Klik hier voor de webversie

Buitengewoon 

“De laatste tijd hebben mijn begeleider en ik steeds vaker dat we niet goed meer weten waar ze me mee kan helpen”, vertelt Mitchel. “Daarom vroeg ik Corrie laatst: ‘Moet ik niet eens uit die zorg?’' Het interview met Mitchel over hoe hij steeds zelfstandiger is geworden en het zonder zorg wil proberen is een van de vele verhalen in ons gloednieuwe Kwaliteitsjaarverslag over 2022. Genaamd: Buitengewoon. Want het zijn buitengewone mensen waar we ons met liefde buitengewoon voor inspannen. Lees Mitchels hele verhaal hier.

Nieuwe leer- en ontwikkelplekken  

Odion vindt dat iedereen moet kunnen meedoen. Daarom biedt Odion begeleide werkplekken. Dit deden we al in Zaanstreek-Waterland. Sinds kort kunnen cliënten ook (werk)ervaring opdoen bij Karwei en padel- en tenniscentrum Primos Sports in Beverwijk. Op die manier kunnen zij zich verder ontwikkelen, desgewenst op weg naar een (on)betaalde baan buiten Odion. Wat cliënten doen verschilt. Hun vraag is leidend. Ook de Welkoop in Wormerveer is onlangs gestart als leer- en ontwikkelplek en Odion heeft de ambitie om verder uit te breiden. 

Eén jaar trainingshuis

Het trainingshuis Odion Elsbroekplantsoen in Zaandam bestaat één jaar en daarom liet het team haar samenwerkingspartners op 26 juni graag van dichtbij kennismaken met het trainingshuis. De middag was een succes. En er werd veel uitgewisseld over bijvoorbeeld indicaties, doorstroommogelijkheden en afstemming met sociale wijkteams. Alle aanwezigen kregen een bloem die zij in één van de vazen konden zetten. Zo ontstonden er twee kleurige bossen die symbool stonden voor de individuele cliënten die met zijn allen één geheel vormen. De bewoners van het trainingshuis volgen een leertraject op maat. Ze worden gestimuleerd om na te denken over wat ze willen en kunnen en hoe ze daarbij geholpen willen worden. Zo leren ze in ongeveer twee jaar tijd om zelfstandig(er) te wonen. 

10 studenten geslaagd

Ze straalden van trots, de tien studenten van Odion die hun diploma of certificaat in ontvangst namen. Zij waren de eersten die met goed gevolg de nieuwe brancheopleiding afrondden die Odion heeft opgezet. Debbie Boer is een van de twee medewerkers die door de Academie van Zelfstandigheid zijn opgeleid tot trainer. “Voorlopig leiden we op voor drie functies: assistent logistieke dienstverlening, assistent groenvoorziening en assistent facilitaire dienstverlening. Ze duren ieder in totaal anderhalf jaar, waarbij mensen in eigen tempo deelcertificaten halen. De opleidingen zijn erkend door de desbetreffende branches en geven de student een goede basis voor werk. Ze vormen ook een uitstekende voorbereiding op doorstroming naar het reguliere mbo niveau 1.”

Tech-oplossing

Mooi voorbeeld van onze begeleider Nancy Tijssen die het exoskelet test om mensen in en uit bed te tillen. “Het exoskelet zorgt dat mijn rug recht blijft. Ik merk dat ik daardoor minder last heb van mijn rug.” vertelt ze in NL Werkt, het UWV blad. “Mijn werkgever heeft oog voor duurzame inzetbaarheid en dat vind ik heel belangrijk."

Met dank aan onze innovatie-afdeling Odion iXi die met zorgmedewerkers meekijkt hoe ze kunnen helpen en met oplossingen komen.

Baas van morgen
Yousra (11) en Assiya (12), leerlingen van basisschool Tamarinde uit Zaandam, namen op donderdag 1 juni het roer over bij Odion. Wat heb je nodig om een bestuurder te zijn? Maakt het uit wie je bent, wat je achtergrond is? Wat maakt werken in de gehandicaptenzorg eigenlijk leuk? Bestuurder Annemarie van Dalen liep die dag mee met ‘de twee bazen van morgen’. De ruil was een onderdeel van JINC Baas van Morgen. Lees hier het hele verslag.

Colofon

Redactie:

Annemarie van Dalen, Ans Sintenie en Petra de Groot

Wilt u liever geen berichten van Odion ontvangen, klik dan hier om u af te melden.