kok og Årets Tjener samtidigt. Kokkene skal lave en 3-retters menu inden for 6 ½ time, mens tjenerne dækker deres bord og udfører udvalgte discipliner.
 
Præmierne inkluderer:
kr. 40.000 til vinderen,
kr. 10.000 til nummer to
kr. 5.000 til nummer tre, samt diplom og gave til alle finalister.
 
Se året finalister HER
 
Gå ikke glip af denne enestående begivenhed, der finder sted den 17. marts 2024, som en del af fødevaremessen FoodExpo, i Messecenter Herning.
PRAKTiSK INFO
Program: Program for alle dagene kan læses HER 
  
 

Den svenske tilgang til at fremme indkøb af økologi i det offentlige har vist sig at være en succes

Andelen af økologiske fødevarer, der indkøbes i den svenske offentlige sektor, toppede med 39 pct. i 2019, men er siden stagneret på et niveau på 37-38 pct. i 2023, hvilket stadig er langt over de øvrige nordiske lande.
 
Økologiandelen  i de offentlige køkkener i Danmark var på 28 pct. i 2022, mens det samlede foodservice marked havde en økologiandel på 13 pct. (Danmarks statistik 2022).
 
Den svenske skolemadsordning, som siden 1975 har sikret gratis skolemad til alle 6-15-årige elever, betyder at der bliver serveret langt flere offentlige måltider i Sverige og at skolemaden formentlig er med til at hæve økologiprocenten. Samtidig har svenskerne italesat økologi i en bredere kontekst og koblet det med generel sundhed. Det er også en forklaring på svenskernes succes med at få økologien ind i de offentlige køkkener.
 
Den svenske præstation er endnu mere bemærkelsesværdig, når man tænker på, at den svenske regering har investeret meget få økonomiske ressourcer i programmet.
Dette fremgår af en netop offentliggjort forskningsrapport fra Professor Carsten Daugbjerg fra IFRO på Københavns Universitet.
 
De primære initiativer har været to frivillige nationale mål for den svenske offentlige sektors indkøb af økologiske fødevarer. I 2006 fastsatte regeringen et nationalt frivilligt mål om, at 25 % af de fødevarer, der indkøbes af den offentlige sektor som helhed, skulle være økologisk inden 2010.Dette blev opnået i 2013.
 
I 2017 kom yderligere et nyt frivilligt nationalt mål om, at 60% skulle være økologisk inden 2030.
Den begrænsede rolle, som den centrale regering spillede i at hjælpe med at opfylde målene, betød, at ikke-statslige organisationer (NGO'er) spillede en vigtig rolle i at fastholde fokus på at nå målene og yde støtte til at nå dem.
 
En afgørende faktor for Sveriges succes har sandsynligvis også været initiativet fra organisationen EcoFoodCentre.
Siden 2011 har de opereret et benchmarking-system kaldet Ekomatligan, som er en systematisk undersøgelse og evalueringsmetode, hvorpå kommuner og regioner kan sammenligne sig på forbruget af økologiske fødevarer og derved motiveres til at forbedre sig.  
 
Vil du vide mere, kan du læse hele rapporten
Benchmarking organic food procurement in the public sector: Lessons from the Swedish experience”, der som forskningsrapport er udarbejdet på engelsk.
 
 
 


Har du brug for en opdatering på reglerne for Det Økologiske Spisemærke?
 

Tilmeld dig vores gratis webinar!

Fødevarestyrelsen afholder løbende webinarer i 2024, hvor du kan høre mere om Spisemærket og få hjælp til, hvad du skal gøre for at få det.

Du kan som offentlig eller privat spisested nemt ansøge om at få Det Økologiske spisemærke, og så er det er endda gratis at få mærket.

Der er stadig ledige pladser på webinarerne

Den 20. marts

Den 17. april

Den 8. maj

Den 11. juni

Tilmeld dig med det samme HER

 

 
Med venlig hilsen
Fødevarestyrelsens Økologi Team