Offensief tegen woninginbraken, overvallen en straatroven

5 years ago


Text only:

Indien deze e-mail van Politie niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.
Voeg e-nieuwsbrief@mw-brabant.politie.nltoe aan uw adresboek, dan wordt onze nieuwsbrief niet als spam gezien.
vrijdag 27 september 2013    
    
Offensief tegen woninginginbraken, overvallen en straatroven
 
De strijd tegen woninginbraken en straatroven krijgt de komende tijd topprioriteit. De reden is dat het aantal woninginbraken en straatroven binnen de regio Zeeland-West-Brabant blijft stijgen. De overvallen lijken te stabiliseren.
 
Topprioriteit
Jaco van Hoorn, plaatsvervangend politiechef, zegt hierover: "Woninginbraken en straatroven krijgen de komende tijd topprioriteit. Zo wordt onder andere in elk politiedistrict een woninginbrakenteam ingericht. Deze teams richten zich op de opsporing en het vergroten van de heterdaadkracht voor met name woninginbraken. Daarnaast bouwen we de integrale aanpak met onze partners, zoals gemeenten en openbaar ministerie, verder uit."
 
Help de politie, bel 112!
Heterdaad betekent dat de dader wordt ontdekt terwijl hij een strafbaar feit pleegt, of direct daarna. Hoe sneller de politie in actie kan komen, hoe groter de kans is dat de dader door de politie wordt aangehouden. Daarvoor is uw hulp nodig. Als u denkt een dader te zien, bel dan direct 112. De meldkamer stuurt dan met spoed de politie naar de plek des onheils.
 
Als u slachtoffer of getuige bent, neem dan de dader goed in u op. Probeer de kenmerken te onthouden. Als getuige kunt u eventueel een foto of filmpje maken met uw mobiele telefoon. Tenminste, als dat op een veilige manier kan! Kijk goed in welke richting de dader wegvlucht, dat is belangrijk om deze persoon te achterhalen.
 
Burgernet krijgt nieuwe impuls
 
Burgernet krijgt een extra impuls door een nieuwe landelijke wervingscampagne die op 6 september van start ging. In onze regio Zeeland-West-Brabant zijn we zeer actief met Burgernet, maar het kan beter. Hebt u zich al aangemeld via www.burgernet.nl?
 
Succes
Nederland telt 1,25 miljoen Burgernetdeelnemers, waarvan 155.000 in onze regio. Op dit moment wordt al een op de tien burgernetacties opgelost dankzij tips van deelnemers. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer acties we met succes kunnen afsluiten. Want samen zien we meer. Deelnemers bellen na een bericht hun informatie gratis door via 0800-0011.
 
Zo werkt het
Via een afbeelding kunt u zien hoe een Burgernetmelding werkt.
 
Berichten volgen
Afloopberichten van alle acties in Zeeland en West-Brabant kunt u dagelijks volgen via www.burgernet.nl. Ook via Twitter kunt u acties volgen in Zeeland en West-Brabant. Veel zaken gaan over vermiste kinderen en volwassenen. Mede dankzij Burgernet worden zij vaker en sneller gevonden. Maar ook levert Burgernet informatie op over verdachten zoals inbrekers of straatrovers, of iemand die doorreed na een aanrijding.
Slachtoffers Watersnoodramp identiteit teruggeven
 
In de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland worden vanaf 10 september 32 onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953 opgegraven met als doel alsnog hun identiteit vast te stellen.
 
Profielen
De politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) graven alle ongeïdentificeerde slachtoffers op om DNA-materiaal af te nemen. De DNA-profielen van de onbekende doden worden vervolgens opgenomen in de DNA-Databank voor Vermiste Personen. Een vergelijk met de DNA-profielen van familie van de vermiste personen geeft mogelijk een match en daarmee een slachtoffer alsnog een identiteit.
 
Oproep familieleden
De politie roept familieleden van vermiste slachtoffers van de Watersnoodramp maar ook van andere langdurig vermisten op, om hun DNA af te staan. Door te bellen met 0900-8844 kan men een afspraak maken bij de afdeling forensische opsporing van de politie in hun woonplaats. Het vergelijken van DNA-profielen via de databank kan er uiteindelijk toe leiden dat onbekende slachtoffers toch nog een identiteit krijgen en bij nabestaanden de onzekerheid over het lot van de vermiste wordt weggenomen.
Politieheli steeds vaker ingezet
 
De helikopters van de politie razen geregeld door de lucht. En niet voor niets, want de inzet leidde dit jaar tot meer dan honderd aanhoudingen en tot veertien reddingsacties van vermiste personen.
 
De inzet concentreert zich vooral op het aanhouden van verdachten van overvallen, woninginbraken en straatroven. Daarnaast zet de politie de heli onder meer in bij vermissingen. De heli heeft effect op de veiligheid van burgers en politiemensen op straat. Soms geeft de helikopterview van boven overzicht op een incident om agenten beter te kunnen aansturen. Ook kunnen videobeelden van de heli doorslaggevend zijn in de rechtszaal.
 
Kritiek
Naast de aansprekende resultaten is er ook kritiek. Een heli geeft geluidsoverlast, zeker als de politie 's nachts een inbreker wil opsporen. De politie probeert de overlast te beperken door vlieghoogte en aanvliegroutes aan te passen. Veel buurtbewoners hebben begrip voor het verstoren van de nachtrust.
 
Twitter en website
De inzet van de politieheli en de reden daarvan kunt u volgen op twitteraccount @depolitieheli. Op de politiewebsite geven vindt u uitgebreide uitleg over de heli.
Rapport over imago politie
 
Hoe tevreden zijn mensen over de politie? Dat is het onderwerp van een onderzoeksrapport van Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) dat op 11 september verscheen. Daaruit blijkt dat maar 40 procent van de Nederlanders blind vertrouwen heeft in de politie, aldus De Telegraaf. Onvermeld blijft dat de Nederlander de politie betrouwbaar vindt en deskundig.
 
Aandachtspunten
Burgers voelen zich buitenshuis niet altijd veilig. Ook denkt de Nederlander dat de politie niet altijd goed bereikbaar is. Uit het onderzoek wordt helaas niet duidelijk waaraan het dan precies schort als het gaat om bereikbaarheid en wat de politie dan moet verbeteren. Ten slotte vinden mensen dat de politie onvoldoende gezag uitstraalt en ''te soft'' optreedt. Dat optreden gaat dan met name over optreden tegen andere mensen. Als men zelf ‘slachtoffer’ wordt van harder optreden, is men eerder blij dat de politie de-escalerend optreedt en problemen eerst met praten probeert op te lossen, voordat geweld wordt gebruikt.
 
Sterke punten
Wat in de media niet benadrukt wordt, is dat de politie in het imago-onderzoek zeer goed scoort op onderwerpen als fatsoen, behulpzaamheid, professionaliteit, betrouwbaarheid en deskundigheid. Wat betreft deze laatste twee, vinden Nederlanders niet alleen dat het belangrijke eigenschappen zijn, maar zijn van mening dat de politie deze eigenschappen ook echt heeft.
Informatie cruciaal bij oppakken verdachte
 
Politiewerk is vaak een kwestie van de juiste informatie. Zo werd een verdachte van mishandeling en poging tot moord razendsnel opgespoord door samenwerking tussen de Antwerpse politie en de meldkamer in Zeeland-West-Brabant.
 
Vuurwapen
In een woning in Vlissingen wordt een moeder bedreigd door haar ex, die is binnengedrongen. Hij richt een vuurwapen op haar hoofd en haalt tweemaal de trekker over. Het wapen gaat niet af. De boze man mishandelt de vrouw, die vecht voor haar leven. Op haar gegil verjaagt een gealarmeerde buurman de verdachte. Als de politie arriveert, is de dader gevlogen. De verwondingen van de vrouw vallen gelukkig mee.
 
Informatie samenbrengen
Het intelligence center op de meldkamer raadpleegt direct de politiesystemen. Daaruit komt een goed signalement van de man en in welke auto hij vermoedelijk rijdt. Later die nacht om 03.50 uur belt de meldkamer van Antwerpen naar de meldkamer in Tilburg in verband met een schietincident. Zij willen een Nederlander door het systeem halen, die een vrouw met een schotwond naar een ziekenhuis in Brasschaat (B) heeft gebracht.
 
Verdachte opgepakt
Uit een telefoontje met Antwerpen blijkt dat het inderdaad de gezochte verdachte is! De man wordt door de Belgische politie aangehouden voor poging tot moord. Onduidelijk is wat er in België precies is gebeurd. Er is een uitleveringsverzoek gedaan om de verdachte naar Nederland over te brengen.
Social media en verkeer gaan niet samen
 
Pingen, appen, mailen, facebooken, tweeten en sms'en: veel mensen gebruiken hun smartphone in het verkeer. Dit leidt tot tientallen doden en honderden gewonden per jaar. Wie op de snelweg een bericht op de smartphone leest en daarop reageert, heeft over een lengte van ruim drie voetbalvelden geen aandacht voor de weg! Om die reden ging medio september de verkeerscampagne 'Aandacht op de weg' van start.
 
Auto en fiets
Het gaat om gebruik achter het stuur maar ook op de fiets. Ruim 1 op de 3 automobilisten verstuurt weleens een bericht achter het stuur. Bijna de helft van de fietsers doet dat ook. Van de zakelijke rijders zegt 37 procent dat ze de telefoon niet kunnen negeren tijdens een rit. Bijna een kwart (24 procent) van de particuliere bestuurders vindt dat ook moeilijk.
 
Veel slechter rijden
Mensen kunnen hun aandacht niet verdelen tussen verkeer en smartphone. Wie tijdens het autorijden met een berichtje bezig is, rijdt gemiddeld 26 keer over de strepen op de weg. Zonder telefoon gebeurt dat haast nooit. Een lezende en typende bestuurder kijkt 40 tot 60 procent van de rijtijd op zijn scherm in plaats van op de weg.
 
Smartphone kost levens
Acht miljoen Nederlanders hebben een smartphone. De helft van hen gebruikt hem geregeld in het verkeer. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid wordt de kans op een ongeval daardoor 25 maal zo groot.
 
Advies
U hoeft niet direct te reageren op een mail of whatsapp. Wilt u onderweg toch uw smartphone gebruiken? Ga dan naar een parkeerplaats of zet uw auto stil op een andere veilige plek. Zo houdt u tijdens het rijden uw aandacht op de weg! Als u meerijdt met iemand die dit doet, spreek die persoon er dan op aan. Het gaat om uw en ieders veiligheid.
Inhoudsopgave
 
» Offensief tegen woninginbraken, overvallen en straatroven
 
» Burgernet krijgt nieuwe impuls
 
» Slachtoffers Watersnoodramp identiteit terug geven
 
» Politieheli steeds vaker ingezet
 
» Rapport over imago politie
 
» Informatie cruciaal bij oppakken verdachte
 
» Social media en verkeer gaan niet samen
Links
 
   
» Politie.nl
» Kombijdepolitie.nl
» Twitter Politie Tilburg
» Twitter Politie Breda
» Twitter Politie Roosendaal
» Twitter Politie Zeeland  
» Contact      » Profiel Wijzigen      » Doorsturen      » Afmelden        » Aanmelden     
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: Nnewsletter@newslettercollector.com
 

Geertruidenberg.nl

Categories: Police Town Information Local
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019