Nyt om økonomistyring
Juni 2021
2021-06-23
I dette nyhedsbrev vil vi gerne fortælle jer om de spændende ting vi har på vej lige efter sommerferien:

• Webinarer om udgiftsopfølgning 2 i august
• SBS Talks kommer igen til september
• Konference for mindre stabsfunktioner om understøttelsen af en enkel og værdiskabende styring og ledelse
• Nye kurser i risikostyring og intern finansiel kontrol til efteråret
• Tilmelding til næste hold på grunduddannelse i økonomistyring
• Inddragelse af ministerområderne i forbindelse med nye krav til styrket intern kontrol

Rigtig god sommer!
SBS nyheder
Fokus på udgiftsopfølgning - webinar i august
Siden 2020 har vi haft fokus rettet mod anvendelsen af Statens Budgetsystem (SBS) som værktøj i forbindelse med udgiftsopfølgningerne. Vi oplever at I er rigtig gode til det, og at I efterhånden føler jer mere hjemmevante i SBS’s løsninger.
Webinar
Forud for udgiftsopfølgning 2 afholder vi efter sommerferien yderligere to webinarer om brugen af Statens Budgetsystem.

• Webinar for institutioner vedrørende udgiftsopfølgning 2 i Statens Budget-system, tirsdag d. 10. august kl. 10.00
• Webinar for koncerner vedrørende udgiftsopfølgning 2 i Statens Budgetsystem, torsdag d. 12. august kl. 10.00

Webinarerne afholdes via Campus. Tilmelding sker ved henvendelse til sbshotline@oes.dk.
SBS Talks
SBS Talks fortsætter
Vi har i foråret 2021 afholdt to succesfulde SBS Talks, hvor vi har inviteret nogle af jeres kolleger fra de statslige institutioner til at fortælle om, hvordan de anvender SBS inden for et specifikt emne.

I maj måned fortalte DMI om deres erfaring og processer med at inddrage budgetansvarlige i SBS. Hvis du glippede det eller gerne vil gense SBS Talks om budgetansvarlige kan du se det via dette link.

Næste SBS Talks forventes at blive i september og kommer til at handle om lønbudgettering. Vi sender invitationer ud efter sommerferien.
Mini-konference om en enkel og værdiskabende styring og ledelse
Enkel og værdiskabende styring og ledelse
Konference for mindre stabsfunktioner om understøttelsen af en enkel og værdiskabende styring og ledelse
Tirsdag d. 21. september kl. 13.00-15.30 inviterer vi til virtuel mini-konference om enkel og værdiskabende styring og ledelse – og understøttelse heraf.

Konferencen er for alle statslige og statslig selvejende institutioner med op til 200 årsværk. Både ledere og medarbejdere i stabsfunktionerne er velkommen til at deltage. Du får både mulighed for at høre om, hvad der rører sig i Økonomistyrelsen og melde dig til forskellige sessioner rettet mod jer med mange stabsfunktionsopgaver samlet på få hænder.
Temaerne for sessionerne bliver bl.a. ’Let brug af Statens Budgetsystem’, ’Kom godt i gang med Statens BI uden den store dataenhed’, ’Statens it-pakke (målrettet selvejesektoren)’ mv. På hver session vil der være mulighed for sparing med Økonomistyrelsen og erfaringsudveksling på tværs af institutionerne.

Hvis du synes, at det lyder spændende, så sæt allerede nu kryds i kalenderen d. 21. september. Nærmere information kommer ud på den anden side af sommerferien, og det er gratis at deltage.

Har du spørgsmål til konferencen, eller vil du gerne have en påmindelse, så snart vi åbner for tilmeldinger, er du velkommen til at skrive til styring@oes.dk.

Akademi for Enkel og Værdiskabende Styring
Nye kurser i på vej i risikostyring og intern finansiel kontrol
Til efteråret udbyder Akademi for Enkel og Værdiskabende Styring to nye kurser i henholdsvis risikostyring og intern finansiel kontrol.

Kurset i risikostyring vil indeholde emner som identificering af risici, samt metoder til at vurdere, håndtere og følge op på risici. Målgruppen for kurset er medarbejdere i stabs- og økonomifunktioner eller generalister i faglige enheder, der skal i gang med at arbejde med risikostyring i egen organisation eller som har begrænset praktisk og teoretisk erfaring hermed.
Kurset i intern finansiel kontrol vil indeholde emner som controllerens rolle, statens vejledninger i intern finansiel kontrol, funktionsadskillelse og understøttelsen i de fællesstatslige it-systemer. Kurset vil desuden fokusere på tilrettelæggelse, design og implementering af kontrolsystemer og –processer, samt udførelse af konkret intern finansiel kontrol. Målgruppen for kurset er medarbejdere i økonomifunktioner med et par års erfaring med controlling eller andre opgaver i en økonomifunktion, som har brug specialiseret viden.

Begge kurser vil bestå af en blanding af oplæg, praktiske øvelser med udgangspunkt i kursistens egen institution mm., og vil vare 3 dage, inkl. et internat på 1. og 2. kursusdag. Vi forventer at åbne for tilmelding til kurserne til september og afvikle det første hold i november og december. Kurserne forventes udbudt 2 gange årligt i de kommende år.

Læs mere om Akademiets kommende kurser.
Grunduddannelse i økonomistyring – første hold er udsolgt, men der stadig plads på de kommende hold
Første hold på Økonomistyrelsens nye grunduddannelse i økonomistyring er udsolgt, men der er stadig plads på hold 2, der starter 2. nov. i år. Efter sommerferien kommer vi med datoer for hold 3 og 4, der afvikles i løbet af 2022 – så hold øje med vores nyhedsbreve, LinkedIn eller i Campus.

Grunduddannelse i økonomistyring er et praksisnær kompetenceudviklingsforløb, der giver medarbejderne i de statslige økonomifunktioner en bred indføring i bevilling og budgettering, controlling, datainformeret styring og forretningsrådgivning. Grunduddannelsen tager 8,5 hele kursusdage, er fordelt på i alt fem moduler og forløber over ca. 6 måneder. Pris for uddannelse er 25.000 kr. ekskl. moms. Læs mere om indholdet på uddannelse her.

Tilmelding sker via Campus. Har du spørgsmål om Akademiet, skriv til akademi@oes.dk
Intern kontrol og tilsyn
Inddragende proces forud for udmøntning af nye krav til styrket intern kontrol
Økonomistyrelsen arbejder i øjeblikket med en flerårig indsat om styrket intern kontrol, tilsyn og risikostyring. Som led i indsatsen skal der implementeres en række nye krav, bl.a. for at styrke governance omkring kritiske revisionsbemærkninger, organiseringen samt for at øge viden og kompetencer om roller og ansvar, fagtermer og omsætningen heraf i praksis. I den forbindelse indføres tvungen funktionsadskillelse ved alle udbetalinger i staten for at sikre, at der altid er fire kompetente øjne der kontrollerer godkendelsen af fakturaer o. lign.

For at sikre den bedst mulige implementering af kravene på tværs af staten, har Økonomistyrelsen inviteret alle ministerområder til drøftelser af udmøntningen af de nye krav. På baggrund af heraf udarbejder Økonomistyrelsen en model for udmøntning af kravene, der forventes sendt i høring i august.

Hvis du har spørgsmål, kan du skrive til internkontrol@oes.dk.

Afmeld nyhedsbrevet her
Økonomistyrelsen
Landgreven 4
DK-1017 København K
T: 33 92 80 00
E:
oes@oes.dk