Nyt om Digitalisering og Teknologi Se e-mailen online her
 
 
 
 
 
 
KL-logo

Nyt om Digitalisering og Teknologi

Februar 2024

 
Kære læser

Kommunernes AI-skole ser dagens lys. Interessen for generativ AI, sprogmodeller og chatbots er kæmpestor i kommunerne. Mange efterspørger viden, der peger ind i den kommunale hverdag og viser, hvordan kommunerne kan bruge teknologien effektivt og sikkert. Sammen med Komponent søsætter vi derfor en række målrettede kompetenceforløb til medarbejdere, ledere, direktioner og politikere. Forløbene sætter spot på alt fra hands-on praktisk brug i konkrete arbejdsopgaver til dataetiske, juridiske og organisatoriske issues.
 
Besøg AI-skolen der blev lanceret på vores webinarrække om generativ AI i går. Her kan du se/gense alle webinarer om generativ AI.
 
Alt er ikke idyl i digitaliseringen. I sidste uge kom Datatilsynet med en afgørelse i sagen om folkeskolers brug af Google Chromebooks mv. I KL har vi sammen med de 53 berørte kommuner prøvet at finde en vej, som både tilgodeser elevernes sikkerhed og behovet for at kunne levere tidssvarende undervisning med digitale læremidler. Sagen har kørt meget længe, og vi forventede, at vi, efter vores dialog med Datatilsynet, var landet på et fornuftigt sted. Men Datatilsynet er desværre kommet til en anden tolkning af lovgivningen og vurderer ikke, at der er hjemmel til at videregive de pågældende persondata til Google.
 
I mandags holdt vi et velbesøgt webinar, hvor Datatilsynet udlagde deres afgørelse, der peger på, at det ikke kun er på skoleområdet, der mangler lovhjemmel. Datatilsynets tolkning, kan således få alvorlige konsekvenser for hele den offentlige sektor. I KL arbejder vi nu intenst på at sikre efterlevelse af Datatilsynets påbud. Vi forhandler med Google, og vi ser et stort behov for at få lovgivningen ændret, så det offentlige Danmark kan fortsætte med at være digitalt understøttet – både i folkeskolen og på de øvrige områder. Vi har derfor skrevet til de tre relevante ministre: læs KL's pressemeddelelse om Datatilsynets afgørelse.

Mange hilsner
Pia Færch & Frederik Nordentoft Andersen
Kontorchefer, Digitalisering og Teknologi

Nyheder

Kommunernes AI-skole: Fremtidens teknologi i dine hænder

KL og Komponent lancerer en AI-skole med målrettede kompetenceforløb til kommunernes medarbejdere, ledere, direktioner og politikere. Forløbene sætter spot på, hvordan kommunerne kan anvende generativ kunstig intelligens – fra gode prompts til juridiske rammer.

Datatilsynets Chromebook-afgørelse kan få vidtrækkende konsekvenser for hele den offentlige sektor

Datatilsynets afgørelse vedr. folkeskolers brug af digitale hjælpemidler kan få alvorlige konsekvenser for hele den offentlige sektor. KL ser derfor et stort behov for at få lovgivningen ændret, så det offentlige Danmark kan fortsætte med at være digitalt understøttet – både i folkeskolen og på de øvrige områder. 

Aalborg bygger bro mellem kommunale indsatser til gavn for de ældre

Med SeniorDigital er Aalborg Kommune lykkes med at støtte ældre borgere, så de bedre kan klare sig i den digitale verden. Ved hjælp af medarbejdere i seniorjob-ordningen formår de for begrænsede midler at hjælpe de ældre der, hvor de er mest trygge.

Videncenter Meetup

Med et abonnement på ”Videncenter Meetup” bliver du en del af et virtuelt netværk og får adgang til to månedlige webinarer om digitale temaer og ny teknologi i kommunerne.

Arrangementer

Sæt fingeraftryk på fremtidens borgerservice

Borgerservicekonference 2024 stiller skarpt på de initiativer, udfordringer og teknologiske løsninger, der bliver afgørende for borgerservice i fremtiden. Vær med d. 30. april på Hotel Nyborg Strand.

Kom med fremtidsforsker til Digitaliseringstræf 2024

På årets Digitaliseringstræf sætter vi fokus på den digitale fremtid. Du kan møde landets førende digitale eksperter og beslutningstagere i selskab med kommunale kolleger fra hele landet. Læs interview med fremtidsforsker Bugge Holm Hansen, der holder oplæg om kommunernes nøglerolle i at forme fremtiden.

Vær med i netværk om strategisk digitalisering

KL’s netværk for digitale politikker, strategier og forankring stiller skarpt på tværgående digitale løsninger. 23 kommuner var allerede med i netværket i 2023. På årets første møde d. 21. februar er omdrejningspunktet videndeling om de vigtigste initiativer i 2024 – fx ift. automatisering og AI.

Bliv klogere på teknologi, der inkluderer

KL inviterer sammen med DI Digital og Dansk IT til en dag, hvor vi drøfter, hvordan digitale løsninger udfordrer borgeres oplevelse af selvstændighed, værdighed og deltagelse i samfundet. Fremfor at give teknologi og digitalisering skylden, vil vi fokusere på, hvordan vi kan bruge teknologi til at skabe mere digital inklusion.

Find ind til kernen af de kommunale arbejdsgange

Alle kommunale arbejdsgange er bygget op over tre elementer. Konsulent Gitte Svendsen, der underviser på KL's arbejdsgangsuddannelse, giver tips til, hvordan man som kommune kan give sine arbejdsgange et serviceeftersyn og løfte sin forvaltning til et højere niveau.
Klik her for at framelde dig vores nyhedsbrev