View this email in your browser
Nyhedsbrev 20. december 2019
Glædelig jul og velkommen til det sidste nyhedsbrev fra CISU i 2019
 
I det kan du blandt andet læse om 20 millioner kroner til begejstring, om gratis adgang til Altinget og om seneste runde i civilsamfundspuljen.
 
Du modtager nyhedsbrevet, fordi du enten er en kontaktperson for en medlemsorganisation eller har tilmeldt dig på CISUs hjemmeside. Det er der omkring 2500 mennesker, der har gjort, og tak for det.
 
Dette nyhedsbrev ser lidt anderledes ud end det plejer. Det skyldes først og fremmest nogle tekniske omlægninger, der giver os mulighed for at præsentere vores nyheder på en ny måde. I CISUs nyhedsbrev vil du fortsat kunne læse om blandt andet:
  • nyheder fra CISU
  • kommende kurser og møder for medlemsorganisationer
  • udvalgte nyheder med relevans for CISUs medlemsorganisationer
Skulle du have input til det sidste, må du meget gerne skrive til mig. Det gælder også, hvis der er arrangementer, der skal med på den populære ’medlemmernes opslagstavle’, som vi håber at kunne relancere i 2020.
 
God læselyst, glædelig jul og godt nytår. Det næste nyhedsbrev kommer i januar 2020.

Med venlig hilsen
Kim Jensen 
Kommunikationsansvarlig i CISU 
Nyheder fra CISU 

I 2020 bliver der skruet op for begejstringen

Alt tyder på, at der i 2020 vil være et kæmpemæssigt løft til initiativer, der kan hjælpe på befolkningens engagement i udviklingssamarbejde.

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) afslørede i hvert fald mandag16 december, at der er afsat 20 millioner kroner, der på den ene eller anden måde skal bidrage til hans ’begejstringsprojekt.’ Pengene skal forvaltes af CISU, og det er nærliggende, at engagementet skal formidles gennem netop de folkelige organisationer.

- Vi skal gøre mere, som I gør. Vi skal begejstres af jer. Det frivillige og solidariske arbejde kan skabe folkeligt engagement, lød det således fra ministeren til et arrangement med nogle af CISUs medlemsorganisationer på CISUs sekretariat.

Her fortalte organisationer som Vedvarende Energi, VIVA og GAME om deres arbejde.

Det ligger som nævnt ikke fast, hvordan støtten på 20 millioner skal udmøntes, men det bliver formentlig som en åben støttemulighed, der kan søges bredt af danske organisationer gerne i samarbejde med andre aktører.

- Vi skal først i gang med arbejdet nu, men det er en opgave, vi utroligt gerne påtager os, og vi er sikre på, at også vores dygtige medlemsorganisationer kan komme meget bredere ud, siger sekretariatsleder Erik Vithner.

Han fremhæver, at den nyligt overståede medlemsundersøgelse viser, at et markant flertal af medlemsorganisationerne gerne vil engagere befolkningen, men at de savner midler til det.

- Vi vil naturligvis bestræbe os på at fortælle meget mere hurtigst muligt, men det er simpelthen så nyt, at vi ikke ved nok endnu, siger han.

CISUs medlemsorganisationer er aktive over hele landet

CISU har netop offentliggjort en rapport om medlemsorganisationerne og deres vilkår i 2019.

Rapporten er skrevet på baggrund af en grundig medlemsundersøgelse, der blandt andet bygger på svar fra medlemsorganisationerne og på interviews.

Rapporten kan downloades her.

Af rapporten fremgår det blandt andet:

  • At der tilsammen i CISUs medlemsorganisationer er over 1,8 mio. medlemmer, over 300.000 frivillige og over 500.000 bidragsydere.
  • At CISUs medlemsorganisationer har alle størrelser og er i stort antal til stede i alle dele af Danmark.
  • Undersøgelsen viser også at størstedelen af medlemsorganisationerne gerne vil engagere den danske befolkning i det globale arbejde, men at de savner midler til at kunne gøre dette. 

Stabsmedarbejder Andrea Kiel Christensen har stået for undersøgelsen og ser et stort potentiale i den.

- Vi er enormt glade for, at så mange organisationer har prioriteret at svare. Når så mange har svaret, giver det et rigtig godt grundlag for at kommunikere vigtigheden af det folkelige engagement i udviklingssamarbejdet til politikere og andre beslutningstagere, siger hun. 

Perspektiver på det globale civilsamfund - Samtale med generalsekretæren i CIVICUS

CIVICUS Monitor 2019 rapporterer at, "grundlæggende foreningsfriheder, forsamlingfrihed og ytringsfrihed er på tilbagegang overalt i verden" og at "40% af verdens befolkning nu bor i undertrykte lande - sidste år var det 19%." På den baggrund ser fremtiden for civilsamfundet verden over dyster og farlig ud. 

CISU og Globalt Fokus inviterer til en diskussion og samtale med Lysa John Berna, generalsekretær i CIVICUS, om globale tendenser, status på civilsamfundets råderum, globale sociale protester og civilsamfundsengagement. 

Læs mere om eventet og hent invitationen her.

Hvem skal modtage CISUs Initiativpris 2020? 

Til CISUs generalforsamling og 25 års jubilæum den 18. april 2020 får deltagerne på generalforsamlingen muligheden for at afgøre, hvilken kandidat der skal modtage prisen og de 10.000 kr.

Det er ved at være sidste chance for at indstille en organisation eller person, der har gjort noget særligt for at engagere danskerne i det globale udviklingsarbejde gennem oplysning eller politisk arbejde.

Man kan indstille ved at skrive en kort begrundelse for, at netop denne person eller organisation fortjener en pris og sende den til stabsmedarbejder Ditte Marie Nørmark Andersen på dma@cisu.dk senest 10. januar 2020.

Husk også tilmelde dig til generalforsamlingen, hvor vi skal fejre CISUs 25 års jubilæum.

Tilmelding kan findes her.

24 ansøgninger til udviklingsindsatser

Onsdag den 11. september var der ansøgningsfrist til udviklingsindsatser i civilsamfundspuljen.

CISU modtog 24 ansøgninger for i alt 56.806.998 kroner.

Bevillingsudvalget endte med at bevillige 16 ansøgninger, som beløb sig til i alt 36.328.923 kroner.

Der var imidlertid kun afsat 29 millioner kroner til runden. CISUs bestyrelse besluttede derfor at dække alle de støtteværdige indsatser med de tilbagebetalinger, CISU har modtaget fra civilsamfundspuljen sidst på året.

Næste ansøgningsfrist til udviklingsindsatser er den 11. marts kl. 12.00. 

Workshops: Gør verdensmål til Vores Mål 

Organisationer i civilsamfundet er inviteret med til at definere, hvordan vi skal måle bæredygtig udvikling i Danmark. På to workshops den 6. januar 2020 i Aalborg og den 8. januar 2020 i Holbæk har man en unik mulighed for at give input til, hvordan vi skal måle status for verdensmålene, der handler om Vores Liv.

Tilmelding og detaljer om de to workshops findes her. 
Få adgang til Altinget gennem CISU

CISU har indgået en aftale med Altinget, der sikrer mindre organisationer mulighed for at give en person adgang til Altingets portaler for henholdsvis Udvikling og Civilsamfund.

Adgangen vil sikre, at også organisationer med begrænsede midler har adgang til at følge nyheder og blande sig i debatten på Altinget. 

Læs hele nyheden her.
Klimaretfærdighed: Hvem betaler prisen? 

Sammen med Nyt Europa slår vi den 27. januar dørene op for en diskussion om vores fælles globale udfordringer i klimakampen.

Kom og vær med til at tage debatten. 

Meld dig til kurset her.
Juleferie på CISUs sekretariat 

CISUs sekretariat holder lukket alle dage mellem jul og nytår. Vi er tilbage den 2. januar 2020. 

Vi ønsker alle en glædelig jul og et rigtigt godt nytår. Vi ser frem til et begivenhedsrigt 2020 med spændende opgaver.   
Kommende kurser og arrangementer i CISU
Se hele CISUs kursusoversigt her
Arrangementer hos medlemsorganisationerne

Har din organisation et arrangement til kalenderen, kan du sende det til kj@cisu.dk. 

Bemærk: Der skal være offentlig adgang til arrangementer i kalenderen, og man skal angive, hvilken medlemsorganisation, der står bag arrangementet. 

Facebook
Instagram
Twitter
Website
Email

Copyright © 2019 CISU - Civilsamfund i Udvikling, All rights reserved. 
 

Nyhedsbrevet sendes til kontaktpersoner i CISUs medlemsforeninger og til modtagere, der har tilmeldt sig her.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares.

Har du kommentarer til nyhedsbrevet, kan du sende en mail til kommunikationskonsulent Kim Jensen på kj@cisu.dk eller kommunikationsmedarbejder Camilla Bøgelund på cb@cisu.dk.


Our mailing address is: 
CISU - Civilsamfund i Udvikling
Klosterport 4, 8000 Aarhus C

Ønsker du ikke at modtage disse mails? Tryk her: unsubscribe from this list.