Nyt om Digitalisering og Teknologi Se e-mailen online her
 
 
 
 
 
 

Nyt om Digitalisering og Teknologi

Juni 2020

Digital transformation er et vilkår i alle kommuner. Det giver både uendelig mange muligheder, og mange nye udfordringer. Og der er ikke nogen tvivl om, at det forandrer den verden vi kender i dag og vi skal sikre, at det sker fornuftigt og forsvarligt. Derfor har vi i KL etableret en tænketank, der skal være med til at kaste lys over blinde pletter i brug af data, og puffe til den måde, som kommuner og den offentlige sektor anvender data og teknologi. En gruppe af dygtige, erfarne og meget kompetente eksperter på hver sit felt har sagt ja til at deltage i arbejdet. Og vi er helt sikre på, at tænketanken kommer til at give os andre noget at tænke over, når de går i gang med at kvalificere den sunde fornuft og sætter fokus på fremtidens digitale velfærd.
 
For borgeren er den digitale velfærd bl.a. afhængig af, at man kan finde rundt i den digitale service fra de offentlige myndigheder, så de oplevers sammenhængende og koordinerede. Det er noget af det vi arbejder sammen med Digitaliseringsstyrelsen om at sikre med guides på Borger.dk for en række livssituationer. Der er nu yderligere to på – og flere følger.
 
Til slut er vi nødt til at nævne, at vi i efteråret nu kan gennemføre både årets Digitaliseringstræf den 22. september og Digitaliseringsmessen den 23. september. Med det ønskes alle en god sommer – og ferie.
 
Rigtig god læselyst.
 
De bedste hilsener
Center for Digitalisering og Teknologi

Nyheder

Ny tænketank har fokus på fremtidens digitale velfærd

Hvordan kan teknologi og data være med til at forme fremtidens vel-færd? Og hvordan sikrer vi, at det sker på en etisk og forsvarlig måde? Det er nogle af de store spørgsmål, som en ny tænketank skal tage hul på.

Fokus på kommunale erfaringer med Internet of Things

Kommunernes It-Arkitekturråd drøftede den 27. maj 2020 vigtige arkitekturfaglige opgaver, som kommunerne har brug for at løse i fællesskab. Det drejede sig blandt andet om det kommende it-arkitekturprogram samt et forslag til fremtidig indsats, hvad angår standarder for Internet of Things og Open Data på de kommunale fagområder.

Etape 2 indhold af Borgerblikket aftalt

De årlige forhandlinger om kommunernes økonomi er afsluttet og kommunerne kan nu se, hvad der er aftalt, at de skal vise for borgerne i 2021. Indholdet i etape 2 ligger delvis i forlængelse af etape 1 men udvider også dataindholdet.

KL anbefaler kommunerne at bruge Datatilsynets standardkontraktsbestemmelser

Flere kommuner har spurgt KL om, Datatilsynets standardkontraktbestemmelser skal anvendes i stedet for KL-KOMBIT-databehandleraftaleskabelonen. KL har derfor gennemgået standardkontraktsbestemmelserne og sammenholdt dem med KL-KOMBIT-skabelonen. KL anbefaler, at kommunerne fremadrettet anvender Datatilsynets bestemmelser.

2 nye guides på borger.dk - og flere på vej

Hvem skal have besked, når jeg flytter? Hvad er et ringebrev? Hvordan får jeg mine feriepenge udbetalt? Spørgsmålene kan være mange, når man står i en ny livssituation, og det kan være svært at få overblik over alt det, man skal vide og huske. På borger.dk er der hjælp at hente i form af guides til de mest almindelige livssituationer.

Pressemeddelelse: Lancering af sprogteknologi.dk: Det digitale sprog i Danmark skal være dansk

Stat, regioner og kommuner har lanceret den digitale platform ’sprogteknologi.dk’, der skal give let adgang til danske sprogressourcer og dermed understøtte udviklingen af kunstig intelligens på dansk. Indsatsen skal bidrage til at sikre, at det digitale sprog i Danmark er dansk. Initiativet er et samarbejde mellem staten, KL og Danske Regioner.
Bliv abonnent på Videncenter Meetup-webinarer og styrk din viden og udvid dit netværk
 
Videncenter Meetup er en abonnementsordning, der giver adgang til korte virtuelle temamøder og webinarer. På et Virtuelt Meetup er det kommuner, os i KL og KOMBIT, eksperter eller andre med relevant viden, der fortæller om aktuelle digitale temaer, brugbare værktøjer, kommunale cases mv. Videncenter Meetup skal bringe al den viden, I har og den viden der ligger på Videncentrets site mere i spil og gøre det mere levende. Samtidig skal det understøtte, at alle os, der arbejder med digitalisering og teknologi, inspirerer hinanden. Vi har planlagt 12 webinarer i løbet af efteråret og du kan se dem alle sammen på tilmeldingssiden her.
 
Som medlemmer kan I blande jer via chatten og i virtuelle grupperum. OBS Hvis I er tre fra én kommune, der tilmelder jer, koster adgang til i alt ca. 25 webinarer på et år - kun 2000 kr. pr person. Ellers er prisen 3000 kr. pr person.   
 
De bedste hilsner
Videncenterets redaktion

Videncenter Meetup

Med et abonnement på ”Videncenter Meetup” bliver du en del af et virtuelt netværk og får adgang til to månedlige webinarer om digitale temaer og ny teknologi i kommunerne.

Styrket interesse for naturvidenskab via Virtual Reality

Kan Virtual Reality bidrage med at øge interessen for naturvidenskaben iblandt børn og unge? Læs mere om udviklingsprojektet fem kommuner har gennemført og de opnået indsigter.

Eksempel på digital omstilling: ’Holbæk i en digital verden’

I Holbæk Kommune arbejder de med digital transformation med projektet ’Holbæk i en digital verden’. I projektet vil de højne alle medarbejderes kompetencer og rykke digitaliseringen ude i kerneområderne.

Bliv inspireret af andre kommuner: Sådan kan du bruge teknologiradaren

Vi kigger på, hvordan man kan bruge teknologiradaren, og hvordan kommu-nerne har brugt den.

Et klik kan ændre alt - Livephishing

Bliv klogere på dine klik med Nikolaj Sonne, når han kigger nærmere på begrebet livephishing.

Arrangementer

Digitalisering starter hos HR – det handler om mennesker, ikke kun teknologi

Kommunernes arbejde med digitale løsninger stiller nye krav til arbejdsgange, organisering og ikke mindst kompetencer og fagligheder. Netop derfor hænger HR og digitalisering uløseligt sammen. KL og OHRC udbyder en konference med fokus på menneskerne fremfor teknologierne.

Skab resultater med Kommunernes arbejdsgangsuddannelse

Opgaver ændrer sig som følge af nye digitale og teknologiske løsninger, både for de administrativt ansatte og på fagområderne. På Kommunernes arbejdsgangsuddannelse lærer du at skabe resultater med arbejdsgangsanalyser og redesign af arbejdsgangene i din kommune.

Webinar om KL’s uddannelse af proceskonsulenter

Er du nysgerrig efter at høre om KL’s uddannelse af proceskonsulenter – så meld dig til dette webinar, hvor du bliver præsenteret for KLAR-metoden. Webinaret finder sted Torsdag den 02 juli 2020 kl.12.30 - kl.13.00 og igen tirsdag den 25 august 2020 kl. 13.00 – 13.30.

Temamøder i København og Aarhus: Borgerens møde med kommunen, når service digitaliseres

Borgernes daglige møde med kommunen sker i stigende grad digitalt – via selvbetjening og andre kanaler. Det er helt afgørende, at kommunen arbejder fokuseret med, at digitaliseringen understøtter og matcher den ønskede kvalitet i servicen. Sammenhængende Digital Borgerservice og Borgerblikket er bundet sammen af en fælles vision om at sikre en god, nær og sammenhængende digital service, der opleves som tilfredsstillende og tryg for borgerne, og som er effektiv for kommunen. På temamøderne præsenterer vi dig for resultater og konkrete værktøjer, som kan hjælpe kommunerne med at levere stadigt bedre digital service. De to temamøder er med fysisk deltagelse og afholdes to steder i landet.
 
Klik her for at framelde dig vores nyhedsbrev