Nyt om faste dimensioner i det nye budgetsystem og nyt inspirationskatalog til målformulering
13. december 2017
Nyt inspirationskatalog til målformulering
Moderniseringsstyrelsen har udarbejdet et inspirationskatalog til målformulering med fokus på kerneopgaven, som har til formål at understøtte processen omkring målformulering og -opfølgning i de statslige institutioner. Inspirationskataloget adresserer en række af de udfordringer, som de statslige institutioner oplever i arbejdet med målformulering, og præsenterer herudover gode eksempler på mål og opfølgning herpå.

Vi håber, at inspirationskataloget kan være med til at inspirere både administrative ledere, faglige ledere og praktikere i deres arbejde med at opstille gode mål rettet mod kerneopgaven og sikre løbende målopfølgning.

Du kan læse inspirationskataloget her

Cases fra den virkelige verden
I inspirationskataloget kan du også læse, hvordan andre statslige institutioner arbejder med målformulering og -opfølgning. Således kan du få inspiration og se gode eksempler på forskellige typer af mål inden for de typiske statslige kerneopgaver.

Eksemplerne i inspirationskataloget stammer primært fra statslige styrelser, men de kan anvendes og tjene som inspiration for alle institutioner i den offentlige sektor.

Få rådgivning og sparring om mål- og resultatstyring
Hvis du ønsker rådgivning om mål- og resultatstyring, eller din institution har udfordringer, I gerne vil sparre om, er du velkommen til at kontakte kontaktpersonen for dit ministerområde.

Du finder listen over kontaktpersoner her
Faste dimensioner i det nye fællesstatslige budgetsystem
Anvendelse af faste dimensioner i det nye budgetsystem
Afklaringsfasen for det nye fællesstatslige budgetsystem er nu afsluttet, og vi går i gang med selve systemetableringen, som efterfølges af pilotimplementering i 2018. I 2019 kommer den fulde udrulning til alle institutioner.

Efterhånden som delmodulerne i budgetsystemet bliver opsat til pilotinstitutionerne, vil vi invitere jer alle ind til informationsmøder. Det første informationsmøde vil omhandle systemets basisfunktionalitet og forventes at ligge i 1. kvartal i 2018. Der kommer nærmere information herom efter jul.

For at din institution kan bruge det nye budgetsystem optimalt, er det en god ide allerede nu at overveje, om jeres registreringsramme og nuværende budgetpraksis giver den mest optimale økonomiske styring. Særligt tre overvejelser er i den sammenhæng relevante:

1) Har I en stringent registreringsramme i forhold til de dimensioner, der skal anvendes til konsolidering af data?
2) Har I det optimale setup mellem dem, der udmelder rammerne, og dem, der udmønter rammerne (dvs. dem, som lægger det detaljerede budget)?
3) Har jeres budget et relevant detaljeringsniveau?

Budgetsystemet får to centrale funktionaliteter, som bør overvejes
Budgetsystemet vil tilbyde konsolidering på delregnskab og Fl-formål (de obligatoriske budgetdimensioner). Herudover vil det tilbyde konsolidering på de såkaldte faste budgetdimensioner: sted (budgetansvar), aktivitet (de tilbagevendende opgaver vi udfører) og projekt (de tidsafgrænsede opgaver som mange har). De obligatoriske dimensioner vil i forhold til den eksterne konsolidering bl.a. blive anvendt til at danne finanslovsgrundlaget i budgetsystemet. Derfor er det væsentligt, at der fx er et Fl-formål, der svarer til de formål eller kerneopgaver, som I i henhold til finanslovens tabel 5 og 6 er tildelt midler til at løse.

For de faste dimensioner vil der blive lavet en mapningsfunktion således, at I, selvom I har en anden navngivning end ovenfor angivet, fortsat kan anvende systemet. Dimensionen sted vil blive anvendt til at styre workflowet i budgetsystemet. Det betyder, at det er den person, som stedsdimensionen refererer til, der er ansvarlig for udmøntning og opfølgning af et givent delbudget.

Det nye budgetsystem tilbyder en funktionalitet, som både muliggør budgetlægning helt ned på finanskontoniveau og budgetlægning på overordnede knudepunkter med udgangspunkt i finanskontoplanens struktur. Det betyder, at budgetlægning og opfølgning kan foretages på det mest værdiskabende detaljeringsniveau.

Gennemsyn af din institutions registreringsramme
Som institution kan I forberede jer på implementeringen af det nye budgetsystem ved at gennemse jeres registreringsramme og tjekke, om den afspejler de faste dimensioner. Herudover er det en god idé at se, om der er overlap mellem dimensionerne i registreringsrammen, så fx stedsdimensionen ikke både anvendes til at beskrive budgetansvar og de aktiviteter, der udføres i et kontor.

Du kan læse Moderniseringsstyrelsens vejledningen om den sammenhængende registreringsramme her
Hjælp til kontering på Fl-formål
Hjælperapporter til retvisende kontering på Fl-formål
Moderniseringsstyrelsens Kontor for Implementering af Resultat- og Økonomistyring har i den seneste tid set på de statslige institutioners kontering på Fl-formål. Regelsættet tilskriver, at fordelinger skal være gennemført senest den 31. december 2017. Vores erfaringer fra sidste år viser imidlertid, at hvis I venter med at fordele fx hele årets lønsum til den 31. december, så medfører det ofte fejl. Tilsvarende viste sidste år, at standardkonti ikke var holdt ved fordelingen.

Husk at Fl-formålsdimensionen skal rumme den fulde økonomi, så indtægter skal også fordeles.

Du kan læse det samlede regelsæt for Fl-formål her

Kontrolrapporter for din institution i SKS
Vi har offentliggjort to kontrolrapporter i Statens Koncernsystem (SKS), som kan hjælpe din institution med at leve op til regelsættet. Rapporterne viser din institutions ufordelte posteringer, og på hvilke regnskabskonti de ligger. Kontrolrapporterne ligger i mappen 'FL-Formål – Kontrolrapporter'.

Klik her for at komme videre til SKS

Hvis du har spørgsmål til konteringen på Fl-formål, er du velkommen til at kontakte dit ministerområdes kontaktperson.

Du finder listen over kontaktpersoner her
Afmeld nyhedsbrevet her
Moderniseringsstyrelsen
Landgreven 4
DK-1017 København K
T: 33 92 80 00
E:
styring@modst.dk