Radio Prague International

Zprávy: Pátek, 16. červenec 2021

Zdeňka Kuchyňová

Počet nových případů covidu podruhé v řadě klesl, ve čtvrtek jich bylo 227

Počet nových případů covidu podruhé v řadě klesl. Ve čtvrtek jich v Česku přibylo 227, což je o 22 méně než před týdnem. Reprodukční číslo, které určuje, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se snížilo z 1,3 na 1,25. Na 100.000 obyvatel připadá v zemi za uplynulých sedm dní 15 nakažených. Také toto incidenční číslo mírně kleslo. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

V nemocnicích bylo ke čtvrtku 28 lidí s nákazou covid-19, stejně jako ve středu. V těžkém stavu bylo šest pacientů, počet vážných případů se tak zvýšil o jeden. Nejhorší situace je už několik dní v Praze, kde za uplynulý týden připadá na 100.000 obyvatel 41 nakažených. V Plzeňském kraji je to 37 případů, ve středních Čechách pak 21. Nejlepší situace je v Karlovarském a Olomouckém kraji, kde je indikace shodně 4,1.

Očkování bez registrace spouští Plzeň, centra se otevřou i v Brně a Ostravě

Plzeňský kraj spouští pro zájemce o očkování možnost nechat se očkovat první dávkou vakcíny proti koronaviru ve vybraných očkovacích centrech bez předchozí registrace. Kraj k tomu vede nárůst počtu nově zjištěných nákaz, kterých v posledních dnech přibývají desítky denně, oznámilo hejtmanství. Bez registrace se budou lidé moci nechat naočkovat první dávkou na osmi místech v kraji v pátek 23. a 30. července od 8:00 do 13:00. Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni přidává ve stejném časovém rozsahu ještě sobotu 24. července.

Podle zájmu veřejnosti bude možné pokračovat v očkování bez registrace v srpnu. Očkování bez registrace bude možné pouze pro dospělé od 18 let. Cizinci, kteří jsou samoplátci, mohou být v současné době očkováni pouze ve FN Plzeň. Kraj také plánuje, že pošle mobilní očkovací týmy do obcí s nízkým počtem očkovaných.

Ve středu se otevřou další očkovací centra pro očkování proti covidu-19, do kterých mohou lidé přijít bez objednání. Budou v nákupních centrech Karolina v Ostravě a Olympia v Brně. Jejich provoz bude mít na starosti Fakultní nemocnice Ostrava a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Při převzetí dalších vakcín od maďarské vlády to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Lidé budou mít v Brně na výběr ze dvou vakcín, a to od firem Pfizer/BioNTech a jednodávkovou od Johnson & Johnson.

EK schválí český plán obnovy, von der Leyenová v pondělí dorazí do Prahy

Evropská komise nejpozději v pondělí dokončí hodnocení českého plánu obnovy, na jehož základě dostane Česko z mimořádného pandemického fondu přibližně 180 miliard korun. ČTK to dnes sdělily zdroje z unijní exekutivy, podle nichž se předsedkyně komise Ursula von der Leyenová chystá v pondělí do Prahy, kde bude schválený plán prezentovat. Na dotaz ČTK to následně potvrdil také český premiér Andrej Babiš. Za "skvělé" označil programy pro zdravotnictví. "De facto dostaneme do našeho zdravotnictví až 50 miliard. Když to porovnáme se stávajícím programem, tam je jenom osm miliard," dodal předseda vlády.

Český plán je rozdělen na šest hlavních oblastí, které by z něj měly být financovány. Hlavní část peněz je určena na infrastrukturu a ekologické projekty, na něž podle ministra průmyslu Karla Havlíčka půjde 41 procent celkové sumy. Na digitalizaci poputuje 23 procent. Další peníze jsou určeny na vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví.

V Česku podle EK stále řádně nefunguje systém zamezující střetu zájmů

Do Česka dorazil z Bruselu překlad posledního dopisu k auditu Evropské komise, který se zabýval střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), uvedl dnes server iROZHLAS.cz. Komise podle něj v dokumentu konstatuje, že systém k zamezení střetu zájmů v Česku nadále řádně nefunguje. V této souvislosti kritizuje především ministerstvo průmyslu a obchodu, které rozděluje evropské dotace na inovativní projekty.

Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo české znění dopisu auditorů Evropské komise minulý týden ve čtvrtek. Česká strana má lhůtu na reakci do 8. září. Podle serveru iROZHLAS.cz komise v dopise upozorňuje, že závěry auditu ke střetu zájmů premiéra Babiše jsou konečné. "Účelem navazující fáze pak je zajistit sledování účinného provádění doporučení uvedených v auditu, a nikoli zahájit nové kolo výměny rozporných argumentů týkajících se konečných zjištění auditu, cituje web z dokumentu.

Komise vyčítá Česku závažné nedostatky v nastavení systému, který má zamezit střetu zájmů. "Systém k zamezení střetu zájmů je v tomto ohledu nadále hodnocen jako řádně nefungující, konstatují auditoři v dopise. Brusel kritizuje zejména ministerstvo průmyslu, že nezlepšilo kontrolu střetu zájmů a svěřenských fondů, uvádí iROZHLAS.cz.

Piráti podali na Babiše žalobu, lže podle nich o jejich postoji k daním a migraci

Piráti podali ke Krajskému soudu v Praze žalobu na premiéra Andreje Babiše (ANO). Šířil podle nich na twitteru lži, že Piráti chtějí zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat lidem do domácností migranty. ČTK o podání informovala mluvčí Pirátů Karolína Sadílková. Připomněla, že Piráti nejprve chtěli věc řešit mimosoudní cestou, premiér to ale odmítl. Spor se odehrává necelé tři měsíce před sněmovními volbami, přičemž koalice Pirátů a STAN podle dosavadních průzkumů soupeří s ANO o vítězství.

Babiš ČTK a televizi Nova řekl, že se na žalobu těší, protože ukáže, co Piráti dělají. Dnes premiér vydává elektronicky knihu s názvem Sdílejte, než to zakážou! Obsahovat bude mimo vize obnovy Česka po koronavirové pandemii a kritiku Pirátů.

Češi v Německu se zatím kvůli záplavám na ambasádu neobrátili

Českou ambasádu v Německu zatím nekontaktovali žádní Češi, kteří by se kvůli záplavám na západě země dostali do potíží. České velvyslanectví rovněž nezaznamenalo žádné případy českých rodin, které se nemohou se svými příbuznými na západě Německa spojit. ČTK to dnes sdělil český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. Záplavy v Německu si dosud vyžádaly přes sto desítek obětí, dalších nejméně tisíc lidí úřady pohřešují.

"Zatím nemám žádné poznatky, že by se na náš úřad hlásili krajané. A ani z generálních konzulátů v Düsseldorfu a Mnichově nepřišla žádná informace," uvedl Kafka. Velvyslanec připomněl, že český premiér Andrej Babiš kvůli záplavám napsal kancléřce Angele Merkelové. "Ale zatím o žádnou pomoc nepožádala ani německá strana, ani krajané," řekl. "Dostávám ale spoustu soukromých dotazů z České republiky, které vyjadřují soustrast," dodal. Postiženým rodinám v Německu ve čtvrtek kondoloval český prezident Miloš Zeman.

Nový stavební zákon zruší všechny stavební uzávěry, varuje Praha

Nový stavební zákon zruší den po zveřejnění ve Sbírce zákonů všechny stavební uzávěry, řekl ČTK náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (TOP 09). Majitelé pozemků podle něj budou moci bez ohledu na město zažádat o uzemní rozhodnutí pro stavby, pokud jejich záměr neodporuje územnímu plánu. To může ohrozit budoucí rozvoj takzvaných brownfieldů nebo velké dopravní stavby.

Novou úpravu stavebního práva schválili poslanci přes veto Senátu tento týden v úterý. O dva dny později normu podepsal prezident Miloš Zeman. Zákon nabyde účinnosti v polovině roku 2023, některé změny však začnou platit již od 1. ledna příštího roku. Zákon přesouvá stavební úřady pod stát a počítá se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu. Pod ním budou jednotlivé stavební úřady organizované podobně, jako je tomu nyní třeba u finanční správy. Znění zákona má řadu kritiků včetně například Svazu měst a obcí ČR.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v reakci na kritiku pražského magistrátu uvedla, že zákon zruší pouze uzávěry starší 15 let. Uzávěra nemá být podle ministryně trvalým řešením. S názorem Dostálové souhlasí i Asociace developerů.

Spotřebitelé budou lépe chráněni na trhu s energiemi

Spotřebitelé zřejmě budou lépe chráněni na trhu s energiemi. Změny přinese vládní novela energetického zákona, kterou dnes schválila s některými úpravami Sněmovna hlasy 147 ze 151 přítomných členů. Předloha namířená proti takzvaným energošmejdům zavádí zejména registr zprostředkovatelů nabídek energií. Nyní poputuje k posouzení do Senátu.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka do novely neprosadil zákonné zakotvení akumulace energie. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) již dříve vyjádřil obavu z toho, aby pod vlivem dobrých myšlenek nenastal bateriový boom, který by se mohl vymknout kontrole ve smyslu podpory.

Vládní novela zavádí zprostředkovatelskou činnost v energetice na základě oprávnění Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jako nový druh podnikání. Dosud platí, že zprostředkovatelům stačí živnostenský list, smlouva nebo dohoda, ale dohled mají pouze obecný. Oprávnění bude ERÚ vydávat na pět let.

Studie nemocnice v Havlíčkově Brodu ukázala rezistenci mladých vůči covidu

Studie prováděná v laboratoři Nemocnice Havlíčkův Brod ukázala, že mladí lidé jsou do velké míry odolní vůči covidu-19. Zúčastnili se jí studenti Gymnázia Havlíčkův Brod, asi čtvrtina byla proti nákaze rezistentní. Cílem studie bylo zjistit, kolik studentů již má protilátky proti koronaviru. Závěrem je, že mladí lidé nepředstavují z hlediska šíření nákazy závažné riziko. "Naopak tím, že jejich imunitní systém zvládá, často zcela bez příznaků, potlačit infekci, tito studenti přispívají k navození kolektivní imunity," uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo.

Pracovníci laboratoře nemocnice v červnu vyšetřovali protilátky v krvi 196 studentů. Studenti vyplňovali dotazníky, pomocí kterých se zjišťovaly klinické údaje - věk, zda měli covid-19, zda měli test PCR, kdy a s jakým výsledkem, od koho se nakazili, jaké měli klinické příznaky a také informace o tom, jak onemocněla rodina. Výsledky vyšetření a údaje z dotazníků byly zhodnoceny anonymně a analýzu udělal statistik.

V Ostravě by mělo vzniknout komunitní centrum pro válečné veterány

V Ostravě by mělo vzniknout další komunitní centrum pro válečné veterány. Konkrétně v budově, které patřila Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava. Veteráni, ať už z druhé světové války či ti novodobí, by v centru měli najít komplexní péči. Novinářům to po návštěvě Moravskoslezského kraje řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). V Česku podle něj žije 16.000 novodobých válečných veteránů a 200 veteránů z druhé světové války.

V zemi jsou momentálně tři taková centra. "V Brně, Olomouci a letos jsme otevřeli v Praze. Máme zájem otevřít ještě dvě. Nejprve tady v Ostravě a pak v Táboře," řekl ministr. Centra podle Metnara pomáhají vojákům, kteří odejdou do civilu, například s hledáním práce, se zvládáním mnohdy těžkých životních situací. Zaměřovat se mají i na kulturní akce či volnočasové aktivity.

Benešová kárnou žalobou znovu potvrdila důvody mé rezignace, uvedl Zeman

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman uvedl, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kárnou žalobou na něj znovu zpětně potvrdila důvody jeho rezignace na funkci šéfa žalobců. V žádosti o reakci na krok Benešové dnes ČTK dále sdělil, že o podání kárné žaloby se dozvěděl z médií. Zeman rezignoval k 30. červnu a mezi důvody svého rozhodnutí zmínil tlaky ze strany ministryně, která toto tvrzení odmítla.

Informaci o podání žaloby na Zemana přinesl ve čtvrtek večer server Seznam Zprávy, potvrdil ji mluvčí ministerstva. Benešová podle něho už žalobu odeslala Nejvyššímu správnímu soudu. Uvedl, že věc se týká výhradně kauzy vydání majetku rodu Czerninů. Podle dřívějšího vyjádření ministryně v médiích měl Zeman k věci, v níž Nejvyšší státní zastupitelství třikrát podalo dovolání, osobní vztah.

Sudetští Němci by chtěli sjezd v Česku, čekají ale na signál z Prahy

Sudetoněmecký sjezd v České republice by byl dalším krokem, jak navázat na několikasetleté vzájemné soužití Čechů a Němců. Dnes to na tiskové konferenci na úvod třídenního setkání Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) v Mnichově prohlásil nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt. Řekl také, že sjezd by se v Česku mohl uskutečnit, jakmile proti tomu Praha nebude mít námitky.

Sudetoněmecké krajanské sdružení (SL)  rozdá své kulturní ceny. Velkou sudetoněmeckou kulturní cenu převezme za celoživotní dílo rakouský jazykovědec a literární teoretik Herbert Zeman. Ocenění v kategorii publicistiky obdrží Miloš Bělohlávek, který zkoumá historii Chodova. Vrcholem setkání, které se v loňském roce kvůli pandemii neuskutečnilo, bude sobota, kdy sudetští Němci udělí bývalému českému ministrovi kultury Danielu Hermanovi nejvyšší vyznamenání, kterým je Evropská cena Karla IV.

MfD: Nezkolaudované stavby zničené tornádem nemají nárok na dotaci, je jich 20

Lidé na jižní Moravě, kteří neměli zkolaudované své novostavby, nemohou po poškození tornádem počítat s pomocí státu. Možnost dvoumilionové dotace a třímilionového úvěru na jednoprocentní úrok z dotačního programu Živel se na ně nevztahuje. Píše to Mladá fronta DNES s odvoláním na mluvčí Státního fondu podpory investic (SFPI) Karolínu Smetanovou. Nezkolaudovaných domů zničených tornádem je na jižní Moravě dvacet, z toho deset v Moravské Nové Vsi. Podle ministryně Kláry Dostálové (za ANO) se mají majitelé obrátit na neziskové organizace či banky.

Starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut (NK + TOP 09) vnímá vyjmutí majitelů nezkolaudovaných domů ze systému dotací jako nespravedlnost. Mně vadí, že tady je spousta domů, kde fyzicky nikdo nebydlel a jejich majitelé na podporu nárok mají. A někdo jiný, kdo v domě bydlel, ale chybělo mu jen kulaté razítko, o podporu přijde. To je až neuvěřitelná tvrdost, nevidím v tom ani logiku, cituje starostu MfD. Starosta sice připouští, že bydlet v domě bez kolaudace je chyba, zároveň je to podle něj ale běžná praxe.

Pokud by majitelé nezkolaudovaných domů měli problém se s bankami dohodnout nebo jim podpora neziskových organizací nestačila, chce jim chybějící peníze darovat kraj. Banky podle MfD hodlají lidem usnadnit rekonstrukce zničených domů i tím, že jim změkčí podmínky nových hypoték. Odpustí jim nutnost vložit do úvěru deset až 20 procent hodnoty půjčky, což je jinak standardní podmínka.

Památník romského holokaustu v Hodoníně u Kunštátu otevřel novou expozici

Dobové fotografie, dokumenty i vzpomínky pamětníků obsahuje nově otevřená expozice v památníku romského holokaustu v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku. V tiskové zprávě to uvedla Bohdana Kuzmová z Muzea romské kultury, které má památník na starosti. V místě býval za války takzvaný cikánský tábor. V roce 1943 se uskutečnil velký transport stovek Romů do nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

Expozice připomíná historii místa i osudy lidí. Je zde místnost s audiovizuálními záznamy vybraných vzpomínek pamětníků, nabízí také informace k transportu vězňů do Osvětimi a jejich osudu v koncentračním táboře. "Závěrečná pasáž přibližuje poválečné osudy táborového areálu, který se mimo jiné stal místem internace německy mluvících obyvatel určených k odsunu, později táborem nucené práce pro odpůrce komunistického režimu a následně po desítky let sloužil jako rekreační areál," uvedla Kuzmová. Druhá část expozice ukazuje repliky vězeňských paland s poslechovými místy, v nichž zaznívají vzpomínky pamětníků na dobu existence tábora. Texty jsou v českém i anglickém jazyce.

V pražské zoo se poprvé narodilo mládě ježury australské

Mládě ježury australské, které se asi před čtyřmi měsíci narodilo v pražské zoologické zahradě, nyní váží asi 405 gramů a podle chovatelů se mu daří dobře. Ježura se v zoo v Praze vylíhla zcela poprvé. Odchov tohoto zvířete v prostorách zoo je spíše vzácností. Podle mluvčí pražské zoo Lucie Dosedělové se odchov ježury australské v posledních dvaceti letech podařil pouze třem zoologickým zahradám. V minulém století evropské zoologické zahrady ježury odchovaly jen jedinkrát.

Ježury patří mezi primitivní savce. Samice snáší vejce, z něhož se zhruba po deseti dnech vylíhne mládě, které se následně vyvíjí ve vaku na matčině břiše. Tam tráví asi osm prvních týdnů života a živí se mateřským mlékem, které olizuje z tzv. mléčného políčka na břiše matky. Poté, co mládě vyleze z vaku matky, zůstává ještě několik měsíců v hnízdě.

Chodkyně Martínková má stříbro z juniorského mistrovství Evropy

Chodkyně Eliška Martínková získala na úvod juniorského mistrovství Evropy v Tallinnu stříbrnou medaili. V závodě na 10.000 metrů nestačila jen na Rusku Julii Chalilovovou, za kterou zaostala o více než devět sekund. Časem 46:23,74 si turnovská atletka výrazně vylepšila osobní rekord o téměř minutu a 38 sekund. Svým výkonem se Martínková zařadila na třetí místo dlouhodobých českých tabulek za sestry Anežku a Elišku Drahotovy.

Počasí na sobotu

Oblačno až zataženo, na Moravě a ve Slezsku přechodně i polojasno. Během dne Česko opět zasáhnou silné bouře. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji se mohou vyskytnout už dnes odpoledne, v sobotu by pak měly zasáhnout většinu země. Kvůli dešti mohou vystoupat hladiny některých toků. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C, na jihozápadě a západě místy kolem 23 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C.

Velvyslankyně na jeden den. Tři mladé Češky vyhrály soutěž a doprovázely „své“ velvyslance

Tři mladé Češky se staly velvyslankyní na jeden den. Doprovázely "své" velvyslankyně a velvyslance z Kanady, USA a Velké Británie. Jejich program se zaměřil na klimatické změny.

V Mariánských Lázních po stopách Eduarda VII.

Mariánské Lázně nepatří k nejstarším českým lázním, přesto se mohou pochlubit mnoha skvosty a také pobytem slavných osobností. Lákala je nádherná příroda, elegantní hotely a víc než 40 minerálních pramenů.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2021, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se